Διυλιστήριο: Κάτι έχει αρχίσει να κινείται στις συμβάσεις του ιδιωτικού τομέα

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Κάτι έχει αρχίσει να κινείται στις συμβάσεις του ιδιωτικού τομέα



Φως στο τούνελ των εργασιακών σχέσεων έφεραν συμφωνίες σε επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν μεγαλύτερες αποδοχές, μπόνους και επιδόματα. Το παράδειγμα ακολουθούν και φορείς του Δημοσίου που έχουν πλεονάσματα

Από την
Αγγελική Μαρίνου

Kόντρα στο γκρίζο περιβάλλον της κρίσης και στις δυσμενείς αλλαγές που έχουν επέλθει στα εργασιακά, ορισμένες επιχειρήσεις δεν διστάζουν να αψηφήσουν τις νόρμες του ΣΕΒ περί εργασιακής... ευελιξίας και να εφαρμόσουν τις δικές τους πολιτικές προνομίων και μπόνους προς το προσωπικό που απασχολούν.

Η βαθιά διείσδυση της οικονομικής κρίσης στο ελληνικό «επιχειρείν» επέφερε, εκτός από την καταστρατήγηση θεμελιωδών αρχών του Εργατικού Δικαίου, και την εισαγωγή μιας άλλης «φιλοσοφίας - κουλτούρας» στις εργασιακές σχέσεις. «Η εργασιακή ευελιξία αποτελεί μεν καθοριστικό παράγοντα για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού οργανισμού, αλλά θα πρέπει ταυτοχρόνως να είναι αμοιβαία ωφέλιμη για τον εργαζόμενο και τον εργοδότη, ώστε να οδηγεί ταυτοχρόνως σε ευεργετικά αποτελέσματα. Αυτά που ωστόσο καταγράφονται σήμερα σε μεγάλη κλίμακα στο επιχειρηματικό πεδίο είναι η διαρκής εξατομίκευση των εργασιακών σχέσεων, η χαλάρωση της προστασίας του εργαζομένου από την απόλυση και ο περιορισμός του ρόλου της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου πλήρους ωραρίου» αναφέρει στη «δημοκρατία» ο εξειδικευμένος σε ζητήματα Εργατικού Δικαίου δικηγόρος Γιώργος Κουτσούκος.

Σε αυτό το τοπίο, η πρόσφατη υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) τάραξε τα νερά, καθώς ήταν η πρώτη από τότε που ανέλαβαν οι Κινέζοι της Cosco. Επειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις των συνδικάτων με τη διοίκηση, ο ΟΛΠ έχει να επιδείξει μια σύμβαση που πολλοί θα χαρακτήριζαν «χρυσή», καθώς προβλέπει την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, που είχαν περικοπεί με τους νόμους του 2011, τότε που ο ΟΛΠ ήταν μέρος του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Παράλληλα επανέρχονται οι εξελίξεις σε χρονοεπιδόματα και κλιμάκια, οι οποίες επίσης είχαν διακοπεί από το 2011, ενώ ο πρώτος μισθός απόφοιτου γυμνασίου χωρίς προϋπηρεσία και οικογενειακές υποχρεώσεις καθορίστηκε στα 1.100 ευρώ. Τέλος, θεσμοθετήθηκαν κοινωνικές παροχές, όπως επιδόματα βρεφονηπιακού σταθμού και κατασκηνώσεων, κάλυψη πρόσθετης νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής περίθαλψης κ.ά.

Μέσα στη μνημονιακή «μαυρίλα» φωτεινή εξαίρεση ήταν η απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού να υπογράψει -στην εκπνοή του 2017- απόφαση, με βάση την οποία θα μοιράζεται μπόνους απόδοσης ποσού 690.000 ευρώ στους 170 εργαζομένους του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθώς με βάση τα οικονομικά στοιχεία του οργανισμού υπήρξε υπέρβαση στον προϋπολογισμό κατά 3.500.000 ευρώ. Το πριμ απόδοσης δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι στον ΕΟΦ που έχουν εργαστεί τον τελευταίο χρόνο, βάσει της λογικής ότι «παρέχει κίνητρο για την αποτροπή περαιτέρω υποστελέχωσής του, την προσέλκυση υψηλής κατάρτισης και εξειδίκευσης προσωπικού αλλά και την αύξηση της αποδοτικότητας των εργαζομένων».

Το παράδειγμα του ΕΟΦ επιδιώκουν να μιμηθούν και άλλοι φορείς του Δημοσίου που είχαν καταγράψει το 2016 πλεόνασμα στον προϋπολογισμό τους, όπως το ΚΑΠΕ, το ΙΓΜΕ, η ΛΑΓΗΕ Α.Ε., το Εθνικό Κτηματολόγιο, ο ΕΦΕΤ, ο ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», το ΤΑΠΑ, το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) Α.Ε. κ.ά.

Κατά την επταετία της κρίσης οι συλλογικές συμβάσεις αντικαταστάθηκαν από τις επιχειρησιακές, τερματίζοντας εργασιακές κατακτήσεις δεκαετιών και επιφυλάσσοντας για τους εργαζομένους μειώσεις μισθών και ρήτρες ανεργίας. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις σταμάτησαν, κατόπιν απαίτησης των δανειστών, ενώ οι κλαδικές συμβάσεις ατόνησαν, καθώς οι εργοδότες στράφηκαν στις επιχειρησιακές και τις ατομικές συμβάσεις, που τους προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία και μηδενικό περιθώριο διεκδικήσεων από πλευράς εργαζομένων.
Ωστόσο, υπάρχουν επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας που εξακολουθούν να προσφέρουν χρηματικά μπόνους και κοινωνικές παροχές, όπως κατασκηνώσεις, παιδικούς σταθμούς, σχολικά επιδόματα κ.ά., θυμίζοντας ένδοξες ημέρες του πρόσφατου παρελθόντος.

Εκτακτη ενίσχυση, άτοκα φοροδάνεια αλλά και χρήματα για κατασκήνωση!


Η καπνοβιομηχανία Καρέλιας, πιστή στη συνήθειά της των τελευταίων ετών, προσφέρει σημαντικές παροχές προς τους εργαζομένους της, όπως η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 1.000 ευρώ σε όλους, το επίδομα παρουσίας των 850 ευρώ που δικαιούνται όσοι δεν έλειψαν ούτε μία ημέρα από την εργασία τους, η επιδότηση με 1.500 ευρώ των γονιών των οποίων τα παιδιά σπουδάζουν σε κρατικό ΑΕΙ ή ΤΕΙ κ.ά.

Η επιχειρησιακή σύμβαση των εργαζομένων στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» προβλέπει άτοκα δάνεια για την αποπληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεών τους. Το ποσό του δανείου ανέρχεται έως δύο ονομαστικούς μηνιαίους μισθούς (μεικτούς), με συνολικό ανώτατο όριο τα 5.000 ευρώ. Το επιτόκιο είναι μηδενικό και η διάρκειά του έως 18 μήνες.

Η εταιρία Παπαστράτος προσφέρει κουπόνι 80 ευρώ για αγορά σχολικών ειδών σε κάθε τέκνο εργαζομένου που πάει σχολείο (Υποχρεωτική Εκπαίδευση), 400 ευρώ για το τρίτο παιδί και από 300 ευρώ τον χρόνο επιπλέον για καθένα πέραν του τρίτου, όπως και 300 ευρώ τον χρόνο σε γονείς παιδιών με αναπηρία. Επίσης, προσφέρεται πριμ παραγωγικότητας 2% επί των ετήσιων αποδοχών, αν το ετήσιο αποτέλεσμα φτάνει στο 100% του στόχου. Επίδομα αυξημένων οικογενειακών βαρών (29,35 ευρώ για καθένα από τα τρία πρώτα παιδιά και 58,69 ευρώ για καθένα από τα επόμενα) προσφέρουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, στο πλαίσιο των προνομίων που προβλέπει η επιχειρησιακή σύμβαση που έχουν υπογράψει και ισχύει έως το τέλος του 2019.

Παράλληλα, η εταιρία αναλαμβάνει το κόστος κατασκηνωτικού προγράμματος για τα παιδιά των εργαζομένων, τα έξοδα βρεφονηπιακού σταθμού και νηπιαγωγείου, επιδοτούμενες τετραήμερες, πενθήμερες και εξαήμερες εκδρομές και δίνει επίδομα γάμου 500 ευρώ και απόκτησης τέκνου 400 ευρώ.

Επίδομα 500 ευρώ στα παιδιά εργαζομένων που φοιτούν σε κάποια σχολή μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, 300 ευρώ ανά θεματική ενότητα σε όσους εργαζομένους σπουδάζουν στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο και 300 ευρώ σε όσους υπαλλήλους της αποκτούν παιδί δίνει στο προσωπικό της η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. με βάση την επιχειρησιακή σύμβασή της. Οκτακόσια ευρώ επίδομα λαμβάνουν όσοι στέλνουν το παιδί τους σε παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο, ενώ με 500 ευρώ επιδοτείται το κατασκηνωτικό πρόγραμμα των παιδιών.


https://diulistirio.blogspot.gr/
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus