Διυλιστήριο: Παπακωνσταντίνου κατά Παπανδρέου - Βενιζέλου για λίστα Λαγκάρντ

Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Παπακωνσταντίνου κατά Παπανδρέου - Βενιζέλου για λίστα Λαγκάρντ


Για «πολιτικές καριέρες» που φτιάχτηκαν γύρω από τη λίστα Λαγκάρντ μίλησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ο οποίος δύο χρόνια μετά την καταδίκη του σε φυλάκιση 1 έτους, με τριετή αναστολή, για τους χειρισμούς του στην υπόθεση αυτή, άλλαξε ιδιότητα και κατέθεσε ως μάρτυρας στη δίκη με κατηγορούμενο τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος είχε βάλλει στο παρελθόν κατά του κόμματος του υποστηρίζοντας πως τον «πέταξαν στα σκυλιά», καταθέτοντας, χαρακτήρισε πολιτικές τις αποφάσεις που ελήφθησαν για τη λίστα Λαγκάρντ, φροντίζοντας μάλιστα να απαλλάξει από το δόλο τον κ. Διώτη.

«Ήταν πολιτική απόφαση να αναζητήσω τη λίστα, ήταν πολιτική απόφαση να μην πρωτοκολληθεί, ήταν πολιτική απόφαση να δώσω 20 ονόματα στον κ. Καπελέρη και ήταν πολιτική απόφαση να σταλεί με τον τρόπο που εστάλη στον κ. Διώτη», είπε ο πρώην υπουργός ο οποίος έσπευσε να εκφράσει την πεποίθησή του πως οι ενέργειες του πρώην εισαγγελικού λειτουργού Ιωάννη Διώτη δεν είχαν δόλο.

«Δεν προκύπτει από τη λογική αλλά και από την ιστορία του κ. Διώτη ότι είχε δόλο. Εξ όσων γνωρίζω έγινε συσχέτιση των στοιχείων που περιλαμβάνονταν στη λίστα Λαγκάρντ στη λίστα των 65 CD» σημείωσε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στην πολιτική αντιπαράθεση που σηματοδότησε η επίμαχη λίστα η οποίοι έδωσε τη δυνατότητα σε κάποιους, όπως είπε, να κάνουν πολιτικές καριέρες. Δεν παρέλειψε βεβαίως να αφήσει αιχμές για την τύχη που είχε στη συνέχεια η περιβόητη λίστα, αξιολογώντας την εισπραξιμότητά της: «Δεν με ενδιαφέρει πόσα χρήματα βεβαιώνονται, από τη στιγμή που η εισπραξιμότητα είναι κάτω του 1%. Να κάνουν καλύτερη δουλειά και να βεβαιώνουν ότι εισπράττεται. Το ΣΔΟΕ κάνει ότι κάνει τη δουλειά του. Βέβαια το ΣΔΟΕ του 2017 είναι απείρως καλύτερο από αυτό του 2010 διότι όλοι οι υπουργοί προχώρησαν σε νομοθετικές παρεμβάσεις και κυρίως στο ζήτημα της άρσης του τραπεζικού απορρήτου. Είχαμε πιο αυστηρή νομοθεσία και από την Ελβετία».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου κατέθεσε πως, κατά την προσωπική του άποψη, η λίστα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένα στοιχείο σε σχέση με άλλα και όχι ως βάση αυτοτελή φορολογικού ελέγχου και με αυτό το σκεπτικό την απέστειλε στον κ. Διώτη. Διευκρίνισε πάντως πως το USB που εκείνος έδωσε στον κ. Διώτη δεν είναι το ίδιο με αυτό που έδωσε ο κ. Βενιζέλος ενώ εξήρε την ακεραιότητα του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ λέγοντας πως επιλέχθηκε για τη θέση αυτή καθώς ήταν ένα πρόσωπο το οποίο δεν επρόκειτο να φοβηθεί και να κάνει πίσω.

Στη δίκη κατάθεση έδωσε και ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, περιέγραψε τις επαφές που είχε με τις γαλλικές αρχές για την παραλαβή των στοιχείων, τονίζοντας ότι «οι Γάλλοι ζήτησαν μυστικότητα και εμπιστευτικότητα ενώ υποστήριξε πως τότε υπήρχε το κλίμα ότι η Ελλάδα δεν είχε πετύχει τους στόχους της για την πάταξη της φοροδιαφυγής και πολλοί προφανώς προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν».

Πηγή www.zougla.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus