Διυλιστήριο: Μία παγκόσμια πρωτοτυπία από το ΑΠΘ θα ταράξει τα νερά

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Μία παγκόσμια πρωτοτυπία από το ΑΠΘ θα ταράξει τα νερά



Η έρευνα καλύπτει το κενό που υπάρχει στην τροφοδοσία του ηλεκτρικού δικτύου από τις ανανεώσιμες πηγές

Ρεπορτάζ
Βαγγέλης Στολάκης

Ενα πρωτοποριακό παγκοσμίως πρόγραμμα, που αναμένεται να ταράξει τα νερά των ηλεκτρικών δικτύων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, «τρέχει» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα εκτιμάται πως θα καλυφτεί το κενό που υπάρχει σήμερα στον τρόπο με τον οποίο τροφοδοτούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το ηλεκτρικό δίκτυο.

Μιλώντας στη «δημοκρατία» ο συντονιστής του έργου EASY-RES «Ενεργοποίηση βοηθητικών υπηρεσιών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» και επιστημονικά υπεύθυνος για το ΑΠΘ καθηγητής Χάρης Δημουλιάς κάνει λόγο για την επόμενη ημέρα στα ηλεκτρικά δίκτυα.

Στόχος του ερευνητικού έργου είναι η ανάπτυξη νέων μεθοδολογιών ελέγχου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ώστε να προσφέρουν στο ηλεκτρικό δίκτυο, εκτός από τη μέγιστη ενέργεια, και επικουρικές υπηρεσίες, τις οποίες σήμερα προσφέρουν μόνο οι μεγάλες γεννήτριες που τροφοδοτούνται από συμβατικά καύσιμα. «Μέσω των νέων αυτών μεθοδολογιών θα επιτευχθεί η συνεχής λειτουργία των ηλεκτρικών δικτύων στην Ευρώπη ακόμη και με 100% ΑΠΕ» εξηγεί ο κ. Δημουλιάς.

Για παράδειγμα, τους καλοκαιρινούς μήνες, που τα ηλεκτρικά δίκτυα φτάνουν στα όριά τους λόγω της ολοένα και μεγαλύτερης χρήσης κλιματιστικών, το ενδεχόμενο μπλακάουτ θα απομακρύνεται, αφού οι καταναλωτές θα μπορούν ταυτόχρονα να είναι και παραγωγοί μικρότερης ποσότητας ενέργειας και θα ενισχύουν με αυτόν τον τρόπο το δίκτυο, προκειμένου να το κρατούν σε ισορροπία και ευστάθεια.

«Θα προσφέρονται καινούργιες πηγές ενέργειας. Οι καταναλωτές δεν θα είναι μόνο παθητικοί αλλά και ενεργητικοί. Θα μπορούν να λειτουργούν ως ενεργειακές κοινότητες που θα διαπραγματεύονται την ποσότητα του ρεύματος που παράγουν» αναφέρει ο κ. Δημουλιάς.

Εάν όλα πάνε καλά και οι εκτιμήσεις των επιστημόνων επαληθευτούν, θα δημιουργηθεί ένα επιπλέον δίχτυ ασφαλείας στην ενεργειακή τροφοδότηση της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ, η έρευνα επιδιώκει να βρει επίσης τρόπους δημιουργίας ενεργειακών νησίδων, οι οποίες σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών σε συγκεκριμένες περιοχές που έχουν αποκοπεί από το ηλεκτρικό δίκτυο θα μπορούν να καλύπτουν βασικές ανάγκες ανθρώπων, απομακρύνοντας ενδεχόμενες εντάσεις.

Στο έργο συμμετέχουν ακόμη δέκα συνεργαζόμενοι φορείς. Ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 4.562.000 ευρώ, από τα οποία 1.058.000 ευρώ αναλογούν στο ΑΠΘ. Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020».


https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus