Διυλιστήριο: Επενδύσεις ύψους 800.000.000 από τον Ομιλο Μυτιληναίος

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Επενδύσεις ύψους 800.000.000 από τον Ομιλο Μυτιληναίος



Από τις 21 έως τις 23 Ιουνίου η δημόσια εγγραφή των επενδυτών για το μεγάλο ομολογιακό δάνειο των 300.000.000 ευρώ, που θα συμβάλει στην υλοποίηση των σχεδίων για την επόμενη πενταετία

Σημαντικές επενδύσεις, όχι μόνο για την επέκταση της μονάδας παραγωγής αλουμίνας, αλλά και στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ναυτιλίας, συνολικού ύψους περίπου 800.000.000 ευρώ, περιλαμβάνει το σχέδιο του Ομίλου Μυτιληναίος για την περίοδο Ιουνίου 2017 - Δεκεμβρίου 2022, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο για το μεγάλο ομολογιακό δάνειο των 300.000.000 ευρώ. Το ενημερωτικό δελτίο εγκρίθηκε την Πέμπτη και το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι η δημόσια εγγραφή των επενδυτών θα διαρκέσει από τις 21 έως τις 23 Ιουνίου.

Τα επενδυτικά σχέδια του ομίλου για την προσεχή πενταετία περιλαμβάνουν, όπως είχε ανακοινωθεί πρόσφατα, την επέκταση της μονάδας της Αλουμίνιον της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, η Αλουμίνιον της Ελλάδος «εκπονεί μελέτη σκοπιμότητας για την επέκταση της μονάδας παραγωγής αλουμίνας, με σκοπό την επαύξηση της παραγωγής στους 1.800.000 τόνους (από 830.000 τόνους παραγωγικής ικανότητας σήμερα). Το ύψος της σχετικής επένδυσης εκτιμάται ότι θα ανέρχεται σε 400.000.000 ευρώ περίπου».

Αιολικά πάρκα

Στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι επενδύσεις αφορούν δαπάνες για την κατασκευή αιολικών πάρκων, με το ύψος τους να προβλέπεται στα 73.900.000 ευρώ, ενώ πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από ίδια κεφάλαια, επιχορηγήσεις και τραπεζικό δανεισμό. Για τις θερμικές μονάδες του ομίλου σχεδιάζεται να επενδυθούν περί τα 116.000.000 ευρώ για μεγάλες συντηρήσεις μηχανολογικού εξοπλισμού των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με τα χρήματα να προέρχονται από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό. Στον τομέα της ναυτιλίας θα αφορούν αγορές πλοίων και θα φτάσουν στα 64.700.000 ευρώ, ενώ θα χρηματοδοτηθούν από ίδια κεφάλαια. Στον τομέα της μεταλλουργίας και μεταλλείων, οι πρόσθετες επενδύσεις θα αφορούν ανακατασκευή λεκανών, έργα διατήρησης, ασφάλειας και βελτιώσεων, και δαπάνες προσπέλασης. Το ύψος τους αναμένεται να ανέλθει στα 97.000.000 ευρώ.

Στο ενημερωτικό δελτίο επισημαίνεται ότι, μέσω του εταιρικού μετασχηματισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα απλοποιηθεί η δομή του ομίλου, ενώ, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρίας, θα υπάρξουν επιχειρηματικές συνέργειες τόσο σε λειτουργικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, θα επωφεληθεί από μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους, οικονομίες κλίμακας, βελτιστοποίηση των διαδικασιών προμήθειας, ομογενοποίηση και βελτίωση της αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και από την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, εμπειρίας και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των διάφορων τμημάτων της νέας οντότητας. Σύμφωνα με τη διοίκηση, οι συγκεκριμένες συνέργειες θα επιτευχθούν εντός του 2018.

Τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια σε περίπτωση πλήρους κάλυψης της έκδοσης του ομολογιακού δανείου θα ανέλθουν σε 300.000.000 ευρώ, ενώ οι δαπάνες έκδοσης εκτιμώνται σε έως 5.060.000 ευρώ και θα αφαιρεθούν από τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια.
Τα συνολικά καθαρά αντληθέντα κεφάλαια (μετά την αφαίρεση των δαπανών έκδοσης) θα χρησιμοποιηθούν από την εταιρία στο σύνολό τους, εντός του 2017, ως εξής: Το 80%, δηλαδή περίπου 236.000.000 ευρώ, για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου -εμπραγμάτως εξασφαλισμένου- τραπεζικού δανεισμού της εταιρίας ή και των θυγατρικών της, το 10%, δηλαδή περίπου 29.500.000 ευρώ, για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών του ομίλου σε κεφάλαιο κίνησης, και το 10%, δηλαδή περίπου 29.500.000 ευρώ, για την αναχρηματοδότηση βραχυπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού της εταιρίας ή και των θυγατρικών της.

Στο ενημερωτικό δελτίο αναφέρεται ότι ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης αλουμινίου αναμένεται να παραμείνει ισχυρός σε παγκόσμιο επίπεδο το 2017, δρώντας υποστηρικτικά για τις τιμές του αλουμινίου και οδηγώντας σε αύξηση του κύκλου εργασιών και των εσόδων του ομίλου από τον εν λόγω τομέα. Το 2017 αναμένεται, επίσης, περαιτέρω ενίσχυση του μεριδίου του ομίλου στην ελληνική αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η λειτουργία των θερμικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2016. Το 2017 θα ενισχυθεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας του Ομίλου Μυτιληναίος από μονάδες με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες τέθηκαν σε λειτουργία εντός του 2016.


https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus