Διυλιστήριο: 05/12/16
ροη αναρτησεων

Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Στα κάτεργα της ομογένειας, οι Έλληνες εκμεταλλεύονται Έλληνες


Πρόσφατα αναδημοσιεύσαμε στη σελίδα μας στο Facebook ένα άρθρο με τίτλο “Έλληνας μάγειρας στη Γερμανία: Αηδίασα με τους Έλληνες εργοδότες”, από το site bangladeshnews.gr, που μια βδομάδα πριν είχε δημοσιεύσει το “Έλληνας σεφ στην Αυστραλία: Οι Έλληνες εργοδότες συμπεριφέρονται σαν σκουπίδια στους συμπατριώτες τους”. Πρόκειται για ένα θέμα που έχει συζητηθεί πολύ από στόμα σε στόμα, αν και δυστυχώς έχουν γραφτεί γι’ αυτό ελάχιστα.

Έχοντας αναφερθεί κι εμείς παλιότερα σε τέτοιες περιπτώσεις, θελήσαμε να κάνουμε μια μικρή έρευνα, σταχυολογώντας μαρτυρίες μελών της κοινότητας της New Diaspora. Ξεκινώντας από τα σχόλια του ποστ, κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά ήταν:

Κική: “Καιρός να βγούνε μερικά πράγματα στη φόρα. Έτσι για να ξορκιζεται και η legenda metropolitana του πόσο αλληλέγγυοι είμαστε.”

Παναγιώτα: “Περσινά ξινά σταφύλια, το ξέρει όλος ο κοσμος, και απορώ πώς υπάρχει ακόμα κόσμος στην Ελλάδα που φεύγει να πάει να δουλέψει σε εστιατόριο στη Γερμανία…”

Άλεξ: “Αυτοί δυστυχώς δεν είναι Έλληνες, αλλά και το τι είναι πάλι κάνεις δεν ξέρει. Το μόνο που ξέρω είναι ότι ακόμα και εδώ στον Καναδά τα ίδια γίνονται και χειρότερα. Για αυτό και δεν ασχολούμαι με κανέναν τους.”

Θάνος: “Να μην έχετε καμία επιφύλαξη… δυστυχώς, να δείτε μαρτυρίες που έχω μαζέψει εγώ στη Σκανδιναβία, που έφταναν μέχρι ξυλοδαρμούς!”

Αδάμ: “Άκουσα ίδια ιστορία και εδώ στην Μελβουρνη , άτομο που δουλεβε στην κουζίνα εστιατορίου ο Έλληνας ιδιοκτήτης έβριζε τους υπαλλήλους!”

Πάνος: “Τα ίδια και εδώ στην Αστόρια δυστυχώς παιδιά…”



“Δυστυχώς αυτό που περιγράφει το άρθρο είναι ο κανόνας, και αυτό εδώ και δεκαετίες” μας γράφει η Χριστίνα απο το Ντίσελντορφ. “Έχω μεγαλώσει Γερμανία και γνωρίζω πολλούς “γαστρονόμους” και τις άθλιες συνθήκες στα μαγαζιά τους, αλλά και το πώς εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους που έρχονται. Το ιδανικό για αυτούς είναι τα ζευγάρια που πληρώνονται με ένα μισθό-πακέτο. Από τα €1.500-1.700 που σου τάζουν (ταρίφα ζευγάρι) εννοείται πως το αφεντικό ποτέ δεν σε δηλώνει/ασφαλιζει, και αν ναι με ελαχιστα, τα οποία εξοδα πάλι τα κρατάει απο τον δήθεν μισθό. Αφαιρούν μετά και “το σπίτι” που συνήθως είναι σπίτι πάνω από το μαγαζί σε άθλια κατάσταση και πολλες φορες με άλλους μέσα. Αφαιρούν και το φαγητό που τρως και τελικά αν δεν σε πετάξει στο δρομο και πάρεις λεφτά θα είναι χαρτζιλίκι. Κλασικό είναι να “σου χρωστάνε” μη τυχόν και φύγεις. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για αυτούς που δουλεύουν γκαρσόν και γνωρίζουν γλώσσα.

Σε ελάχιστα μαγαζιά -εγώ προσωπικα δεν γνωρίζω κανένα- δίνονται τα tips. Πορτοφόλι έχει πάντα το αφεντικό, το οποίο κρατά φυσικά και όλα τα tips από τα οποία και πληρώνει και το γκαρσόν. Win-win για το αφεντικό. Προσωπικά αντιμετωπίζω άλλο πρόβλημα, και αυτό είναι από συγγενείς και φίλους οι οποίοι δεν πιστεύουν πολλές φορές αυτά που περιγράφω, νομίζοντας ότι δεν τους θέλω εδώ. Υπάρχουν δυστυχώς ακόμα πολλά “γραφεία εύρεσης εργασίας” που υπόσχονται άλλα και νομίζουν ότι έρχονται στη Γη της Επαγγελίας. Και έτσι, πάρα τις προειδοποιησεις, βρέθηκα δύο φορές να μαζεύω κάποιο ξάδερφο από Ανατολικη Γερμανία και άλλους γνωστούς στην άλλη άκρη της Γερμανίας, που μετά από τέτοια συμφωνία-απάτη βρέθηκαν στη μέση του πουθενά και δεν ήξεραν τι να κάνουν. Η αλληλεγγύη πάντως μεταξύ Ελλήνων της Γερμανίας είναι άγνωστη, ή τουλάχιστον πολύ σπάνια.”

“Γνωρίζοντας περισσότερους νεομετανάστες εδώ, και κυρίως λόγω της μεταπτυχιακής μου εργασίας, διαπίστωσα ότι οι περισσότεροι που ήρθαν χωρίς γνώσεις γερμανικών ήταν εύκολη λεία για τους «φιλεύσπλαχνους» συμπατριώτες μας” μας γράφει ο Θωμάς Τζήρος.

“Οι νεομετανάστες που πήρα συνέντευξη μού είπαν, όσοι περάσανε από ταβέρνες, λίγο-πολύ την ίδια ιστορία. Τούς προσφέρθηκε δουλειά με τμήμα των χρημάτων μαύρα. Την αποδέχτηκαν γιατί α) μπορούσαν να εμφανίζουν ότι έχουν ένα εισόδημα και έτσι να νοικιάσουν κάπου, β) δεν είχαν ιδέα γιατί δεν τους συμφέρει να μην είναι κανονικά δηλωμένοι, και γ) δεν είχαν άλλη επιλογή και σε κάθε περίπτωση θέλανε να μάθουνε τα γερμανικά και να κάνουν κάποια δουλειά σχετική με αυτή που κάνανε στην Ελλάδα. Στην πορεία διαπιστώσανε ότι γερμανικά δεν μπορούσαν να μάθουν γιατί το σπαστό ωράριο που δουλεύανε (11π.μ – 15:00 μ.μ. και 17:00μ.μ. – 23:00 και) δεν τους επέτρεπε να πάνε πουθενά να παρακολουθήσουν μαθήματα γλώσσας. Οι πιο πολλοί περίμεναν να περάσει ένας χρόνος ώστε να δικαιούνται ταμείο ανεργίας, και με το που θα βγουν στην ανεργία να ξεκινήσουν μαθήματα γερμανικών. Αυτό που διαπιστώσανε ήταν ότι το επίδομα ανεργίας ήταν ποσοστό του τελευταίου μισθού τους και όσοι δεν είχαν δηλωμένοι όλο τον μισθό παίρνανε λιγότερο επίδομα, αρκετοί δε από αυτούς ήταν δηλωμένοι ως minijobs (450€), οι οποίες δεν δικαιούνται επίδομα.

Οι προηγούμενες περιπτώσεις θεωρούνται ήπιες, μια και αυτά που ακούγαμε ήταν ακόμα πιο άγρια. Κάποια στιγμή έπεσα σε μια εκπομπή του γαλλογερμανικού ARTE όπου μιλούσαν για το θέμα με αφορμή την περίπτωση του Χ.Κ. Έλληνα , που τύχαινε να τον ξέρω μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και ο οποίος, όχι μόνο δεν πληρώθηκε ό,τι συμφώνησε αλλά όταν δεν άντεξε άλλο, πήρε το αμάξι της δουλειάς, μια και δεν είχε λεφτά ούτε για εισιτήριο με τα ΜΜΜ και πήγε στο αεροδρόμιο του Αμβούργου, το άφησε σε πάρκινγκ και έστειλε μήνυμα στο αφεντικό του για να το παραλάβει. Από εκεί και πέρα το αφεντικό του του έκανε καταγγελία ότι του έκλεψε το αυτοκίνητο, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής του, τον έψαχνε η Ιντερπόλ και εν πάση περιπτώσει πέρασε μια δικαστική περιπέτεια, όπου στο τέλος αθωώθηκε.

Παρακολουθώντας διάφορα γκρουπ Ελλήνων στο Facebook έπεφτα συχνά σε καταγγελίες για κακομεταχείριση Ελλήνων από Έλληνες. Παράδειγμα το παρακάτω ποστ από γκρουπ του Βερολίνου πριν από περίπου 2 χρόνια:



Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεν είναι τόσο το ερώτημα του ανθρώπου όσο κάποιες από τις απαντήσεις που πήρε. Μια ξεχώρισε τόσο, ώστε την έκανα screen capture σαν δείγμα νοοτροπίας.



Παρόμοια περίπου προβλήματα διαπίστωσα την ίδια εποχή σε γκρουπ του Ντυσελντορφ, όπου η συζήτηση έγινε τόσο σουρεαλιστική που δεν θέλησα ούτε καν να την κρατήσω ως ανάμνηση.



Θα νόμιζε κανένας ότι με την πάροδο των χρόνων αυτό το φαινόμενο θα εξαφανιζόταν, όμως όπως διαπίστωσα πρόσφατα από γκρουπ Ελλήνων του Μονάχου, η εκμετάλλευση συνεχίζει.



Έχω δει σε διάφορα κοινωνικά δίκτυα αλλά και έχω ακούσει με τα αυτιά μου Έλληνες παλαιότερων γενεών στην Γερμανία να παραπονιούνται για τους νέους Έλληνες και στο τέλος η κουβέντα να καταλήγει στο ότι «εμάς κανένας δεν μας στήριξε όταν ήρθαμε εδώ». Στην πραγματικότητα αυτό που ισχύει είναι η γνωστή τάση της φυλής μας που λέγεται «η πάρτη μου». Δεν υπάρχει πουθενά η έννοια τις κοινότητας αλλά και η διάθεση να δουλέψει κανένας ομαδικά. Μεγάλες κοινότητες είναι διαλυμμένες με έριδες και καταγγελίες μεταξύ των συμμετεχόντων ή των διαγκωνιζόμενων για την καρέκλα του προέδρου. Εξαιρέσεις υπάρχουν, αλλά δυστυχώς μόνο για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα.”

Τέλος, στο μήνυμα που μας έστειλε ο Ηλίας από τη Γαλλία αναρωτιέται: “εκτός απο την δημιουργία και την δημοσίευση κάποιου νέου άρθρου, έχετε και κάποιον άλλον σκοπό κατά νού ή θα παραμείνετε μόνο στο πλαίσιο της πληροφόρησης; Διάβασα σε κάποιο σχόλιο του άρθρου ότι κάποιος ζητούσε τα ονόματα των επιχειρήσεων και δεν ξέρω αν είναι νομικός και θέλει να τα χρησιμοποιήσει για κάποια καταγγελία, η οποία δεν είναι καθόλου άσχημη ιδέα γιατί υπάρχουν δυστυχώς πολλοί κάφροι εθνοσωτήρες που ζουν στο εξωτερικό.”

Η New Diaspora δεν έχει φυσικά τη δυνατότητα να μπλέξει σε δικαστικές διαμάχες, αλλά αν κάποιοι άλλοι πάρουν την πρωτοβουλία πολύ ευχαρίστως να δημοσιεύσουμε κάτι σχετικό (π.χ. στοιχεία επικοινωνίας για όσους θέλουν να κάνουν καταγγελίες). Προτιμούμε να ασχολούμαστε με μια δυσάρεστη πραγματικότητα που δεν μας τιμάει καθόλου ως λαό, παρά να κάνουμε τα στραβά μάτια για να μη χαλάσουμε την ειδυλλιακή εικόνα μιας ομογένειας που στηρίζει εξίσου όλα τα παιδιά της.

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ως πότε ανίκανοι πολιτικοί θα αφήνουν διεφθαρμένους δημοσιογράφους να μας διασύρουν και να μας ξεφτιλίζουν ως λαό;

Για μια ακόμη φορά ο Νίκος Παππάς έδειξε την ανεπάρκειά του στον τομέα της "πολιτικής επικοινωνίας" όπου ειδικεύεται, δεχόμενος να δώσει συνέντευξη στο διεθνές πρόγραμμα της κρατικής Γερμανικής τηλεόραση της Deutsche Welle χωρίς να εξετάσει πρώτα το "ποιόν", του Michel Friedman, του δημοσιογράφου με τον οποίον θα μιλούσε.

Ο «δημοσιογράφος» που πήρε συνέντευξη στον Νίκο Παππά στο «Γερμανικό» κανάλι DW ... δεν ήταν ούτε Γερμανός ...ούτε Δημοσιογράφος. Ο Michel Friedman είναι από τους κορυφαίους παίκτες του Σιωνισμού στην Ευρώπη, Δικηγόρος στο επάγγελμα κι επειδή είναι περιούσιος ...κάνει κι ότι γουστάρει τα ΜΜΕ. Υπήρξε και πολιτικός με τους Χριστιανοδημοκράτες .

Το σύμπαν άρχισε να συνωμοτεί υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη ... Ο Michel Friedman  προσπάθησε να στριμώξει τον Παππά με τη φράση που χρησιμοποίησε η Σία Αναγνωστοπούλου για τους «λιαζόμενους» πρόσφυγες...κι ο Παππάς ζήτησε δυο φορές να διακοπεί η συνέντευξη.

Αποτέλεσμα, να πρέπει να απαντά συνεχώς σαν βρεμμένη γάτα σε μειωτικά και περιφρονητικά ερωτήματα/σχόλια για την Ελλάδα και τους Έλληνες.
Να "ανακρίνεται" δηλαδή με χτυπήματα κάτω από τη μέση από ένα  σιωνιστή Γερμανό-Εβραίο πρώην πολιτικό του κόμματος της Μέρκελ που είχε εξαναγκάστεί να αποχωρήσει από την πολιτική για να αποφύγει το δικαστήριο με κατηγορίες για "εξώθηση σε πορνεία κάνοντας χρήση ναρκωτικών" (βλέπε "βιογραφικό" Michel Friedman στο Wikipedia).

Παρακολουθείστε το ιταμό ύφος του "δημοσιογράφου" και τις απαντήσεις του "υπουργού επικρατείας".



www.diulistirio.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Βουλευτές και Δικαστές στο επίκεντρο της διαφθοράς στην Ελλάδα!


Με μία έκθεση-καταπέλτη, για το ποιοί ευθύνονται, κυρίως, για την διαφθορά στην Ελλάδα, η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), υποστηρίζει κατηγορηματικά ότι, στο επίκεντρο της εκτεταμένης διαφθοράς στην Ελλάδα, βρίσκονται οι βουλευτές, οι δικαστές και οι εισαγγελείς.

Η διαφθορά λέει η έκθεση, πού πρόκειται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα, αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους που η Ελλάδα οδηγήθηκε στην οικονομική κρίση και στην συγκάλυψη και επέκταση της, συνέβαλλαν τα μέγιστα εκπρόσωποι του ελληνικού κοινοβουλίου, υπερψηφίζοντας παράνομες αποφάσεις απαλλαγής και διαγραφής ευθυνών καθώς και δικαστές και εισαγγελείς, με αδιαφανείς νομοθετικές διαδικασίες.

Καλώντας την Ελλάδα, «να διασφαλίσει την ακεραιότητα στο κοινοβούλιο και στο δικαστικό σώμα», η έκθεση της GRECO, υπογραμμίζει ιδιαίτερα ότι, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στην Ελλάδα κανόνες που να διασφαλίζουν τον έλεγχο της παράλληλης δραστηριότητας βουλευτών, των δωρεών που λαμβάνουν από «αγνώστους» επιχειρηματικούς κύκλους για την προώθηση των συμφερόντων τους καθώς και για τον έλεγχο των σχέσεων τους με «ομάδες συμφερόντων».

Η Ελλάδα βρίσκεται «σε πολύ πρώιμο στάδιο», στο θέμα του ελέγχου της ακεραιότητας των βουλευτών, τονίζεται στην έκθεση.

Η έκθεση καλεί επίσης την Ελλάδα να επανεξετάσει το σύστημα των βουλευτικών ασυλιών και να θεσπίσει κανόνες δεοντολογίας για τους βουλευτές, προκειμένου οι τελευταίοι να μην καμώνονται πως δεν γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους.

Παρά το γεγονός ότι δικαστές και εισαγγελείς υπόκεινται σε μηχανισμούς που σχετίζονται με την καριέρα και τους διαδικαστικούς κανόνες που προστατεύουν την ακεραιότητά τους, η Ελλάδα επιβάλλεται να κωδικοποιήσει τους κανόνες δεοντολογίας και να εξορθολογίσει τη γενική εποπτεία επί των δικαστών και των εισαγγελέων, επισημαίνεται στην έκθεση.

Οι σοβαρές καθυστερήσεις στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων είναι εκ του πονηρού, υπονοείται, εμμέσως πλην σαφώς, στην έκθεση, στην οποία τονίζεται ότι πρέπει, επιτέλους, το δικαστικό σύστημα να αξιολογηθεί συνολικά για την λειτουργία του και να καταστεί υπόλογο για τις εκάστοτε αποφάσεις του.

Πρέπει ακόμη να επανεξετασθεί, η διαδικασία επιλογής δικαστών, για τις ανώτερες θέσεις του Δικαστικού και Εισαγγελικού Σώματος, προκειμένου να εξασφαλισθεί η ανεξαρτησία τους από την εκτελεστική εξουσία.

Με την έκθεση απευθύνονται, ούτε μία ούτε δύο αλλά δεκαεννέα (19) συστάσεις προς την Ελλάδα, προκειμένου να καταστεί εφικτή η πάταξη της διαφθοράς σε βουλευτές, δικαστές και εισαγγελείς.

Δείτε εδώ όλη την έκθεση της Greco

Νίκος Ρούσσης,Στρασβούργο

Πηγή: reporter.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Βενιζέλος: «Ο Καραμανλής είναι ένας αθέατος και ανεπίσημος τρίτος εταίρος στην Κυβέρνηση»

Σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά» και στον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μίλησε για τις «λεγόμενες αυταπάτες του κ. Τσίπρα, οι οποίες είναι αυταπάτες για τον ίδιον αλλά μπορεί να είναι πολιτικές απάτες γι’ αυτούς που επείσθησαν, τους πολίτες», αλλά μίλησε ακόμα και για τον «αθέατο και ανεπίσημο τρίτος εταίρο στην Κυβέρνηση», την ομάδα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή!

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ν. Ευαγγελάτος: Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σήμερα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Βενιζέλο, καλημέρα.

Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα.

Ν. Ευαγγελάτος: Να ξεκινήσω ζητώντας σας μία γενική θεώρηση. Έχουμε μία καταρχήν συμφωνία, με τα στοιχεία τα οποία γνωρίζουμε. Τη θεωρείτε θετική εξέλιξη;

Ευ. Βενιζέλος: Θεωρώ θετική εξέλιξη το ότι η χώρα δε συνεχίζει να βρίσκεται σε μία περιπέτεια, σε μία αβεβαιότητα ως προς το τί θα γίνει, εφόσον, βεβαίως, η συμφωνία της 9ης Μαΐου επιβεβαιωθεί και δεν έχουμε κάποια ριζική αλλαγή, κάποια μεταστροφή, γιατί δυστυχώς όλα τα έχουμε δει στο παρελθόν. Η Κυβέρνηση έκανε την επιλογή που έκανε και το 2015, προκάλεσε μία παράταση της λεγόμενης διαπραγμάτευσης, της αξιολόγησης, η χώρα αποδυναμώνεται όσο περνά ο καιρός, βρίσκεται κολλημένη με την πλάτη στον τοίχο και τελικά αναγκάζεται να συμφωνήσει με τους χειρότερους δυνατούς όρους και τους χειρότερους δυνατούς συσχετισμούς. Αυτό συνέβη και το πρώτο επτάμηνο του 2015, με βλαβερές συνέπειες για την οικονομία που έχουν πολύ μεγάλο βάθος, και το ίδιο δυστυχώς γίνεται και τώρα, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Έχουμε φθάσει πια στο Μάιο, σε λίγο μπαίνουμε στον Ιούνιο, και τώρα αποσαφηνίζεται το πλαίσιο της συμφωνίας για τα μέτρα, και άλλα μέτρα κι ακόμη πιο σκληρά μέτρα, χωρίς να υπάρχει βέβαια τίποτα το χειροπιαστό και το συγκεκριμένο για το χρέος.

Ν. Ευαγγελάτος: Έχουμε τώρα από τη μία μεριά το κλείσιμο της αξιολόγησης, αυτό που ο καθένας, νομίζω, αξιολογεί ως θετικό, με το μεγάλο κόστος που περιγράψατε και που θα το πληρώσουμε όλοι. Έχουμε και δύο άλλα σημεία της συμφωνίας, αυτόν τον περιβόητο κόφτη και το χρέος που είπατε. Ας ξεκινήσουμε από τον κόφτη. Τί κατά τη γνώμη σας, αν και δεν ξέρουμε τις λεπτομέρειες, είναι αυτός ο κόφτης και γιατί πρέπει να νομοθετηθεί ένας καινούριος κόφτης ενώ επί της Κυβέρνησης της δικής σας με τον Αντώνη Σαμαρά είχε ψηφιστεί ένας ανάλογος νόμος;

Ευ. Βενιζέλος: Ισχύει ένας νόμος που παρακολουθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και ως εκ τούτου όταν υπάρχουν αποκλίσεις υπάρχουν και πρόσθετα μέτρα. Είναι όμως άλλο αυτό ως ένα θεωρητικό σχήμα κι άλλο να υπάρχει μία κάβα μέτρων που αυτομάτως να τεθούν σε εφαρμογή ώστε να εκπληρωθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού και οι στόχοι του μεσοπροθέσμου προγράμματος.

Ν. Ευαγγελάτος: Ένα λεπτό, η Κυβέρνηση πάντως επιμένει ότι κάβα μέτρων δε λαμβάνει και το απέφυγε.

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, όποιος διαβάζει την απόφαση του Eurogroup της Δευτέρας βλέπει ότι η Κυβέρνηση εκτός από το φορολογικό και το ασφαλιστικό που ψηφίστηκαν όπως ψηφίστηκαν, πρέπει να ψηφίσει νόμο ο οποίος θα αφορά την έμμεση φορολογία, νόμο που θα αφορά περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, να ρυθμίσει το ζήτημα των κόκκινων δανείων, έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στους ισολογισμούς των τραπεζών, άρα θα περιοριστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας σε πολύ μικρά δάνεια, και επίσης να θεσμοθετήσει το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Επιπλέον δε, πρέπει να νομοθετήσει κι ένα μηχανισμό ο οποίος θα επιβάλλει αυτόματο κόψιμο δαπανών ή αύξηση εσόδων μέσα στο ίδιο οικονομικό έτος και αυτά τα μέτρα θα θεσμοθετούνται και στον επόμενο προϋπολογισμό. Επιπλέον όλων αυτών, καθίσταται προφανές ότι θα υπάρχει ένας ειδικός μηχανισμός εποπτείας για την Ελλάδα για την περίοδο μετά το 2018 και για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό λέμε ότι εδώ υπάρχει πλέον το Μνημόνιο τρία plus, για να μην πω τέσσερα, και γι’ αυτό λέμε ότι αντί να βγούμε από το Μνημόνιο κάποια στιγμή, μένουμε διαρκώς σε αυτό, και αυτό είναι μία δραματική επιδείνωση σε σχέση με αυτά που συνέβαιναν το Δεκέμβριο του 2014 και την προοπτική εξόδου που υπήρχε το Δεκέμβριο του 2014.

Ν. Ευαγγελάτος: Είπαμε να εστιάσουμε στον κόφτη και είπατε ότι από την απόφαση του Eurogroup –μένει βέβαια να δούμε τις τεχνικές λεπτομέρειες, σήμερα υπάρχει ένα Euro Working Group και ούτως ή άλλως η διαδικασία μέχρι τις 24– ότι από την απόφαση της προηγούμενης Δευτέρας ο κόφτης θα περιλαμβάνει ή περιορισμό των δημοσιονομικών δαπανών ή αύξηση εσόδων. Άρα, θα μπορούσε να μην είναι μόνο κόψιμο μισθών ή περιορισμός του δημοσίου, τέλος πάντων, θα μπορούσαν να είναι και νέοι φόροι.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, αλλά αντιλαμβάνεστε πόσο αντιαναπτυξιακοί και από ένα σημείο και μετά άδικοι είναι οι νέοι φόροι. Εδώ άλλωστε έχουμε το εξής, στο δεύτερο πρόγραμμα, το πρόγραμμα που ίσχυσε από το 2012 μέχρι το 2015, είχαμε καταφέρει με πολλά βάσανα και κόπους να έχουμε 50% περικοπή δαπανών, 50%φορολογικά έσοδα. Τώρα, έχει οικοδομηθεί το πρόγραμμα έτσι, το λεγόμενο τρίτο, το οποίο κατέστη αναγκαίο λόγω αυτών που συνέβησαν τους προηγούμενους μήνες, είναι περίπου 90% αύξηση εσόδων, δηλαδή νέοι φόροι.

Ν. Ευαγγελάτος: Αυτό δεν μπορούσε να είναι και πρόκριμα πάντως, κύριε Βενιζέλο, και για το επόμενο, δηλαδή πολύ εύκολα η Κυβέρνηση βάζει φόρους και πάρα πολύ δύσκολα κάνει περικοπές στις δαπάνες. Αν έχει λοιπόν τη δυνατότητα να διαλέξει…

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, δεν είναι το ίδιο, δεν είναι καθόλου το ίδιο, γιατί από πλευράς μακροοικονομικού, ας το πούμε έτσι, αποτελέσματος, καθαρής, ενεργούς ζήτησης από πλευράς προοπτικής της οικονομίας, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να δώσεις ένα έρεισμα στην επιχειρηματικότητα να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να ασχοληθείς με τον ιδιωτικό τομέα. Αλλά από εκεί και πέρα, πρέπει να σας πω ότι βεβαίως οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί θα ήθελαν ένα μίγμα το οποίο να μην είναι κυρίως φόροι αλλά να είναι και περικοπή δαπανών μέσα από ένα μικρότερο κράτος. Σημασία έχει ότι συνεχίζεται αυτή η συζήτηση εν έτει 2016 και συνεχίζεται και το 2017, το 2018, το 2019 και ούτω καθεξής. Δεν είμαστε στο 2010 με πρωτογενές έλλειμμα 25 δισεκατομμυρίων και με δημοσιονομικό έλλειμμα 15,7% του ΑΕΠ. Είμαστε το 2016 που η χώρα είχε καταφέρει να φθάσει σε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα και βεβαίως είμαστε πολύ κοντά ακόμη και στο στόχο του κάτω από 3% δημοσιονομικό έλλειμμα που ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ν. Ευαγγελάτος: Θα ζητήσω μία εκτίμηση τώρα για τον κόφτη. Θεωρείτε ότι ο στόχος για το 2016, που είναι το πλεόνασμα του 0,5%, θα επιτευχθεί ή θα πέσουμε έξω μισό τα εκατό, που φαίνεται ότι είναι το ποσοστό χάρις του κόφτη και θα χρειασθεί να ενεργοποιηθεί του χρόνου το Μάρτιο.

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, υπάρχει πλεόνασμα και πλεόνασμα. Εάν το κράτος κάνει παύση πληρωμών όπως κάνει εδώ και πάρα πολλούς μήνες και διογκώνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τις επιχειρήσεις, προς τους πολίτες και άρα στραγγαλίζεται η ρευστότητα της οικονομίας, μπορείς να εμφανίσεις μία τεχνητή εικόνα σε σχέση με το πλεόνασμα. Εάν μιλάμε για ένα κράτος που εξοφλεί τις υποχρεώσεις του απέναντι στους πολίτες και ενισχύει στοιχειωδώς την οικονομία, τότε φοβούμαι ότι θα υπάρξουν δυσκολίες διότι…

Ν. Ευαγγελάτος: Πάντως διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις το κάνατε, γιατί το έκανε και η δική σας Κυβέρνηση.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, βεβαίως, αλλά είναι διαφορετικό να γίνεται αυτό υπό συνθήκες κρίσης και υπό συνθήκες ας το πούμε έτσι, πολύ μεγάλης ανεργίας και είναι διαφορετικό να γίνεται αυτό τον έβδομο χρόνο της περιπέτειας και άλλο να γίνεται στην αρχή, όταν είχες πολύ συγκεκριμένες ανάγκες υπαρξιακές για το κράτος.

Ν. Ευαγγελάτος: Το λέω γιατί και το 2014, που όντως ήταν μία καλή χρονιά, δηλαδή αισθανθήκαμε όλοι ειδικά προς το τέλος της ότι κάτι πήγαινε να αλλάξει και οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε αυτό και να το θυμόμαστε, αλλά και το 2014 με τον ίδιο τρόπο κυβερνούσατε, καθυστερώντας τις πληρωμές προς τους ιδιώτες, προς τις επιχειρήσεις.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, αλλά αυτό συνέβαινε μέσα σε ένα προγραμματισμό εκταμιεύσεων, διότι προέβλεπε το πρόγραμμα ότι θα παίρνουμε λεφτά και για να ικανοποιήσουμε τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους. Αυτό δε συνεχίστηκε φυσιολογικά το 2015. Το 2015 αντί να ολοκληρωθεί μία προσπάθεια που θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε λίγους μήνες με ήπιο τρόπο, κάναμε μία ρήξη μόνοι μας χωρίς λόγο, μπήκαμε σε μία περιδίνηση, έτσι, για να δούμε αν ισχύουν οι λεγόμενες αυταπάτες του κ. Τσίπρα, οι οποίες είναι αυταπάτες για τον ίδιον αλλά μπορεί να είναι πολιτικές απάτες γι’ αυτούς που επείσθησαν, τους πολίτες. Αυτό έχει τώρα ένα κόστος ανυπολόγιστο διότι από ένα σημείο και μετά αυτά λειτουργούν σωρευτικά με γεωμετρική πρόοδο, και έτσι έχουμε εμπλακεί σε αυτό το τούνελ το καινούριο, το οποίο δεν έχει και φως συγκεκριμένο εξόδου.

Ν. Ευαγγελάτος: Θα το δούμε μετά αυτό, να περάσω τώρα στο θέμα του χρέους. Κάτι γίνεται, αλλά τί γίνεται; Ποια είναι η εκτίμησή σας;

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ το είπα με μία ανακοίνωσή μου, που έβγαλα προχθές το βράδυ μετά το Eurogroup, διαβάζοντας πολύ προσεκτικά την ανακοίνωση στην αυθεντική έκδοσή της, ότι δυστυχώς έχουμε υπαναχώρηση των ευρωπαίων εταίρων, της Τρόικας, των Θεσμών από τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις του 2012 αλλά και από τις δεσμεύσεις του Ιουλίου του 2015 που επαναλαμβάνουν τις δεσμεύσεις του 2012. Διότι σας θυμίζω, το 2012 έγινε μία μεγάλη παρέμβαση στο χρέος, τεραστίων διαστάσεων, έγινε στην αρχή του προγράμματος, πριν εφαρμοστεί το πρόγραμμα έγινε, συντελέστηκε οριστικά, δεν είχε εξαρτηθεί από κάποιους όρους, από ένα μνημόνιο έτσι ώστε οι αγορές να περιμένουν, οι αγορές είδαν ότι αυτό συντελέστηκε και βέβαια είχαμε πάρει και την δέσμευση ότι θα γίνουν και πρόσθετες παρεμβάσεις σε σχέση με την παρούσα αξία του χρέους, δηλαδή όχι ονομαστικές αλλά ουσιαστικές, διότι έχει σημασία η περίοδος μέσα στην οποία εξοφλείς, έχει σημασία το επιτόκιο με το οποίο εξοφλείς και αυτό έπρεπε να έχει γίνει από το 2015. Δυστυχώς τώρα πάμε να το εξετάσουμε αυτό το 2018 και η απόφαση αυτή λέει ότι θα δοθούν πρόσθετες τέτοιες παραμετρικές αλλαγές εάν χρειασθεί και θα δοθούν σε σχέση με τον τρόπο εξόφλησης, δηλαδή σε σχέση με τις λήξεις και τα χρεολύσια, με τις ανάγκες χρηματοδότησης του χρέους κάθε χρόνο και όχι σε σχέση με τους τόκους που πληρώνουμε για την εξυπηρέτηση του χρέους, οι οποίοι βέβαια είναι μικροί, είναι από τους μικρότερους στην Ευρώπη, είναι οι μικρότεροι σε σχέση με άλλες χώρες σε κρίση και σε μνημόνιο, αλλά πάντως σε τίποτα δε θα ενοχλούσε, το αντίθετο, να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι ετήσιοι τόκοι και το χρέος.

Ν. Ευαγγελάτος: Εκεί πάντως, ειδικά για ένα κομμάτι που έχει υψηλότερα επιτόκια, αυτό των χρημάτων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έρχεται η πρόταση Regling, που λέει για αγορά των ομολόγων από το ΔΝΤ

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, απορώ με τα σχόλια για το θέμα αυτό. Αυτό που λέει ο κ. Regling, με τον οποίον υπογράψαμε τη σύμβαση για το δεύτερο δάνειο και λόγω των εξαιρετικών όρων της σύμβασης αυτής το χρέος μειώνεται σε παρούσα αξία εντυπωσιακά πολύ και θα σας εξηγήσω πώς γίνεται αυτό. Αυτό που λέει λοιπόν ο κ. Regling γίνεται συνεχώς, αυτό κάνουμε, όλα αυτά τα χρόνια με τα ευρωπαϊκά λεφτά από το δάνειο του EFSF, του ESM σήμερα, που το παίρνουμε με πάρα πολύ μικρό επιτόκιο, μικρότερο της μονάδος, 0,8% την περίοδο αυτή, εξοφλούμε το δάνειο του ΔΝΤ, το οποίο ούτε περικόπτεται ονομαστικά, ούτε έχει πολύ χαμηλό επιτόκιο, έχει επιτόκιο, έχει επιτόκιο το οποίο φθάνει κοντά στο 4% μαζί με όλες τις προμήθειες, διότι το ΔΝΤ δεν έχει τη φιλική αντιμετώπιση σε σχέση με τα επιτόκια που έχει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός, ο οποίος δανείζει πραγματικά με επιτόκια, τα οποία δεν έχουν καμιά σχέση με την αγορά. Δηλαδή να σας εξηγήσω τί γίνεται. Κάθε λίγο που λέμε, έχουμε μία δόση στο ΔΝΤ, με τί λεφτά την πληρώνουμε; Την πληρώνουμε με τα λεφτά που παίρνουμε από τις Βρυξέλλες. Άρα γίνεται μία υποκατάσταση χρέους, γιατί αυτά που χρωστούμε πλέον στην Ευρώπη, τα χρωστούμε για πολύ μεγαλύτερο χρόνο με πολύ μικρότερο επιτόκιο. Αυτό μειώνει το πραγματικό χρέος.

Ν. Ευαγγελάτος: Άρα, εν κατακλείδι εσείς δε θεωρείτε επαρκή αυτή τη ρύθμιση χρέους.

Ευ. Βενιζέλος: Θεωρώ ότι έκαναν υπαναχώρηση, πήγαν προς τα πίσω, ότι η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν έφερε αυτό που έπρεπε να φέρει με βάση τη συμφωνία του 2012, και του 2015 θα σας πω εγώ, αλλά πέρα από τους όρους που έχουν επιβληθεί σε σχέση με την αξιολόγηση, έχουμε πάρα πολλούς όρους σε σχέση με το χρέος και το χρέος, εάν δοθεί η παρέμβαση αυτή, θα δοθεί υπό αίρεση, υπό προϋποθέσεις, με conditionality όπως λένε στη γλώσσα των Βρυξελλών. Άρα δε θα είναι κάτι που οι αγορές θα μπορούν να το προεξοφλήσουν όπως προεξόφλησαν τις πολύ μεγάλες παρεμβάσεις που έγιναν.

Θα μου επιτρέψετε σε ένα δευτερόλεπτο να σας το πω πολύ απλά. Όταν σου δανείζουν 100 Ευρώ και πρέπει να τα εξοφλήσεις σε τρία χρόνια με επιτόκιο 6%, έχεις ένα χρέος, το οποίο είναι βαρύ, η παρούσα αξία ξεπερνά το 100% της ονομαστικής. Όταν σου δανείζουν 100 Ευρώ για 50 χρόνια με επιτόκιο 0,8%, σου κάνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό ένα δώρο, διότι η παρούσα αξία του χρέους σου είναι πάρα πολύ μικρή. Ονομαστικά 100 Ευρώ έχεις δανειστεί και στη μία και στην άλλη περίπτωση, το χρέος σου ονομαστικά είναι 100 Ευρώ, αλλά η Ελλάδα έχει την ιδιορρυθμία να έχει τεράστια διαφορά μεταξύ παρούσας αξίας και ονομαστικής. Σε καμία άλλη χώρα της Ευρωζώνης δε συμβαίνει αυτό και για εμάς και την προοπτική επανόδου στην ομαλότητα και επανόδου στις αγορές έχει πολύ μεγάλη σημασία να γίνουν οι παραμετρικές αλλαγές, αλλά πολύ μεγάλη σημασία έχει να εμφανίζεται και στο σωστό μέγεθός του το χρέος.

Ν. Ευαγγελάτος: Να έρθουμε λίγο και στα πολιτικά. Η Κυβέρνηση φαίνεται πάντως να παίρνει μία ανάσα, δηλαδή τα σενάρια εκλογών, δημοψηφισμάτων ή ό,τι άλλο ήταν στο τραπέζι μετά από τη συμφωνία μοιάζει να περνά λίγο στο περιθώριο. Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις πολιτικές εξελίξεις από εδώ και πέρα;

Ευ. Βενιζέλος: Την εκτίμησή μου την έκανα στη Βουλή την Κυριακή. Είπα ότι ένα σενάριο, αυτό που φαίνεται να ακολουθεί η Κυβέρνηση, είναι ότι παίρνω τα μέτρα, αναλαμβάνω το πολιτικό κόστος, περιμένω ασκώντας την εξουσία να αναταχθεί η οικονομία, να αρχίσει να ανεβαίνει κι έτσι να αποκτήσω πολιτικό όφελος μέσα από την ανάκαμψη. Αυτό προϋποθέτει όμως μία Κυβέρνηση, η οποία δεν εφαρμόζει απλώς κάποια δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία ψηφίζονται και τα οποία πέφτουν στα κεφάλια των πολιτών, αλλά μία Κυβέρνηση, η οποία ασχολείται με την ανάπτυξη, με τον παρονομαστή του κλάσματος πρωτογενές πλεόνασμα-ρυθμός ανάπτυξης. Μία Κυβέρνηση, η οποία ασχολείται με την επιχειρηματικότητα, με τις επενδύσεις, με την απασχόληση, με την αλλαγή του κλίματος, με τη σταθερότητα τη διεθνοπολιτική της χώρας, γιατί εδώ έχει μπλέξει αξιολόγηση, προσφυγικό και εξωτερική πολιτική λόγω Αιγαίου και λόγω ΝΑΤΟ και λόγω Τουρκίας.

Ν. Ευαγγελάτος: Αντιλαμβάνομαι από το ύφος σας ότι θεωρείτε ότι αυτά δε θα τα κάνει η Κυβέρνηση. Άρα τί βλέπετε; Βλέπετε εκλογές στο κοντινό μέλλον;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, δε βλέπω, δεν κάνω τέτοιες προβλέψεις, γιατί αν θέλεις να μείνεις στην εξουσία, μένεις τρώγοντας τις σάρκες του έθνους. Αυτό μπορεί να συμβεί αν οι Βουλευτές σου σε στηρίζουν. Απλώς λέω ότι η Κυβέρνηση αυτή από την ιδιοσυστασία της, από τη φύση της, από τις αντιφάσεις της, από την ιδεοληψία της, από την απήχηση που έχει σε σχέση με την κοινωνία και τη θέση της χώρας, δεν μπορεί να κάνει αυτό που απαιτείται ώστε η χώρα να μπει σε μία ατμόσφαιρα ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας και αποκατάστασης της ουσιαστικής ισοτιμίας της μέσα στην Ευρώπη. Είναι αιχμάλωτη των τεραστίων αντιφάσεών της και αιχμαλωτίζει και τη χώρα.

Ν. Ευαγγελάτος: Πάμε λίγο και στο δικό σας χώρο. Πώς εξελίσσονται τα πράγματα σε αυτό που λέγαμε παλιά κέντρο;

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ, όπως ίσως θα θυμάστε, πριν αποχωρήσω από την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ, στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 2015 πρότεινα την ιδέα μίας πολύ μεγάλης συσπείρωσης του μεσαίου χώρου, του προοδευτικού ριζοσπαστικού κέντρου, που περιλαμβάνει και την κεντροαριστερά βεβαίως, σοσιαλδημοκρατία, οικολόγους, πολιτικά φιλελεύθερους, οι οποίοι είναι προοδευτικοί. Με λίγα λόγια περιλαμβάνει όλους όσοι ανήκουν στη λεγόμενη προοδευτική συμμαχία σοσιαλιστών και δημοκρατών, που λειτουργεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που υπερβαίνει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και έχει μέσα κόμματα όπως το Ποτάμι για παράδειγμα ή το δημοκρατικό κόμμα του Renzi στην Ιταλία.

Ν. Ευαγγελάτος: Κάτι τέτοιο είχε ξεκινήσει πάντως, δηλαδή υπάρχει ένας διάλογος με το Ποτάμι.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι και το στηρίζουμε όλοι και νομίζω ότι αυτό είναι και η μοναδική εξέλιξη, η συσπείρωση και η ενότητα, χωρίς προκαταλήψεις, όλου αυτού του χώρου.

Ν. Ευαγγελάτος: Με κατάληξη, κ. Βενιζέλο, το να γίνει ένα κόμμα;

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ δεν έχω τέτοιου είδους, ας το πούμε ενστάσεις ή προκαταλήψεις, εγώ πιστεύω ότι ο χώρος πρέπει να εκφραστεί στη σημερινή εποχή με έναν τρόπο που να είναι δελεαστικός.

Ν. Ευαγγελάτος: Ναι, αλλά προφανώς ένας χώρος που θέλει να εκφραστεί έναν ηγέτη έχει, ένα σχήμα προσφέρει στην κοινωνία και ζητά τη στήριξή της σε αυτό.

Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς, αυτό είναι αυτονόητο για κάθε χώρο, με την έννοια, βέβαια, ότι υπάρχουν χώροι οι οποίοι έχουν δημοκρατικές διαδικασίες, έναν πολιτικό πολιτισμό.

Ν. Ευαγγελάτος: Ναι, μη θεωρητικολογήσουμε. Λέω, δηλαδή, ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο στην τελική του μορφή θα έπρεπε να γίνει ένα συνέδριο, να γίνει μία διαδικασία εκλογής, οι πολίτες, τα στελέχη, κάποιος να πει ότι έχουμε ένα σχήμα ή έναν αρχηγό και με αυτό πάμε να κριθούμε.

Ευ. Βενιζέλος: Η απόφαση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ από το 2015 είναι να προχωρήσουμε στη σύσταση ενός τέτοιου σχήματος, το οποίο, βεβαίως, πρέπει να είναι πειστικό, να είναι αξιόπιστο, πρέπει να έχει δοκιμαστεί. Άρα πρέπει να λαμβάνει κανείς υπόψη –κι αυτό νομίζω γίνεται τώρα– όλες τις ευαισθησίες που υπάρχουν, θα μου επιτρέψετε να πω κι όλες τις αντιφάσεις. Από εκεί και πέρα, εμείς ασχολούμαστε με το μεσαίο χώρο, αλλά πρέπει να δούμε και τις αντιφάσεις τις τεράστιες των άλλων χώρων. Για το ΣΥΡΙΖΑ μιλήσαμε, αλλά και η Νέα Δημοκρατία έχει τεράστιες αντιφάσεις.

Ν. Ευαγγελάτος: Ρωτώ το εξής, υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το σχήμα που περιγράφετε;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, τί συνεργασίας; Με συγχωρείτε, συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ σε μία διμερή βάση;

Ν. Ευαγγελάτος: Δε βλέπετε κανένα δρόμο, κανένα σημείο επαφής;

Ευ. Βενιζέλος: Τί σημείο επαφής; Εδώ πρόκειται για μία υπόθεση…

Ν. Ευαγγελάτος: Κάποιοι λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ωριμάζει, αυτό που είπε ο Τσίπρας, αυταπάτες…

Ευ. Βενιζέλος: Ωριμάζει υπό ποια έννοια; Ωριμάζει από την έννοια δηλαδή της υπέρβασης της αυταπάτης ή της δημιουργίας νέων αυταπατών;

Ν. Ευαγγελάτος: Άρα, λοιπόν, δε βλέπετε δρόμο συνεργασίας.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό που βλέπω είναι αυτό που έβλεπα πάντα και το έλεγα ως επίσημη θέση μας και το λέμε και τώρα από το 2012, ότι η χώρα με σύγκρουση μετωπική και με εμφύλιο πόλεμο συμβολικό δε προχωρά, χρειάζεται συσπείρωση όλων δημοκρατικών ευρωπαϊκών δυνάμεων, χωρίς αποκλεισμός.

Ν. Ευαγγελάτος: Σκληρός με το ΣΥΡΙΖΑ

Ευ. Βενιζέλος: Άρα και ο ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον δηλώνει ευρωπαϊκή δύναμη, έχει θέση σε ένα τέτοιο σχήμα, απλώς λέω…

Ν. Ευαγγελάτος: Να κλείσουμε με τη Νέα Δημοκρατία.

Ευ. Βενιζέλος: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι λέω ότι θα ήταν ιστορικά άδικο και αναποτελεσματικό η

ιθύνουσα δύναμη μίας τέτοιας μεγάλης εθνικής συνεργασίας για την υπέρβαση της κρίσης να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ν. Ευαγγελάτος: Πάμε στη Νέα Δημοκρατία, πώς βλέπετε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως ηγέτη του χώρου και τη μορφή που παίρνει η Νέα Δημοκρατία;

Ευ. Βενιζέλος: Ο κ. Μητσοτάκης κάνει συστηματικές προσπάθειες να εκφράσει το χώρο του. Το θέμα με τη Νέα Δημοκρατία είναι άλλο, το θέμα είναι ότι υπάρχει ένας, ας το πούμε έτσι, αθέατος και ανεπίσημος τρίτος εταίρος στην Κυβέρνηση.

Ν. Ευαγγελάτος: Ποιος;

Ευ. Βενιζέλος: Η Κυβέρνηση δεν έχει μόνο το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.

Ν. Ευαγγελάτος: Αλλά;

Ευ. Βενιζέλος: Έχει τη στήριξη από άλλους χώρους.

Ν. Ευαγγελάτος: Ποιων;

Ευ. Βενιζέλος: Κι αυτό πρέπει να τα αποσαφηνιστεί από όλους τους χώρους.

Ν. Ευαγγελάτος: Ποιων χώρων, κ. Βενιζέλο;

Ευ. Βενιζέλος: Νομίζω ότι αν δείτε τα πρόσωπα, τα οποία παίζουν το ρόλο στην εφαρμογή των κυβερνητικών πολιτικών και στην διατύπωση ενός λόγου, ο οποίος υποκαθιστά τα ψεύδη των προηγουμένων ετών και τους Προγράμματος της Θεσσαλονίκης, θα δείτε τί εννοώ.

Ν. Ευαγγελάτος: Θα ήθελα να μας το κάνετε συγκεκριμένο.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, δεν είναι δική μου δουλειά, αυτό είναι δική σας δουλειά.

Ν. Ευαγγελάτος: Εννοείτε, ας πούμε, μία στήριξη από την πλευρά Καραμανλή που κάποιοι καταλογίζουν;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν το ξέρω, εσείς είπατε, μπορείτε να το αναλύσετε. Εγώ βλέπω ότι υπάρχει και μία τρίτη διάσταση στην Κυβέρνηση.


Ν. Ευαγγελάτος: Λέτε ότι υπάρχει ένα κρυφό κέντρο βοήθειας, το οποίο δεν αφορά το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ και ρωτώ, από ποιο πολιτικό χώρο, το δεξιό ή τον κεντρώο προέρχεται;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, αυτό προέρχεται σαφώς από το χώρο της συντήρησης, της λεγόμενης αντιμνημονιακής, από αδράνεια αντιμνημονιακής δεξιάς.

Ν. Ευαγγελάτος: Και όχι όπως το είπατε ήδη από τη πλευρά Μητσοτάκη προφανώς.

Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς όχι, γιατί αν μη τί άλλο ο κ. Μητσοτάκης είναι αρχηγός ενός κόμματος που διεκδικεί να παίξει ρόλο κι ούτω καθεξής.

Ν. Ευαγγελάτος: Να γίνει Πρωθυπουργός, ναι.

Ευ. Βενιζέλος: Εντάξει, αυτό θεμιτό είναι, αλλά από την άλλη μεριά ελπίζω να μην πέσει και η Νέα Δημοκρατία στην αυταπάτη μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης, η οποία θα αντικαταστήσει την ετερόκλητη κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου.

Ν. Ευαγγελάτος: Επειδή είστε άριστος χειριστής του λόγου…

Ευ. Βενιζέλος: … γιατί του λόγου ειδικά;

Ν. Ευαγγελάτος: Όχι, το λέω γιατί πολλά λεκτικά λάθη έχουμε τον τελευταίο καιρό από συναδέλφους σας πολιτικούς, αυτό που λέτε είναι στην ουσία μία υπονόμευση του Μητσοτάκη εκ των έσω.

Ευ. Βενιζέλος: Εμένα με ενδιαφέρει οι χώροι να είναι διαφανείς και συνεπείς και συνεκτικοί.

Ν. Ευαγγελάτος: Ναι, αλλά αυτό περιγράφετε όμως.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, αλλά δεν είναι η δική μου δουλειά να ασχοληθώ περαιτέρω με τα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας, ούτε με ενδιαφέρει αυτό ως εσωτερικό πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας, με ενδιαφέρει ως πρόβλημα εθνικό, ως πρόβλημα θεσμικής διαφάνειας και πολιτικής ειλικρίνειας.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Σε δίκη ο Ψυχάρης



Στο εδώλιο του κατηγορουμένου παραπέμπεται ο γνωστός εκδότης Σταύρος Ψυχάρης, για παράβαση του νόμου περί «πόθεν έσχες» κατ’ εξακολούθηση.

Ο επικεφαλής του ΔΟΛ κατηγορείται για ανακριβείς και ελλιπείς δηλώσεις «πόθεν έσχες» των ετών 2011-2015 (οικονομικά έτη 2010-2014).

Σε βάρος του κ. Ψυχάρη ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος από την αρμόδια εισαγγελέα που μελέτησε τον φάκελο ο οποίος έχει σχηματιστεί για την υπόθεση των «πόθεν έσχες» του εκδότη.

Μετά την άσκηση της δίωξης, ο επικεφαλής του ΔΟΛ παραπέμπεται μάλιστα απευθείας, με κλητήριο θέσπισμα, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας για να δικαστεί.

Έχει ωστόσο το δικαίωμα, εάν το επιθυμεί, να προσφύγει κατά του κλητήριου θεσπίσματος, προβάλλοντας ενστάσεις για τη σε βάρος του κατηγορία και την παραπομπή του σε δίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας αξιολογώντας τα στοιχεία που προέκυψαν αλλά και το πόρισμα των ορκωτών λογιστών, έκρινε πως προκύπτουν ενδείξεις τέλεσης εκ μέρους του κ. Ψυχάρη του αδικήματος της υποβολής ανακριβούς και ελλιπούς δήλωσης «πόθεν έσχες» κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό πλημμελήματος και όχι σε βαθμό κακουργήματος.

Η υπόθεση διαβιβάστηκε στη Δικαιοσύνη από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής καθώς από τον έλεγχο που διενήργησε προέκυπταν κενά και «προβληματικά» σημεία στις δηλώσεις του εκδότη για τα οικονομικά έτη 2010-2014 (δηλώσεις «πόθεν έσχες» 2011-2015).

Μετά την εκπνοή και της δεύτερης προθεσμίας που είχε δοθεί στον κ. Ψυχάρη για να προσκομίσει σειρά παραστατικών σχετικά με τις περιουσιακές του δηλώσεις, αποφασίστηκε από τη Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής να αποσταλεί ο σχετικός φάκελος στην Εισαγγελία.

Αν και ο κ. Ψυχάρης δεν έχει καταθέσει ωστόσο δηλώσεις «πόθεν έσχες» για 10 χρόνια (1997-2001 και 2003-2007), εντούτοις η αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αποφάσισε να μην ασχοληθεί περαιτέρω με το ζήτημα των μη κατατεθεισών αυτών δηλώσεων, καθώς επρόκειτο για πλημμέλημα εκείνη την περίοδο, το οποίο έχει υποπέσει σε παραγραφή.

Η εφημερίδα «Το Βήμα» πάντως, έχει κατηγορήσει για προειλημμένη απόφαση και διωκτική σπουδή την πλειοψηφία της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής για την απόφασή της να παραπέμψει στη Δικαιοσύνη την υπόθεση του προέδρου του ΔΟΛ, Σταύρου Ψυχάρη.

Υπενθυμίζεται πάντως πως σύντομα ο κ. Ψυχάρης αναμένεται να κληθεί σε απολογία και για την άλλη υπόθεση στην οποία είναι κατηγορούμενος, σχετικά με τα δάνεια που είχε πάρει από την Alpha Bank χωρίς επαρκείς εγγυήσεις.

Για την υπόθεση αυτή έχει ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία, την οποία κατηγορούνται ότι διέπραξαν στελέχη της τράπεζας που χορήγησαν το εν λόγω δάνειο, ύψους 57 εκατ. ευρώ, χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

'Εκλεισε η συμφωνία με τους δανειστές

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού μεταξύ των ελληνικών αρχών και των τριών θεσμών, οι οποίοι εποπτεύουν το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο της συμφωνίας αυτή την ώρα εξετάζεται από την ομάδα εργασίας της ευρωζώνης, ενώ περιέχει και την πρόβλεψη για τον εφεδρικό μηχανισμό περικοπής δημοσιονομικών δαπανών.

Από το βήμα της καθημερινής ενημέρωσης των συντακτών, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς ανακοίνωσε τη διεξαγωγή συνεδρίασης παρασκηνιακής ενημέρωσης (off the record), με αντικείμενο την εφαρμογή της συμφωνίας.

Όπως είπε, η ενημέρωση θα παρασχεθεί από τον επικεφαλής της Κομισιόν στην Τρόικα κ. Ντέκλαν Κοστέλο στις 13:30 της Παρασκευής.

Πηγή: Real.gr

http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Eκτός capital controls θέλουν το νεοεισερχόμενο χρήμα οι Βρυξέλλες


"Θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός από το παλιό, όπως στην Κύπρο"

Την υιοθέτηση διαφοροποιήσεων στην "μεταχείριση" μεταξύ υφιστάμενου και νέου χρήματος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, στο πλαίσιο της μείωσης των επιπτώσεων των κεφαλαιακών περιορισμών, (capital controls) προτείνουν παράγοντες των Βρυξελλών, σύμφωνα με πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση του ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, "θα έπρεπε να υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ νέου και παλαιού χρήματος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα", κατά το πρότυπο που ακολουθήθηκε από την πρώτη ημέρα επιβολής αντίστοιχων περιορισμών στην Κύπρο, στο παρελθόν. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η διαφοροποίηση αυτή επί της ουσίας θα έθετε εκτός κεφαλαιακών περιορισμών οποιαδήποτε νεοεισερχόμενα κεφάλαια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και θα ενίσχυε την τάση επιστροφής καταθέσεων. 

Αντίστοιχα, θα υποβοηθούσε τη λειτουργία σειράς επιχειρήσεων, με αιχμή τον τουριστικό κλάδο, και θα τερμάτιζε πρακτικές καταφυγής στη χρήση τραπεζικών εργαλείων (POS) που προσφέρουν όμορες βαλκανικές χώρες της ευρωζώνης. 

Υπενθυμίζεται ότι η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών στην Ελλάδα χρονολογείται από 28.6.2015 λόγω τραπεζικής αργίας και τυπικώς από 18.07.2015, αν και έκτοτε υπήρξε μερική χαλάρωση, σε επιμέρους πτυχές τους. 

 Βάσει του καθεστώτος που υφίσταται σήμερα, εφόσον υπάρξει κεφαλαιακό έμβασμα από το εξωτερικό και πιστωθεί στην Ελλάδα, αυτό μπορεί είτε να επανεξαχθεί, είτε να γίνει ανάληψη του σε ποσοστό έως 10%. 


http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Υπερπτήσεις


Τον τελευταίο καιρό απ’ ότι ακούμε στα δελτία ειδήσεων, η Τουρκία κάνει συνεχώς παραβιάσεις του εναέριου και ενάλιου χώρου της Ελλάδας.

Όσο μάλιστα περνάει ο καιρός όλο και πληθαίνουν και η χώρα αυτή το παίζει νταής όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλους τους γειτονικούς της λαούς.

Νταής λένε όλα τα ερμηνευτικά λεξικά είναι ο ψευτοπαλληκαράς που κάνει τις παλληκαριές του όπου τον παίρνει και όπου δεν τον παίρνει βάζει την ουρά στα σκέλια και κάνει την πάπια όπως η Τουρκία π.χ. με τη Ρωσία.

Όπως αποδεικνύεται ιστορικά, η Τουρκία είναι μια χώρα εκτός από νταής είναι και ανυπόληπτη γιατί δεν έχει σεβαστεί ποτέ καμία από τις υπογραφές που έχει βάλει σε διάφορες συνθήκες από τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο μέχρι σήμερα.

Να υπενθυμίσω πως η Γερμανία σε όλες τις περιπτώσεις διαχρονικά ήταν με το μέρος της Τουρκίας και στις παραμονές του Α΄ παγκοσμίου πολέμου τους παραχώρησε δωρεάν δύο πολεμικά σκάφοι το ” Γκαίμπεν” και το “Μπρεσλάου υποστηρίζοντας ψευδώς πως της τα πούλησε.

Την διοίκηση του τουρκικού στρατού ανέλαβε ο Γερμανός Λίμαν φον Σάντερς και είναι αυτός που εμπνεύστηκε και παρότρυνε τους Τούρκους στην εξόντωση των Ελλήνων και των Αρμενίων της Μ. Ασίας.

Μετά την κατάκτηση της Κύπρου, ενώ βγήκαν καταδικαστικές αποφάσεις από τον ΟΗΕ εναντίον της, οι Τούρκοι τα έγραψαν όλα, σε αυτά που κρύβουν μέσα στα ζέχνοντα σαλβάρια τους και κανένας δεν τόλμησε να επιβάλλει τη εφαρμογή τους.

Ελλάδα και Τουρκία ανήκουμε στη “συμμαχία” του ΝΑΤΟ και το ΝΑΤΟ μέχρι σήμερα δεν έπιασε απ’ το αυτί τον… άτακτο σύμμαχο και να του τρίξει τα δόντια.

Σε εμάς μόνο ξέρει να δίνει συμβουλές να παραμείνουμε νηφάλιοι και τηρούν ύποπτη ουδετερότητα για να συνεχίζονται οι εξοπλισμοί και να πλουτίζουν οι πολεμικές βιομηχανίες των Εβραίων και οι τράπεζες του Ρότσιλντ με τα τοκογλυφικά δάνεια που χορηγούν αφειδώς.

Απ’ την άλλη μεριά οι Γερμανοί αφού έστειλαν πριν μερικά χρόνια τους οικονομικούς δολοφόνους που συνεργάστηκαν με πρακτόρικες κυβερνήσεις της Ευρώπης, κορόιδεψαν τους λαούς πως με το ευρώ θα γίνουνε οι ευτυχέστεροι κάτοικοι του πλανήτη και την πάτησαν την πεπονόφλουδα.

Έτσι πάει η χιλιόχρονη δραχμούλα μας, πάει η βιομηχανία μας, πάει και η γεωργική παραγωγή μας.

Εμείς εδώ, οι πάντα εύπιστοι και κουτοπόνηροι Έλληνες πιστέψαμε πως κοροϊδεύουμε τους κουτόφραγγους παρουσιάζοντας τα διπλάσια στρέμματα και τα τριπλάσια πρόβατα για επιδοτήσεις και θα καθόμασταν στα καφενεία να παίζουμε πρέφα σκαμπίλι και θανάση.

Αμ δε! Τα τελευταία χρόνια που μας ήρθε ο λογαριασμός τραβάμε τα μαλλιά μας και ρίχνουμε τα βάρη στην τελευταία κυβέρνηση πως αυτή φταίει για όλα τα δεινά που περνάμε, αθωώνοντας όλους τους προηγούμενους που είναι οι κύριοι υπεύθυνοι που λεηλατήθηκε η Ελλάδα.

Μη πάει το μυαλό σας στον Πάγκαλο με το “μαζί τα φάγαμε” γιατί μας εξαπάτη- σαν οι απατεώνες για να φάνε αυτοί και εμείς να μείνουμε με τη μυρωδιά.

Διάφοροι οικονομολόγοι προβλέπουν πως θα πέσει μεγάλη πείνα και εμείς δεν μπορούμε πλέον να παράγουμε τα απαιτούμενα να ζήσουμε, γιατί έπεισαν τους αγρότες να ξεφυτρώσουν τα αμπέλια τους, τις ελιές τους και τους ψαράδες να καταστρέψουν τα παραδοσιακά τους καΐκια εισπράττοντας επιδοτήσεις

Πάλι προσπαθούν να μας εξαπατήσουν με τις επιδοτήσεις του προσφυγικού προβλήματος και θα μας μείνουν αμανάτι οι μουσουλμάνοι και να δούμε πως θα καταφέρουμε να ζήσουμε με ανθρώπους εντελώς διαφορετικούς από εμάς.
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ο Κώστας Καραμανλής είχε Ελληνικά Ομόλογα κι έχασε 230.000 ευρώ από το κούρεμα με το PSI+

Στους μικροομολογιούχους, που υπέστησαν απώλειες από το PSI, ανήκει ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Συγκεκριμένα ο κος Καραμανλής είχε επενδύσει σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ποσό 300.269 ευρώ στην αρχή της κρίσης το 2009. Μετά το κούρεμα των ομολόγων, ωστόσο, το χαρτοφυλάκιό του διαμορφώθηκε στα 67.594 ευρώ. Υπέστη δηλαδή απώλεια της τάξης περίπου 232.500 ευρώ. Παράλληλα, το 2013 προέβη στην αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων αξίας 400.000 ευρώ.

Τα βουλευτικά εισοδήματα του πρώην πρωθυπουργού, ανέρχονται σε περίπου 70.000 ευρώ, ενώ από λοιπά εισοδήματα εμφανίζει άλλα 791.597 ευρώ (πώληση ακινήτου).

Επιπλέον, ο Κώστας Καραμανλής, δηλώνει ότι κατέβαλε 246.908 ευρώ για εξόφληση δανείου. Η σύζυγός του, Νατάσα Παζαΐτη, εμφανίζει εισοδήματα 35.500 ευρώ.

Αναφορικά, δε, με τις μεταβολές στην ακίνητη περιουσία του ζεύγους, πωλήθηκαν 2 ακίνητα με αποθήκη συνολικής έκτασης περίπου 250 τ.μ έναντι 700.000 ευρώ, η αντικειμενική αξία των οποίων ήταν 796.703 ευρώ.


Πηγή

http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Προσεγγίζουν Έλληνες Ολυμπιονίκες για να αγωνιστούν με άλλο εθνόσημο



Ούτε ένας αθλητής της άρσης βαρών θα πάρει μέρος τους Ολυμπιακούς Αγώνεςτου καλοκαιριού στο Ρίο της Βραζιλίας. Η ελληνική ομάδα χτυπημένη από τα σκάνδαλα ντόπινγκ και την υποχρηματοδότηση είναι η μικρότερη εδώ και πολλές δεκαετίες. Κορυφαίοι πρωταθλητές αποκαλύπτουν ότι πολλοί αναγκάζονται να αγωνιστούν με σημαία άλλης χώρας προκειμένου να πάρουν μέρος στους αγώνες.

Δείτε το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1





http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ντάισελμπλουμ: Ήρθε η ώρα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους -Στην Ελλάδα υπάρχει πολύς πλούτος αλλά είναι κρυμμένος ή είναι στο Λονδίνο



Το επόμενο Eurogroup θα συνέλθει στις 24 Μαΐου, επιβεβαίωσε σε ομιλία του σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ τόνισε ότι "ήρθε η ώρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους".

Σύμφωνα με τον επίσημο λογαριασμό Twitter της ιστορικής λέσχης ντιμπέιτ Oxford Union, ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε τα ακόλουθα για την Ελλάδα:

"Το επόμενο Eurogroup θα συνέλθει στις 24 Μαίου. Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε σε κατάσταση κρίσης, (το οποίο) θα ζημιώσει την Ευρώπη και την Ελλάδα", είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Πρόσθεσε ότι "από το καλοκαίρι (του 2015), το Eurogroup έχει γίνει πολύ πιο παραγωγικό. Ήρθε η ώρα τώρα να μιλήσουμε για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας", αλλά διευκρίνισε ότι "δεν θέλουμε να απαλλαχθούμε από το χρέος - δεν θα υπάρξει κούρεμα - αλλά θέλουμε να βρούμε τρόπους να μιλήσουμε για την ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα. Το χρέος στην Ελλάδα είναι τόσο μεγάλο και η οικονομία τόσο ασταθής, που δημιουργεί τεράστιο θέμα".

Μιλώντας σχετικά με τα νέα μέτρα, ο Ντάισελμπλουμ τα χαρακτήρισε "δύσκολα και σκληρά", υποστηρίζοντας την θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας: "Υποστηρίζω αυτό που κάνουμε στην Ελλάδα, είναι σκληρά μέτρα αλλά χρειάζεται να γίνουν", και πρόσθεσε, σύμφωνα με τις αναρτήσεις στο Twitter, "Οι πολίτες θα χρειαστεί να πληρώσουν φόρους - δεν θα είναι δημοφιλές, ιδιαίτερα σε κρίση, αλλά χρειάζεται να γίνει για να οικοδομηθεί μια χώρα. Το πιό λυπηρό πράγμα σχετικά με την Ελλάδα είναι ότι υπάρχει πολύς πλούτος, αλλά είναι κρυμμένος ή έχει μεταφερθεί στο Λονδίνο".


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Η εικόνα της πολιτικής εν Ελλάδι..

     Λέγαμε στο χθεσινό μας σχόλιο για κείνο το κουράδι (πρόβατο στα κρητικά) το Μισελοζανάτση, και εκθειάζαμε την ''αντρίκια'' συμπεριφορά του προς τους ψηφοφόρους του.

Το blog δεν ξέρει αν τον έχουμε δεί όλοι καλά.
Για ξανακοιτάχτε τον.
Πρόκειται για κλασσική
φάτσα ηλιθίου.
Όχι απλού ηλίθιου. Αλλά εκείνου του ηλίθιου που πραγματικά δεν του κόβει, του αγνού βλάκα, του ''ακατοίκητου''.
( Εδώ να διευκρινίσουμε πως ηλίθιος δεν είναι μόνον ο άνθρωπος με μειωμένη έως ανύπαρκτη ευφυία, αλλά και αυτός που χρησιμοποιεί την όποια ευφυία του βλακωδώς και εις βάρος του προσωπικού και κοινού συμφέροντος )

Κι ερχόμαστε τώρα στο σοβαρό της υπόθεσης: Ποιός τον ψηφίζει αυτόν τον τύπο;
Στα σοβαρά. Ποιός βλέπει αυτό το όνομα στο ψηφοδέλτιο και λέει ''α, να ένας σοβαρός άνθρωπος να ψηφίσουμε!'';

Πρέπει κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουμε πως η πολιτική στην Ελλάδα δεν είναι μόνο το εικονιζόμενο δίποδο και οι συνάδελφοί του.
Η πολιτική στην Ελλάδα είναι κυρίως οι ψηφοφόροι.
Ας αφήσουμε τον λαό-επαναστάτη ή τον λαό-βολεμένο κατά μέρος,
..κι ας δούμε τον λαό-ψηφοφόρο.

Αν κάτσεις και σκεφτείς πώς συμπεριφέρεται τούτος ο λαός μπροστά στην κάλπη,
..η μόνη λύση που βλέπεις είναι το διαβατήριο και μετανάστευση στην Γη του Πυρός κι ακόμα παραπέρα.
Τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε, και μετά από έξη χρόνια μνημονίων, κοινωνικής καταστροφής και βίαιης φτωχοποίησης,
..μετά από ένα συνταρακτικό ''ΟΧΙ'' που μετατράπηκε σε ταπεινωτικό ''ΝΑΙ'',
..ο λαός-ψηφοφόρος έφτιαξε μιά Βουλή όπου τα (επίσημα) μνημονιακά κόμματα ξεπερνούν το 80%!
Και τώρα, σήμερα, μετά από όλα όσα μεσολάβησαν, έχει αρχίσει και γλυκοκοιτάζει κατά την μεριά του Κούλη! Να τον φέρει ως ''σωτήρα''.
Δηλαδή να μη φτάνει η Παταγονία, αλλά να ψάχνεις για άλλο πλανήτη!

Γι αυτό, το blog, τείνει να αθωώσει τον εικονιζόμενο ηλίθιο, να πιστέψει πως όντως έκανε γκάλοπ μεταξύ των ψηφοφόρων του κι αυτοί του είπαν ''ψήφισε!'', και να του πεί:

'' Προχώρα κουράδι μας. Δεν φταίς εσύ. Άλλοι φταίνε,
..άλλοι είναι οι πραγματικοί ηλίθιοι!''..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Κουράκης και Τασία ζητούν «πιάτσες» πορνείας δίπλα σε ξενοδοχεία!


Μαζί με την Αννέτα Καββαδία και άλλους 14 συναδέλφους τους, ο «ποιητής των αιδοίων» και η... ακτιβίστρια πρώην υπουργός ζητούν να αρθούν οι αυστηρές χωροταξικές προϋποθέσεις και να επιτρέπονται οι «πιάτσες» εκδιδομένων πιο κοντά σε ξενοδοχεία

Να αρθούν οι αυστηρές χωροταξικές προϋποθέσεις και να επιτρέπονται οι «πιάτσες» εκδιδόμενων προσώπων πιο κοντά σε ξενοδοχεία τριών αστέρων και άνω ζητούν 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων οι Τάσος Κουράκης, Τασία Χριστοδουλοπούλου και Αννέτα Καββαδία.

Υπενθυμίζεται ότι, με νόμο της κυβέρνησης Σαμαρά, είχε προβλεφθεί ότι, εκτός από σχολεία, εκκλησίες, νοσοκομεία κλπ, και τα ξενοδοχεία από τρία αστέρια και άνω εντάσσονται στις κατηγορίες ακινήτων, από τα οποία οι «πιάτσες» πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 200 μέτρα.

Οι βουλευτές επισημαίνουν προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο πως «δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση εκδιδομένων με αμοιβή προσώπων σε διατηρητέα ή παραδοσιακά κτίρια, καθώς και σε χώρους που δεν είναι κύριας χρήσεως και δεν πληρούν τους όρους του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού. Επίσης, δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση σε κτίρια που απέχουν, σε ακτίνα λιγότερο οπό 200 μέτρα, από ναούς, σχολεία, νηπιαγωγεία, φροντιστήρια, παιδικούς σταθμούς, νοσηλευτικά ιδρύματα, κέντρα νεότητας, αθλητικά κέντρα, οικοτροφεία, ξενοδοχεία κατηγορίας τριών (3), τεσσάρων (4) και πέντε (5) αστέρων, βιβλιοθήκες και ευαγή ιδρύματα, καθώς και από πλατείες και παιδικές χαρές. Με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου μπορεί να αυξάνονται οι προαναφερόμενες αποστάσεις και να καθορίζονται και άλλα κτίρια, στα οποία δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση εκδιδομένων με αμοιβή προσώπων, καθώς και οι αποστάσεις μεταξύ οικημάτων, στα οποία μπορούν τα εν λόγω πρόσωπα να εγκαθίστανται».

Υποστηρίζουν, δε, ότι διεύρυνση των τοπογραφικών απαγορεύσεων για την εγκατάσταση εκδιδόμενων με αμοιβή προσώπων με άδεια του οικείου δημάρχου θέτει τα εξής σοβαρά ζητήματα: «Ήδη, με τον καθορισμό της ελάχιστης προβλεπόμενης απόστασης των επίμαχων οικημάτων σε ακτίνα 200 μέτρων από τα προστατευόμενα κτήρια και κοινόχρηστους χώρους (ακόμη και αν παρεμβάλλονται μεταξύ τους άλλα κτήρια) είναι προφανής η υπέρμετρη γεωγραφική κάλυψη των "απαγορευμένων" περιοχών. Η περαιτέρω επέκταση του πλαισίου που συντελέστηκε με την επίμαχη τροποποίηση μετέτρεψε από εξαιρετικά δύσκολη σε πρακτικά αδύνατη την νόμιμη εγκατάσταση των εκδιδομένων με αμοιβή προσώπων στον δομημένο αστικό ιστό, όπου και λειτουργούν πολυάριθμα ξενοδοχεία των σχετικών κατηγοριών. Περαιτέρω, προβληματική καθίσταται η αδιαφοροποίητη αντιμετώπιση από τον νόμο όλων των προστατευόμενων κτηρίων και κοινόχρηστων χώρων. Τα νηπιαγωγεία, οι παιδικοί σταθμοί, και τα σχολεία εξομοιώνει άκριτα η επίμαχη τροποποίηση με ξενοδοχεία συγκεκριμένων κατηγοριών, ενώ τα τελευταία λειτουργούν ως εμπορικές επιχειρήσεις που απευθύνονται ιδίως σε ενηλίκους. Ενώ όμως η προστασία της ανήλικης νεότητας συνιστά δημόσιο συμφέρον του οποίου την υπεράσπισή επιτάσσει το ίδιο το Σύνταγμα (άρ. 14 § 3 δ’, 15 § 2 και 21 § 3), δεν συμβαίνει το ίδιο για την ενηλικότητα, στην οποία η έννομη τάξη αναγνωρίζει κατ’ αρχήν το δικαίωμα του ελεύθερου αυτοπροσδιορισμού».

»Επιπλέον, λογικό παράδοξο αποτελεί το κατά πόσο η αποτροπή της "γκετοποίησης" που προτάσσεται από τον Ν. 2734/1999 υπηρετείται τη στιγμή που η διεύρυνση της γεωγραφικής απαγόρευσης εγκατάστασης αφήνει μόνη διέξοδο νόμιμης επαγγελματικής δραστηριότητας τη συγκέντρωση των αδειοδοτημένων εγκαταστάσεων σε πολύ περιορισμένους χώρους, που μοιραία θα συγκεντρώσουν την πλειονότητα των επ’ αμοιβή εκδιδομένων. Απορίας άξια και ενδεικτική της συλλογιστικής αστοχίας του νομοθέτη είναι και η επιλογή του να διαχωρίσει ακόμη και τα ίδια τα ξενοδοχεία με βάση την κατηγορία στην οποία υπάγονται, λες και στα ξενοδοχεία ενός ή δύο αστέρων φιλοξενούνται ένοικοι που δε χρήζουν της ανάλογης -έστω και εσφαλμένα νοούμενης- προστασίας σε σχέση με τους υπολοίπους».

»Η επίμαχη τροποποίηση είναι δυσανάλογα αλυσιτελής προς τον επιδιωκόμενο σκοπό, δηλαδή την προστασία της νεότητας και, γενικότερα, των χρηστών ηθών αφ’ ενός, και την αποτροπή της "γκετοποίησης" των εκδιδόμενων προσώπων αφ’ ετέρου. Συνάμα, περιορίζει με τρόπο καταχρηστικό και πρόδηλα αντισυνταγματικό την άσκηση νόμιμου επαγγέλματος. Τέλος, δημιουργεί προφανείς όρους κινδύνου για τη λειτουργία παράνομων οίκων ανοχής, την επίταση της πεζοδρομιακού τύπου πορνείας, και το ανεξέλεγκτο trafficking, με ό,τι αυτά συνεπάγονται ως προς την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και της δημόσιας υγείας, καθώς και την πρόληψη και καταστολή σοβαρών μορφών εγκληματικότητας».

Ζητούν τέλος από τον υπουργό να επαναφέρει την προηγούμενη -πιο «χαλαρή»- μορφή του σχετικού νόμου. Οι βουλευτές που υπογράφουν την ερώτηση είναι οι:

Κουράκης Αναστάσιος

Γκόλιας Ιωάννης

Θεοφύλακτος Ιωάννης

Καββαδία Ιωαννέτα

Κατριβάνου Βασιλική

Κοζομπόλη Παναγιώτα

Λάππας Σπυρίδων

Μπαλωμενάκης Αντώνιος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Πάλλης Γεώργιος

Παπαφιλίππου Γεώργιος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Συρίγος Αντώνιος

Τζαμακλής Χαρίλαος

Τσόγκας Γεώργιος

Χριστοδουλοπούλου Αναστασία

Ψυχογιός Γεώργιος


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....