Διυλιστήριο: 07/29/16
ροη αναρτησεων

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

ΟΑΕΔ: Καλά νέα για ανέργους – ποιοι δικαιούνται επίδομα 1.000 ευρώ



Το υπουργείο Εργασίας ενέκρινε τη χορήγηση από τον ΟΑΕΔ εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ύψους χιλίων ευρώ (1.000,00 €) ανά άνεργο πρώην εργαζόμενο επτά επιχειρήσεων που έχουν βάλει λουκέτο.

Ποιους αφορά ;

Το επίδομα των 1.000 ευρώ θα λάβουν πρώην εργαζόμενοι του εργοστασίου «SPIDER Ν. ΠΕΤΣΙΟΣ και ΥΙΟΙ» καθώς και του υποκαταστήματος αυτού (Μοσχάτο Αττικής), της επιχείρησης με την επωνυμία «Κ. ΓΚΟΥΜΑΣ & ΣΙΑ IKE» καθώς και του υποκαταστήματος αυτής (Ηγουμενίτσα Ν. Θεσπρωτίας), της επιχείρησης με την επωνυμία «FAST GROUP A.E.», ης επιχείρησης με την επωνυμία «ΣΑΡΑΦΙΔΗΣ Α.Ε.», της επιχείρησης με την επωνυμία «ΠΥΡΣΟΣ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΙ Α.Ε.», της επιχείρησης με την επωνυμία «Ανώνυμη Ξενοδοχειακή και Τουριστική Εταιρεία ΑΣΤΥ Α.Ε. » (ATHENS LEDRA HOTEL) και της επιχείρησης με την επωνυμία «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.Ε.».

Οι δικαιούχοι που θα λάβουν το επίδομα θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις, για να λάβει επίδομα ανεργίας, καθώς και σε κάθε μισθωτό των παραπάνω επιχειρήσεων που μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας έχει ασκήσει το δικαίωμα επίσχεσης.

Η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης θα γίνει μετά την προσκόμιση καταλόγου από τα σωματεία των εργαζομένων, και σχετικού ελέγχου από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, βάσει του οποίου θα προκύπτει η εργασιακή σχέση με την εταιρία και η τυχόν άσκηση του δικαιώματος επίσχεσης εργασίας εκ μέρους του εργαζόμενου, στον οποίο θα αναγράφονται τα εξής στοιχεία:

α) Το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο κάθε δικαιούχου.

β) Ο αριθμός της αστυνομικής του ταυτότητας ή ο αριθμός διαβατηρίου προκειμένου περί αλλοδαπών.

γ) Ο αριθμός μητρώου κοινωνικής του ασφάλισης (AMΚΑ).

δ) Ο αριθμός του φορολογικού του μητρώου (ΑΦΜ). ε) Ο αριθμός του ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού του (με πρώτο όνομα του δικαιούχου της ως άνω οικονομικής ενίσχυσης), καθώς και του Διεθνούς Αριθμού Τραπεζικού Λογαριασμού του (ΙΒΑΝ).

Δικαιούχοι για το επίδομα των 1.000 ευρώ, οι οποίοι δεν έχουν περιληφθεί στον κατάλογο δικαιούνται να υποβάλουν σχετική αίτηση θεραπείας στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ.


 https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ποιος θα πάει το ΔΝΤ (και την Κομισιόν) στο Δικαστήριο για τα «λάθη» στην Ελλάδα;



Του Γιώργου Χ. Παπαγεωργίου

Το «Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» έδωσε στη δημοσιότητα μελέτη για ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης, η οποία αποτελεί κόλαφο στην αξιοπιστία όχι μόνο του ίδιου του Ταμείου, αλλά όλων των θεσμών που συμμετείχαν στην τρόικα.

Τα συμπεράσματα ήταν σε γενικές γραμμές αναμενόμενα, καθώς πολλοί οικονομολόγοι και ανεξάρτητοι παρατηρητές τα είχαν διατυπώσει τα τελευταία χρόνια, ενώ και η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ είχε παραδεχθεί ότι υπήρξαν «λάθη».

Η λέξη «λάθος» είναι ασφαλώς παρελκυστική, διότι παραπέμπει σε αστοχία ή αβλεψία, ενώ στην πραγματικότητα, έγιναν σκόπιμες παραβιάσεις κανόνων και θεσμικών διαδικασιών, με σκοπό το όφελος ορισμένων σε βάρος των συμφερόντων της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.


Η συστηματική διερεύνηση και παρουσίαση των ολισθημάτων, των πολιτικών και οικονομικών σκοπιμοτήτων και των παρεκβάσεων από τους θεσμικούς και οικονομικούς κανόνες, αλλά και από την κοινή λογική είναι σοκαριστική.

Το πρόβλημα είναι ότι παρά την τεκμηριωμένη απόδειξη των σφαλμάτων και της παραβίασης των κανόνων του ίδιου του ΔΝΤ για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, δεν φαίνεται να «ιδρώνει το αυτί» ουδενός.

Παρότι αποδεικνύεται περίτρανα ότι ένα μεγάλο μέρος των προβλημάτων που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η Ελλάδα οφείλονται αφενός σε πολιτικές σκοπιμότητες της ευρωζώνης, στις οποίες υπέκυψε το ΔΝΤ αλλά και σε καθαρά λάθη εκτιμήσεων και χειρισμών -ήτοι σε τεχνοκρατική ανεπάρκεια- ουδείς αναλαμβάνει ευθύνη και, το κυριότερο, ουδείς συζητά για την αποκατάσταση των ζημιών.

Εάν όλα όσα διαπιστώνει το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης είχαν συμβεί σε μια ιδιωτική εταιρεία, θα υπήρχαν παραιτήσεις, ποινικές ευθύνες και αποζημιώσεις των παθόντων.

Εν προκειμένω, όμως, παρότι μια ολόκληρη χώρα καταστράφηκε, ουδείς συζητά ή θέτει το θέμα της αποζημίωσης.

Η επισήμανση των «λαθών» πρέπει να γίνει θέμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όχι μόνο για να αλλάξουν οι πρακτικές του ΔΝΤ και της ευρωζώνης, αλλά, κυρίως, για να αποκατασταθεί η ζημιά που έχει γίνει στην Ελλάδα.

Το ΔΝΤ και η ευρωζώνη προκάλεσαν ζημία ανάλογη με εκείνη μιας πολεμικής καταστροφής στην Ελλάδα, ζημία την οποία οφείλουν να αποκαταστήσουν, με μια γενναία αναδιάρθρωση του χρέους και οικονομική ενίσχυση.

Η ανεξάρτητη αξιολόγηση του ΔΝΤ είναι ένα εργαλείο, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει σε όλα τα πεδία, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη Σύνοδο Κορυφής μέχρι ενδεχομένως το Ευρωπαϊκό ή άλλο διεθνές Δικαστήριο.

Χρειάζεται μάχη, διότι οι υπεύθυνοι για την ελληνική τραγωδία ήδη σπεύδουν να καλύψουν τις ευθύνες τους.

Το θράσος των αρμοδίων, όπως κατ’ εξοχή της Κριστίν Λαγκάρντ είναι απύθμενο, διότι αντί να ζητήσει συγγνώμη και να παραιτηθεί, δήλωσε ότι… δεν αναγνωρίζει το πρώτο σκέλος των συμπερασμάτων της έρευνας, εκείνο δηλαδή που λέει ότι έγιναν πολιτικές παρεμβάσεις προς το ΔΝΤ και εκείνο υπέκυψε, παρότι παραδέχεται ότι υπάρχουν διάφορες αδυναμίες.

Σημειωτέον ότι η κυρία Λαγκάρντ το 2010 ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και ήταν από εκείνους που πίεζαν το ΔΝΤ να μην απαιτήσει κούρεμα, γιατί θα «έγραφαν» τεράστιες ζημιές οι γαλλικές τράπεζες.

Η κυρία Λαγκάρντ, δηλαδή, ήταν ένα από τα πρόσωπα που ασκούσαν τις πολιτικές πιέσεις για τις οποίες κάνει λόγο σήμερα το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης.

(Σχετικές αποκαλύψεις έχει κάνει ο τότε αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης, μιλώντας σε ειδική εκπομπή της ΕΡΤ την οποία μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ εδώ).

Από τις ευθύνες δεν πρέπει να εξαιρεθεί και η Κομισιόν, η οποία συμμετείχε και στήριξε τις εσφαλμένες επιλογές, ενώ υποτίθεται ότι λόγω του ρόλου της θα έπρεπε να είχε διατηρήσει τεχνοκρατική ανεξαρτησία, να είχε επισημάνει τα ολισθήματα και να είχε παρέμβει διορθωτικά.

Γίνεται σαφές από την έρευνα ότι η Ελλάδα στήθηκε στη γωνία καθώς ουσιαστικά δεν της επετράπη να κάνει αναδιάρθρωση χρέους το 2010, προκειμένου να διασωθούν η ευρωζώνη και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν απαίτησε να γίνει αναδιάρθρωση χρέους προτού δανείσει την Ελλάδα, στέρησε από τη χώρα μας την ευκαιρία να ξανασταθεί στα πόδια της και να διορθώσει τα κακώς κείμενα -τα οποία πράγματι ήταν και παραμένουν πολλά.

Ασφαλώς δεν πρόκειται για ένα «λάθος» όπως συχνά λέγεται, αλλά για ένα έγκλημα δεδομένου ότι η αναδιάρθρωση χρέους παρακάμφθηκε σκόπιμα -και όχι από λάθος υπολογισμό- για να μην πληρώσουν τα σπασμένα οι ευρωπαϊκές τράπεζες και για να μην κλονιστεί η σταθερότητα του ευρώ.

Για το λόγο αυτό το ελληνικό πρόγραμμα ήταν καταδικασμένο σε αποτυχία, όπως άλλωστε θα συνεχίσει να είναι καταδικασμένο σε αποτυχία οποιοδήποτε πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει γενναία αναδιάρθρωση χρέους.

Πηγή www.ert.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Παππάς κατά Στουρνάρα : Ήταν ένας αποτυχημένος υπουργός Οικονομικών





Έντονη κριτική στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα άσκησε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, αφήνοντας αιχμές ότι επιχειρεί να δικαιώσει την πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά, στην οποία ήταν ο ίδιος υπουργός Οικονομικών.


«Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει την αυτονομία της, αλλά ο κ. Στουρνάρας έχει υπάρξει υπουργός Οικονομικών του κ. Σαμαρά. Δεν θα πρέπει να πολιτεύεται με την προτεραιότητα να δικαιώσει την πολική του. Δεν είναι δικαιωμένη η πολιτική του. Δεν ήταν πετυχημένος υπουργός, είχαμε μισό εκατομμύριο λιγότερες θέσεις εργασίας από τη μέρα που ανέλαβε μέχρι τη μέρα που παρέδωσε», σχολίασε με νόημα ο υπουργός Επικρατείας, ενώ επεσήμανε πως όποιος επιθυμεί να έχει ρόλο στα δημόσια πράγματα, καλό είναι να τοποθετείται δημοσίως με την υπογραφή του κι όχι μέσω «διαρροών».

«Η συνεργασία μας έχει περιθώρια βελτίωσης», ανέφερε ακόμα χαμογελώντας, στέλνοντας σαφές μήνυμα στον διοικητή της ΤτΕ….


Πηγή: koutipandoras.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Αυτοκριτικές του κ@λου, σκ@τά βγάζουν!..

    "Τα σκ@τώσαμε με την Ελλάδα ", είναι το συμπέρασμα της έκθεσης του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του ΔΝΤ.

Όχι ρε παιδιά δεν τα σκ@τώσατε. Δεν είμαστε τόσο αφελείς.
Δεν τα σκ@τώσατε καθόλου. Αυτό είναι το πρόγραμμά σας και το
σχέδιό σας.
Θα τα είχατε ενδεχομένως σκ@τώσει αν επρόκειτο μόνο για την Ελλάδα.
Αλλά εσείς όπου έχετε πάει, από όποια χώρα κι αν έχετε περάσει, έχετε αφήσει πίσω ερείπια και καταστροφή.
Τυχαίο; Δεν νομίζουμε.
Και εν πάση περιπτώσει αφού βλέπετε τώρα πως τα σκ@τώσατε, γιατί δεν αλλάζετε συνταγή, παρά επιμένετε να ακολουθείτε το ίδιο στυλ φοροαφαίμαξης, και ληστρικής αρπαγής δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας;

Δεν ήταν λάθος λοιπόν αυτό που έγινε.
Ήταν απολύτως στημένο, μεταξύ της νεο-ναζιστικής Ευρωπαϊκής "Ένωσης", του δικού σας ΔΝΤ,
..και με την πρόθυμη βοήθεια προκειμένου να κερδίσει χρήματα ο ίδιος και η οικογένειά του, ενός απ' τους μεγαλύτερους και πιό σιχαμερούς προδότες της συνολικής ιστορίας των ελλήνων,
..του Μεγάλου Ηλίθιου ΓΑΠ,
..ο οποίος για το έγκλημά του θα έπρεπε ήδη να έχει καταδικαστεί τρις εις θάνατον.

Αργότερα, κι αφού είδαν πως όχι μόνον δεν δικάζεται για να καταδικαστεί, παρά του σπάνε και πιάτα όταν χορεύει,
..ακολούθησαν κι άλλοι μιμητές του, προδότες χειρότεροι εκείνου,
..εφ όσον τούτοι οι τελευταίοι δεν είχαν το άλλοθι "δεν ήξερα" που επικαλείται ο Ηλίθιος.

Βρήκατε και τα κάνατε.
Βρήκατε έναν τόπο γεμάτο ανάξιους, χρηματόδουλους, προδότες πολιτικούς.
Πρόκειται για τον απόπατο της ελληνικής κοινωνίας,
..που όμως όπως όλα τα σκ@τά επιπλέουν, μέχρι να διαλυθούν για να επιπλεύσουν μετά καινούργια σκ@τά, και πάει λέγοντας.

Βρήκατε όμως κι έναν λαό απονευρωμένο, αποχαυνωμένο απ' την γλύκα της εικονικής ευμάρειας, και συνηθισμένο στην λαμογιά, στην ψευτιά στο παρακράτος, στην αρπαχτή, στην μίζα, στην φοροαποφυγή (που έντεχνα καλλιεργήθηκε και έγινε ανεκτή από τους ίδιους τους κρατούντες, προκειμένου να κλέβουν αυτοί 10 όταν όλη η "μαρίδα" μαζί εκλεβε 2 ), στην επίσημη και ημιανεπίσημη απάτη.

Δεν τα σκ@τώσατε λοιπόν. Πετύχατε. Πετύχατε αυτό που θέλατε: την ληστεία και αρπαγή ενός κράτους ολόκληρου.
Και τώρα κάνετε τάχα την αυτοκριτική σας, στάχτη στα μάτια πως και καλά είδατε τα λάθη σας και βάλατε μυαλό,
..προκειμένου να μη φοβηθούν και στρίψουν οι μελλοντικοί "πελάτες" σας,
..τα επόμενα θύματά σας.

Ελπίζετε πως μαζί με τους συνεταίρους σας παγκοσμίως έχετε στήσει έναν ιστό αράχνης, αόρατο κι αδιαπέραστο,
..και πως στην χειρότερη περίπτωση θα τον υπερασπιστούν οι δυνάμεις καταστολής σας.
Τα "λάθη" σας όμως συσσωρεύονται.
Και οι λαοί βλέπουν και ξυπνάνε.

Το μόνο πρόβλημα είναι πως είσαστε τόσο πωρωμένοι εγκληματίες,
..που όταν φτάσει η ώρα οι λαοί να ξεσκίσουν το δίχτυ που υφάνατε,
..είσαστε ικανοί να προκαλέσετε έναν ακόμη Μεγάλο Πόλεμο,
..τον τελευταίο ίσως της ανθρωπότητας.

Υπερβολές;
Θα δείξει!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ: Πλέον θα πηγαίνουμε στις Κυκλάδες ΟΔΙΚΩΣ!! Ξεκίνησε η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου που θα ενώνει…



Ένας σύγχρονος προσκυνητόδρομος που θα ενώσει την Αττική με την Τήνο μέχρι το 2020 άρχισε σήμερα να κατασκευάζεται με τη χρηματοδότηση της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η «Ορθοδοξία Οδός», όπως θα ονομάζεται, θα κατασκευαστεί στα πρότυπα μεγάλων θρησκευτικών δρόμων του εξωτερικού και αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά την μετακίνηση των πιστών τον Δεκαπενταύγουστο, οι οποίοι παραδοσιακά μεταβαίνουν στο ιερό νησί με φέρι μποτ, αντιμετωπίζοντας μεγάλη ταλαιπωρία.

Πηγή 24wro.com.gr

https://diulistirio.blogspot.gr


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Το Spiegel κατακεραυνώνει τον Σόιμπλε – «Έπνιξε» την Ελλάδα γιατί οι Αριστεροί αντιστάθηκαν -Γιατί προστάτεψε την Ισπανία


– Άρθρο-μομφή στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών για τις… επιλεκτικές του ευαισθησίες
– Το περιοδικό Spiegel ισχυρίζεται ότι ο Σόιμπλε μπλόκαρε τα πρόστιμα σε Ισπανία και Πορτογαλία λόγω Ραχόι
– Φωνές κατά της πολιτικής λιτότητας που επιβάλλεται στην Ελλάδα
– “Όσο η ΕΕ δίνει την εντύπωση ότι μεταχειρίζεται τις χώρες ανάλογα με την ισχύ και τα πολιτικά τους φρονήματα, τότε η κρίση της Ευρώπης θα μεγαλώνει”

Για μεροληπτική στάση εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπέρ της Ισπανίας, κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Spiegel, που σημειώνει ακόμα πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε “απορρίπτει κάθε επιείκια προς την αριστερή ελληνική κυβέρνηση”.
Στην περίπτωση της Ελλάδας ο Σόιμπλε απέρριψε κάθε επιείκεια, αν και οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η αυστηρή εφαρμογή των υπαγορευθέντων μέτρων λιτότητας στραγγαλίζει την ανάκαμψη. Στην Ελλάδα, όμως, η αντίσταση προήλθε από μια αριστερή κυβέρνηση, αντίθετα στην Ισπανία ο Σόιμπλε υποστηρίζει τον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι, γράφει το γερμανικό περιοδικό.

Αυτό είναι φρόνιμο, αλλά δεν ταιριάζει στους συνήθεις τόνους του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, το οποίο δεν διαψεύστηκε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ο Β. Σόιμπλε επιδίωξε, με προσωπική του παρέμβαση στους επιτρόπους της ΕΕ, την ήπια αντιμετώπιση των χωρών αυτών στο θέμα των κυρώσεων λόγω των ελλειμμάτων τους.
Από οικονομικής απόψεως κάτι τέτοιο είναι φρόνιμο. Η ανάκαμψη της Ισπανίας και της Πορτογαλίας παραμένει εύθραυστη. Το να αφαιρέσεις χρήματα μέσω των υψηλών κυρώσεων σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση θα ήταν παραφροσύνη, ιδίως μετά το Brexit. Θα είχε δικαιώσει όλους όσοι θεωρούν εκτός πραγματικότητας την γραφειοκρατία των Βρυξελλών.

Και τώρα τι, αναρωτιέται, όμως, το γερμανικό περιοδικό. Μεσοπρόθεσμα η ΕΕ πρέπει είτε να αλλάξει τους κανόνες της, είτε να τους εφαρμόσει μια πραγματικά ανεξάρτητη αρχή. Μέχρι τότε, θα έπρεπε η κατανόηση η οποία επιδείχθηκε τώρα στην Ισπανία και την Πορτογαλία να ισχύσει και για άλλους. Για κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί μέχρι τώρα να γίνει λόγος.

Στην περίπτωση της Ελλάδας ο Σόιμπλε απέρριψε επί μακρόν κάθε αίτημα για ηπιότητα. Εν τούτοις οι οικονομολόγοι προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι η εφαρμογή ακόμα και στο ελάχιστο των υπαγορευθέντων μέτρων λιτότητας στραγγαλίζουν την ανάκαμψη. Στην Ελλάδα όμως η αντίσταση προήλθε από μια αριστερή κυβέρνηση. Αντίθετα στην Ισπανία ο Σόιμπλε υποστηρίζει τον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος αγωνίζεται εδώ και καρό για να διατηρήσει την εξουσία.

Με δύο μέτρα και δύο σταθμά φαίνεται όμως πως αντιμετωπίζονται και άλλοι. Στο ερώτημα γιατί γίνονται ανεκτά τα ελλείμματα της Γαλλίας, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε δώσει την εκπληκτική απάντηση «επειδή είναι η Γαλλία». Οι απειλές κατά της Μ. Βρετανίας δεν απέτρεψαν ως γνωστόν τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ του Brexit. Το αντίθετο.

Όταν η ΕΕ δίνει την εντύπωση ότι μεταχειρίζεται τις χώρες ανάλογα με την ισχύ και τα πολιτικά τους φρονήματα, τότε η κρίση της Ευρώπης απλώς θα μεγαλώνει, επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ξεκινούν πτήσεις τα Υδροπλάνα, θα φτάσουν 45 τα Υδατοδρόμια



Το σχέδιο νόμου που εισηγήθηκε το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, με τίτλο «Ίδρυση, Λειτουργία και Εκμετάλλευση Αεροδρομίων επί υδατικών επιφανειών & άλλες θεσμικές παρεμβάσεις», ενέκρινε το ΚΥΣΟΙΠ σε συνεδρίασή του υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της αντιπροεδρίας, η λειτουργία δικτύου υδατοδρομίων θα δημιουργήσει σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές σε τοπικό επίπεδο, αλλά και συνολικά για τη χώρα, καθώς θα ενισχύσει το τουριστικό προϊόν και θα αναδείξει νέες τουριστικές τάσεις. Επίσης, δημιουργούνται υπεραξίες και νέες ευκαιρίες για τους Οργανισμούς Λιμένων και τα Λιμενικά Ταμεία από τη λειτουργία υδατοδρομίων στους χώρους τους, ως μέρος του συνόλου των εγκαταστάσεων τους.

Η λειτουργία υδατοδρομίων θα καλύπτει και κοινωνικές ανάγκες καθώς στις περιπτώσεις των μικρών και απομακρυσμένων νησιών, που στερούνται χερσαίου αεροδρομίου ή οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις είναι εποχικά ανεπαρκείς, τα υδροπλάνα μπορούν να συμπληρώσουν τη μεταφορική εξυπηρέτηση και να ικανοποιήσουν ανάγκες επείγουσας και έκτακτης μετακίνησης (αεροδιακομιδή ασθενών, έρευνα & διάσωση, μεταφοράς φαρμάκων, τροφίμων κ.λπ.).

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, εντός των επομένων δύο ετών θα έχει ολοκληρωθεί ένα δίκτυο υδατοδρομίων πανελλαδικής εμβέλειας, το οποίο θα καλύπτει μεγάλο μέρος των σχετικών συγκοινωνιακών αναγκών της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη εκδοθεί η πρώτη άδεια λειτουργίας υδατοδρομίου στον Οργανισμό Λιμένα Κέρκυρας, ενώ στο τελικό στάδιο αδειοδότησης βρίσκεται και το υδατοδρόμιο στο Λιμένα των Παξών.

Στο στάδιο της εξέτασης βρίσκονται 19 αιτήσεις για ίδρυση και λειτουργία υδατοδρομίων και ειδικότερα στην Αγία Μαρίνα Γραμματικού, στο Ρέθυμνο, στην Αλόννησο, στη Σκόπελο, στη Σκύρο, στην Πάτμο, στο Βόλο, στην Τήνο, στο Λαύριο, στην Πάτρα, στη Ζάκυνθο, στην Αμφιλοχία, στη Σούδα, στη Θεσσαλονίκη, στην Καλαμάτα, στη Σητεία, στη Σίφνο, στο Ηράκλειο Κρήτης και στη Χίο.

Ακόμη, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προετοιμάζει την υποβολή τεχνικού φακέλου για την αδειοδότηση 26 υδατοδρομίων σε λιμένες νήσων του Νοτίου Αιγαίου. Επίσης, φορείς έχουν επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δημιουργία υδατοδρομίων σε λίμνες, η ανάπτυξη των οποίων θα θέσει νέα δεδομένα στις αεροπορικές μεταφορές.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως με το νομοσχέδιο:

Α) Θεραπεύονται οι αδυναμίες του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου ώστε να αρθούν τα όποια προσκόμματα έχουν εντοπιστεί από τη μέχρι τώρα διαδικασία αδειοδότησης ((i)δυνατότητα διαχωρισμού της διαδικασίας αδειοδότησης σε δύο στάδια, ώστε ο κάτοχος της άδειας ίδρυσης υδατοδρομίου, εφόσον το επιθυμεί, να διαφοροποιείται από τον κάτοχο άδειας λειτουργίας και εκμετάλλευσης του υδατοδρομίου, (ii) διευκόλυνση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης για την ίδρυση υδατοδρομίου σε λιμένα, (iii) επίλυση προβλημάτων και νομοθετικών κενών που εμπόδιζαν τη παραχώρηση χρήσης χώρου υδατοδρομίου σε λίμνη, (iv) απλοποίηση των απαιτούμενων νομιμοποιητικών δικαιολογητικών εγγράφων του αιτούμενου άδειας υδατοδρομίου κ.α).

Β) Τίθεται σε εφαρμογή ολοκληρωμένος σχεδιασμός που περιλαμβάνει νέες δυνατότητες χρηματοδότησης για επενδύσεις υδατοδρομίων ((i) προώθηση των επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης των υδατοδρομίων στο «πακέτο Γιούνκερ», (ii) υπαγωγή των υδατοδρομίων στο νέο αναπτυξιακό νόμο, (iii) εξασφάλιση πόρων ύψους 3 έως 6 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τη δημιουργία υδατοδρομίων με συγκεκριμένα κριτήρια ωριμότητας και ωφέλειας του έργου, (iv) ένταξη χρηματοδότησης των εγκαταστάσεων υδατοδρομίων στα ΠΕΠ, (v) ανάπτυξη υδατοδρομίων μέσω συνεργιών τύπου ΣΔΙΤ).

Πηγή www.ypodomes.com

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....