Διυλιστήριο: 03/11/16
ροη αναρτησεων

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Καρδινάλιος Αυστρίας: Υποκριτές στην ΕΕ - Πουλάνε όπλα και μετά παραπονιούνται για τους πρόσφυγες.

«Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, το ότι η Ελλάδα θα αφεθεί μόνη της με το προσφυγικό πρόβλημα μετά το κλείσιμο των συνόρων στην Κεντρική Ευρώπη», προειδοποίησε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Αυστρία και πρόεδρος της Διάσκεψης των Επισκόπων, καρδινάλιος Κρίστοφ Σένμπορν.

Ταυτόχρονα εξέφρασε την πεποίθησή του πως ένα «Φρούριο Ευρώπη» δεν μπορεί να διατηρηθεί επί μακρόν, ενώ, αντικρούοντας προφανώς τις αντίθετες τοποθετήσεις της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ (σ.σ. περί οριστικού κλεισίματος των συνόρων), διαμήνυσε πως «το τωρινό κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων για πρόσφυγες, δεν μπορεί να είναι παρά μόνον ένα προσωρινό μέτρο ανάγκης και όχι μία μόνιμη λύση».

Την ανησυχία του εξέφρασε ο Καρδινάλιος και για το γεγονός ότι στο θέμα των προσφύγων, έπειτα από ένα κύμα προθυμίας για βοήθεια, «το εκκρεμές απειλεί να αποκλίνει στην αντίθετη κατεύθυνση».

Πρόσθεσε δε, πως το πρόβλημα είναι αναμφισβήτητα τεράστιο και πολύπλοκο, και ούτε η ίδια η Εκκλησία δεν έχει κάποια «συνταγή» για την επίλυσή του, ωστόσο κατά την άποψή του, σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να εγκαταλειφθεί η νομική βάση των διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για εκείνους που αναζητούν προστασία.

Όπως σημείωσε ο Καρδινάλιος, αποτελεί «υποκρισία» το γεγονός ότι ευρωπαϊκές χώρες - ανάμεσά τους και η Αυστρία - εδώ και χρόνια περικόπτουν συστηματικά τα δημόσια κονδύλια για την αναπτυξιακή συνεργασία, αλλά συγχρόνως είναι δυνατή η συνέχιση της προμήθειας όπλων από τη Δύση σε περιοχές κρίσης, και κατόπιν οι ίδιες οι ευρωπαϊκές χώρες, παραπονούνται για τους πρόσφυγες.

Στις δηλώσεις του ο προκαθήμενος της Αυστριακής Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εξέφρασε την πεποίθησή του πως το ευρωπαϊκό εγχείρημα ειρήνης και ολοκλήρωσης δεν επιτρέπεται να αποτύχει εξαιτίας του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος. Ο ίδιος, όπως σημείωσε, βλέποντας προς τις γειτονικές χώρες της Αυστρίας εκφράζει ανησυχία, ωστόσο ελπίζει πως το κοινό ευρωπαϊκό στοιχείο θα είναι ισχυρότερο από την εθνικιστική περιχαράκωση.

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Το Ισπανικό Κοινοβούλιο καταψήφισε τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για πρόσφυγες

Το ισπανικό Κοινοβούλιο καταψήφισε το σχέδιο συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας, όπως αναφέρει η ‘El Pais’ και άλλα ισπανικά μέσα ενημέρωσης. Από τους 350 βουλευτές ψήφισαν κατά οι 227.

Η συμφωνία αναφέρεται σε μαζικές απελάσεις μεταναστών από την ΕΕ και χαρακτηρίστηκε από τον επικεφαλής των σοσιαλιστών, Πέντρο Σάντζεζ, ως ‘ντροπή’, ‘παράνομη’ και ‘ανήθικη’.

Αλλά η θέση της Ισπανίας θα εκφρασθεί, κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής στις 17 και 18 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, από τον σημερινό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι, το κόμμα του οποίου είναι «Λαϊκό» υποστήριξε τη συμφωνία της ΕΕ στο κοινοβούλιο.

Η νέα ισπανική κυβέρνηση δεν έχει σχηματισθεί ακόμη, από τις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου, λόγω αδυναμίας επίτευξης συμβιβασμού μεταξύ των διαφόρων πολιτικών δυνάμεων στο Εθνικό Κογκρέσο.

Ο Ραχόι και τα μέλη του κόμματος του, πιστεύουν ότι η κυβέρνησή του, εξακολουθεί να είναι νόμιμη και θα προστατεύσει τη θέση του στις Βρυξέλλες.

Τα άλλα κόμματα στο Κοινοβούλιο, που αποτελούν την πλειοψηφία, επιμένουν ότι αυτή η κυβέρνηση εκτελεί μόνο τα επίσημα καθήκοντα της και δεν έχει εξουσία να λάβει στρατηγικές αποφάσεις σε αντίθεση με τη βούληση του Κοινοβουλίου, όπως σημειώνει το Κρος.
--
http://www.echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

«Οχι» Αναστασιάδη στο άνοιγμα κεφαλαίων ένταξης για την Τουρκία

O κύπριος προέδρος Ν. Αναστασιάδης προειδοποίησε πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί άνοιγμα των κεφαλαίων των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό χωρίς πρότερη υλοποίηση υποχρεώσεων από την Αγκυρα, αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times.

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρεται πως ο κύπριος πρόεδρος δεν πρόκειται να συναινέσει για το άνοιγμα κεφαλαίων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Συγκεκριμένα ο τίτλος αναφέρει «Ο κύπριος ηγέτης απειλεί να βυθίσει τη συμφωνία της Μέρκελ για τους πρόσφυγες» και φιλοξενεί δήλωση του Ν.Αναστασιάδη «Ποτέ δε θα αποδεχθώ να με πιέσουν και ποτέ δε θα δώσω τη συγκατάθεσή μου, διότι διαφορετικά δεν έχω άλλη επιλογή από το να μην επιστρέψω στην Κύπρο».

Το δημοσίευμα στη συνέχεια αναφέρει πως ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου φάνηκε να «καυχιέται» μετά την πρόσφατη σύνοδο για τις παραχωρήσεις που εξασφάλισε από την ΕΕ, λέγοντας σε συμπατριώτες του δημοσιογράφους πως «προκλήθηκε καυγάς εντός της ΕΕ» και ότι οι εταίροι «υποχρεώθηκαν πραγματικά να στραφούν κατά των Ελληνοκύπριων με τρόπο σοβαρό».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Νταβούτογλου, ο Ν.Αναστασιάδης, αναφέρει πως «θυσιάζουν τη μοναδική ευκαιρία να βρεθεί λύση στο Κυπριακό ζήτημα βάζοντας μας σε τόσο δύσκολη θέση. Είναι μια πολύ λεπτή στιγμή και σε αυτή την κρίσιμη στιγμή μας εξωθούν σε μία θέση να πούμε 'όχι' στην Τουρκία».

Ενώ αναφερόμενος, στον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, αναφέρει πως έχει εξαντλήσει τις συνομιλίες και θα πρέπει να αναλάβει η τουρκική κυβέρνηση τώρα να στηρίξει τον Μουσταφά Ακιντζί.

Οι FT γράφουν επίσης ότι όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες στις Βρυξέλλες, έτσι και οι κύπριοι διπλωμάτες είπαν ότι αιφνιδιάστηκαν από τη συμφωνία Μέρκελ-Νταβούτογλου που παρουσιάστηκε την τελευταία στιγμή στη σύνοδο για το προσφυγικό.

Οι κύπριοι διπλωμάτες ενημερώθηκαν για τα τουρκικά αιτήματα από τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, που ήταν παρών στη συνάντηση Μέρκελ-Νταβούτογλου την ημέρα πριν από τη σύνοδο και όχι από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, εξέφρασαν την οργή τους για αυτή την παραβίαση του πρωτοκόλλου, σχολιάζουν οι Financial Times.

πηγή
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Καταγγελία Αλεξιάδη: Κτίριο-σκάνδαλο με προκλητική πολυτέλεια το «Κεράνης»



Το πρώην εργοστάσιο της καπνοβιομηχανίας «Κεράνης» στοίχισε 70 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο.

Με πολυτελή μάρμαρα και μπάνια, κρεβατοκάμαρες και ανελκυστήρες για αυτοκίνητα είχε «εξοπλίσει» το πρώην εργοστάσιο της καπνοβιομηχανίας «Κεράνης» ο εργολάβος στον οποίο το Δημόσιο κατέβαλε 70.000.000 ευρώ στις αρχές του 2000 για την μετακατασκευή του προκειμένου να στεγαστούν δημόσιες υπηρεσίες και υπουργεία.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος μίλησε για σκάνδαλο διαρκείας ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης επιβεβαίωσε τις καταγγελίες του. Ανέφερε ότι υπάρχουν γραφεία υπουργών με πολυτελείς εγκαταστάσεις πεντάστερων ξενοδοχείων και αποκάλυψε ότι το ελληνικό δημόσιο καταβάλει κάθε μήνα για τη φύλαξη του αλλά και για άλλα πάγια έξοδα 221.000 ευρώ.

Ο κ. Αλεξιάδης δεσμεύτηκε ότι θα αποδοθούν ευθύνες σε όσους εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση και ενημέρωσε ότι θα είναι το γραφείο του που θα μεταφερθεί πρώτο στις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου. Επ΄ ευκαιρίας αναφέρθηκε εκ νέου στην «πονεμένη» ιστορία του μισθωμάτων που καταβάλει το Δημόσιο για να στεγάσει τις υπηρεσίες του.

Συγκεκριμένα είπε ότι το υπουργείο Οικονομικών καταβάλει 24 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τις υπηρεσίες του όταν υπάρχουν διαθέσιμα κτίρια και έφερε ως παράδειγμα τις υπηρεσίες του ΣΔΟΕ που καταβάλλονται μηνιαίως 135.000 ευρώ.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ΟΟΣΑ: «Ναι, ήταν λάθος το φάρμακο - Να μειωθεί το χρέος να μην υπάρξουν πρόσθετα μέτρα»



Καταπέλτης η έκθεση για τις επιπτώσεις των Μνημονίων. Ζητεί ΕΝΦΙΑ επί του συνόλου της περιουσίας και κατάργηση τριετιών

Ακόμα μία παραδοχή ότι η συνταγή των ελληνικών Μνημονίων ήταν λανθασμένη, καθώς επιβλήθηκαν πολλαπλάσια μέτρα σε σχέση με άλλες χώρες που υποχρεώθηκαν σε δημοσιονομική προσαρμογή, προκύπτει από την έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τη χώρα μας. Η έκθεση δεν παραλείπει να προτείνει, ωστόσο, και ένα μέτρο-σοκ: Την επέκταση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) στο σύνολο των περιουσιακών στοιχείων που θα δηλώνονται στο περιουσιολόγιο, όπως αυτοκίνητα, καταθέσεις, ακίνητα εξωτερικού, κοσμήματα, έργα τέχνης κ.λπ.

Από την άλλη πλευρά, ο διεθνής οργανισμός αναγνωρίζει ότι το ποσοστό φτώχειας αυξήθηκε στο 1/3 του ελληνικού πληθυσμού από την αρχή της κρίσης και συνιστά ως αντίδοτο στην προβληματική μνημονιακή συνταγή τη λήψη δραστικών μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνουν σημαντική επιμήκυνση, μεγάλες περιόδους χάριτος για τα τοκοχρεολύσια και μετατροπή των επιτοκίων των δανείων της ευρωζώνης προς την Ελλάδα από κυμαινόμενα σε σταθερά.
Η έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε χθες, ανεβάζει επίσης το περσινό δημοσιονομικό κόστος του Προσφυγικού, το οποίο είναι σημαντικό για τη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές μας, στα 600.000.000 ευρώ έναντι κυβερνητικής εκτίμησης για 450.000.000 ευρώ.

Ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν υπερδιπλάσια στην Ελλάδα σε σύγκριση με την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Γι' αυτόν τον λόγο ζητεί, αν είναι δυνατόν, να αποφευχθεί πρόσθετη δημοσιονομική επιβάρυνση των πολιτών, να μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις από το 29% και να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ στις επιχειρήσεις.

Μετεξέλιξη

Την ίδια ώρα, όμως, υποστηρίζει ότι ο ΕΝΦΙΑ των φυσικών προσώπων πρέπει να μετεξελιχθεί σε φόρο περιουσίας, ο οποίος θα αφορά κάθε μορφής ακίνητη και κινητή περιουσία που θα δηλώνεται στο περιουσιολόγιο. Τέτοιο σχέδιο είχε καταρτίσει η κυβέρνηση, αλλά δεν το έχει υποβάλει στην τρόικα.

Οι οικονομολόγοι του διεθνούς οργανισμού αποδομούν, επίσης, την εμμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, επισημαίνοντας ότι το μέτρο αυτό θα οδηγούσε σε αύξηση του ΑΕΠ μόλις κατά 0,2% σε βάθος δεκαετία

Να μειωθεί το χρέος, να μην υπάρξουν μέτρα

Να υλοποιηθούν γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις, ώστε να δοθεί η δυνατότητα μιας μελλοντικής πιθανής διευθέτησης του χρέους με μεγαλύτερες περιόδους χάριτος και επιμήκυνση, ζήτησε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία στη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την οικονομία, λέγοντας πως αυτή η χρονιά θα είναι η τελευταία της ύφεσης. Στις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου, ο κ. Γκουρία τόνισε ότι υπάρχουν σημάδια σταδιακής βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας, με τα επίπεδα ανεργίας να πέφτουν. «Το ποσοστό εξακολουθεί να είναι υψηλό, αλλά είναι το χαμηλότερο από τον Μάιο του 2012» δήλωσε ο γ.γ. του ΟΟΣΑ.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι τα συμπεράσματα του ΟΟΣΑ θα ενισχύσουν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης σε αυτή την τελική φάση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, εν όψει της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης. «Η οικονομική έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα αποτελεί έναν δίκαιο και ισορροπημένο απολογισμό του τεράστιου κοινωνικού κόστους των πολιτικών που εφαρμόστηκαν την περίοδο 2010-2014, της επιτακτικής ανάγκης για τον σχεδιασμό νέων εργαλείων και θεσμών, ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες αυτών των πολιτικών» δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Συμφωνούμε με αρκετές από τις διαγνώσεις της έρευνας, χαιρετίζουμε τα περισσότερα από αυτά που συνιστά».


http://www.diulistirio.blogspot.gr/




Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Τα πουλιά που γεννιούνται σε κλουβί δεν ξέρουν να πετάνε


“Κάγκελα παντού” Τζίμης Πανούσης

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Μια ανθρωπολόγος (ας τη λέμε Τζέιν) βρέθηκε σε μια αφρικανική φυλή (ας τους λέμε Νάρας).

Οι Νάρας είχαν ξανάρθει σε επαφή με τον πολιτισμό -με ό,τι αποκαλούμε εμείς πολιτισμό. Όμως η Τζέιν αποφάσισε να μείνει για λίγο καιρό μαζί τους, για να μάθει πως ζουν και για να τους μιλήσει για τη δική της ζωή.

Κάποια στιγμή ξεκίνησε να τους λέει για το σπίτι της. Οι Νάρας παραξενεύτηκαν όταν άκουσαν ότι υπήρχε κάτι που λεγόταν “παιδικό δωμάτιο”. Και μόλις έμαθαν ότι οι πολιτισμένοι γονείς κοιμούνται σε διαφορετικό δωμάτιο απ’ το παιδί τους, συγκλονίστηκαν. Κάτι τέτοιο τους φάνηκε σαν εγκληματική πράξη.

“Για ποιο λόγο οι γονείς τιμωρούν τα παιδιά τους;” τη ρώτησαν.

~~{}~~

Ξεχάστε τους Νάρας και τα δυτικά πρότυπα ανατροφής. Σκεφτείτε το εξής: Αυτό που έχει μεγαλύτερη ανάγκη ο άνθρωπος, κάθε ηλικίας, είναι η επαφή.

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο αισθητήριο όργανο . Η αγκαλιά, το χάδι, το φιλί, κάνει τον άνθρωπο πιο χαρούμενο, πιο υγιή, πιο ολοκληρωμένο.

Ο άνθρωπος θέλει να έχει κοντά του άλλους ανθρώπους. Ειδικά το παιδί έχει ΑΝΑΓΚΗ απ’ τους γονείς, απ’ την καθημερινή επαφή μαζί τους, πιο πολύ κι απ’ την τροφή.

Και δείτε τι κάνουμε (εμείς οι πολιτισμένοι).

Μόλις ένα παιδί γεννηθεί (ίσως και πριν), ετοιμάζουμε τον χώρο εξορίας, το παιδικό δωμάτιο. Τα περισσότερα βρέφη, σε ηλικία έξι μηνών ή ενός έτους, πρέπει να μάθουν να κοιμούνται μόνα τους.

Οι ψυχολόγοι της πρώιμης βρεφικής ανεξαρτησίας έχουν κερδίσει εκατομμύρια απ’ τα βιβλία και τις συμβουλές, για το “πως θα μάθετε το παιδί σας να κοιμάται μόνο του”. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται τακτικές που θυμίζουν βασανιστήρια, αφού η μητέρα (η σωστή μητέρα) πρέπει ν’ αρνηθεί να πάρει το μωρό απ’ το κρεβάτι του, όσο κι αν κλαίει.

“Θα συνηθίσει” λένε οι ψυχολόγοι Π.Β.Α. εννοώντας ότι θα συνηθίσει την ιδέα της απόρριψης.

Ένας γονιός που κοιμάται με το μωρό του είναι κακός-γονιός, γιατί έτσι το μαθαίνει να είναι εξαρτημένο. Αυτός που το αφήνει να σπαράζει στο κρεβάτι, είναι ο καλός-γονιός, γιατί έτσι το παιδί γίνεται ανεξάρτητο.


Αυτό είναι το πρώτο κλουβί της ζωής μας.
Παρατηρήστε πως είναι το βρεφικό κρεβάτι. Είναι ένα κλουβί!

Ένα κλουβί όπου το παιδί φυλακίζεται, απομονώνεται, κρατιέται μακριά από τους μόνους ανθρώπους που έχει ανάγκη τα πρώτα χρόνια: Τους γονείς του.

Σύντομα, προκειμένου να διατηρηθεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής, όπου και οι δύο γονείς πρέπει να δουλεύουν ολημερίς, το παιδί θα βρεθεί στον βρεφικό σταθμό, σε μια νέα φυλακή.

Είναι μια φυλακή με ωραία χρώματα και παιχνίδια, αλλά το παιδί στερείται τους γονείς του -για να ανεξαρτητοποιηθεί.

Έτσι το βρέφος, αφού μάθει να κοιμάται μόνο του το βράδυ, μαθαίνει και να βρίσκεται με ξένους την ημέρα.


Στο λίγο χρόνο που απομένει για να δει τους γονείς του, εκείνοι είναι τόσο κουρασμένοι και απογοητευμένοι, ώστε θεωρείται πλέον πολυτέλεια και υψηλής σημασίας κατόρθωμα, να περάσουν μια ώρα “ποιοτικό χρόνο” μαζί. Που σημαίνει να παίξουν, να το αγκαλιάσουν, να του τραγουδήσουν, να του διαβάσουν μια ιστορία.

Ποιοτικός χρόνος, ελεύθερος χρόνος και υπόδουλος χρόνος. Κάπως έτσι ζούμε όλη τη ζωή μας. Κυρίως υπόδουλα.
~~{}~~

Στις σύγχρονες πόλεις κυριαρχεί το μοντέλο της πυρηνικής ή της μονογονεϊκής οικογένειας. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες χαρακτηρίζονται από την ψυχολογία των ημερών μας, ως “Κακή Επιρροή”.

Είναι προτιμότερο το παιδί να ανεξαρτητοποιείται σε έναν ξένο χώρο, με ξένους ανθρώπους, παρά να το κακομαθαίνει η γιαγιά του.
~

Κι έπειτα αρχίζει το κλουβί του οκτάωρου: Το σχολείο.

Βρεφικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία είναι πλέον ολοήμερα. Τα παιδιά αφήνονται εκεί από τις 8 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα. Μοιάζει λες και οι γονείς προσπαθούν να τα εκδικηθούν ή να τα προετοιμάσουν για το οκτάωρο εργασίας που θα επακολουθήσει.

Κάποιοι το κάνουν εξ ανάγκης. Γιατί κι εκείνοι δουλεύουν οκτάωρο (στην καλύτερη περίπτωση). Και γιατί οι παππούδες/γιαγιάδες δεν υπάρχουν, δεν αντέχουν, δεν προλαβαίνουν.

Όμως υπάρχουν γονείς που χωρίς να λείπουν απ’ το σπίτι, άνεργοι ή μη, τα στέλνουν μακριά απ’ αυτό για οκτώ ώρες. Είναι πιο βολικό κι άλλωστε δεν ξέρουν να παίζουν με τα παιδιά τους, συχνά δεν τα αντέχουν.

Τα παιδιά γυρνάνε λίγο μετά τις 4 στο σπίτι, τρώνε, διαβάζουν και φεύγουν για τις εξωσχολικές δραστηριότητες: Μουσική, καλλιτεχνικά, αθλητισμός, ξένες γλώσσες, υπολογιστές, φροντιστήριο.

Επιστρέφουν στο σπίτι το βράδυ κι αν έχουν δύναμη να κρατήσουν τα βλέφαρα τους ανοικτά αποκοιμιούνται στο DVD, στην τηλεόραση, στον υπολογιστή.

Και οι γονείς τα κουβαλάνε στο παιδικό δωμάτιο, στο κλουβί τους.

~~{}~~



Το σχολείο είναι ένα κλουβί. Κοιτάξτε ‘τα! Παντού κάγκελα. Για να κρατήσουν κάποιους έξω ή για να κρατήσουν κάποιους μέσα; Τα σχολεία μοιάζουν πιο πολύ με φυλακές.

~

Το σχολείο είναι ένα κλουβί. Αποστήθιση, τεστ, διαγωνίσματα, πίεση, βαθμοί, χλευασμός και ανταγωνισμός.

Κάποιοι είναι καλοί μαθητές, κάποιοι μέτριοι κι οι άλλοι είναι τούβλα.

Η πιθανότητα να συναντήσεις έναν εμπνευσμένο δάσκαλο είναι ανάλογη της πιθανότητας να συναντήσεις έναν έντιμο πολιτικό.
Κάντε μια αναδρομή στη μαθητική σας καριέρα. Πόσους δασκάλους και καθηγητές θυμάστε; Που να σας έδωσαν ελπίδα και θάρρος, όπως ο καθηγητής στον Κύκλο των Χαμένων ποιητών.

Ο υποφαινόμενος γνώρισε έναν. Εσείς θυμάστε, έστω έναν;

Πόσους δασκάλους και καθηγητές γνωρίζουμε μέχρι να τελειώσουμε το σχολείο; Και γιατί τόσο λίγοι μας εμπνέουν; Φταίει μόνο το κλουβί, το σχολείο όπως είναι φτιαγμένο; Ή μήπως οι παιδαγωγοί είναι μέρος του κλουβιού;

~~{}~~

Έπειτα, μετά το μικρό κλουβί, μπαίνουμε στον τελευταίο προθάλαμο: Ο στρατός και το πανεπιστήμιο.

Ο στρατός είναι κλουβί, δεν χρειάζεται να επεκταθούμε.

Αλλά και το πανεπιστήμιο βοηθάει τον άνθρωπο να συνηθίσει την υποταγή.

Ένας φίλος μου είχε πει λίγες μέρες αφότου βρέθηκε στη σχολή του: “Η ψυχολογία, έτσι όπως την διδάσκουν, είναι κάτι σαν τη θρησκεία. Πεποιθήσεις και βεβαιότητες. Δεν επιτρέπεται να φέρεις αντιρρήσεις στο μοντέλο που διδάσκουν οι καθηγητές. Αν το κάνεις, απλά δεν θα σε περάσουν.”

~~{}~~

Μετά έρχεται το τελευταίο κλουβί.
Κοιτάξτε γύρω σας. Ζούμε μέσα σε κλουβιά. Το ένα πάνω στο άλλο. Τα διακοσμούμε και τα φτιάχνουμε όπως μας αρέσει, αλλά είναι κλουβιά.

Κάποια κλουβιά είναι πιο ακριβά απ’ των άλλων. Πιο ευρύχωρα κι ευήλια. Κάποιοι νοικιάζουν κλουβί, άλλοι είναι ιδιοκτήτες.

Με την πρώτη ευκαιρία εκδράμουμε στας εξοχάς ή πηγαίνουμε ταξίδια. Και διακοπές για 15 μέρες. Μετά επιστρέφουμε στο κλουβί μας.

Κοιτάξτε γύρω σας. Την επόμενη φορά που θα κολλήσετε στην κίνηση, κοιτάξτε τους άλλους οδηγούς. Παρατηρήστε τα πρόσωπα τους. Τις κινήσεις τους.

Είναι εγκλωβισμένοι άνθρωποι, μέσα σε κινητά, αυτοκίνητα κλουβιά.
Δεκάδες κινητά κλουβιά, το ένα πίσω απ’ το άλλο, ακινητοποιημένα, και οι οδηγοί κορνάρουν για να προχωρήσουν πέντε μέτρα, πριν ακινητοποιηθούν ξανά, για να προχωρήσουν, για να πάνε που;

~~{}~~

Στο μεγάλο κλουβί της δουλειάς.
Πόσους ανθρώπους γνωρίζετε να κάνουν αυτό που αγαπάνε; Και να βγάζουν έτσι αρκετά χρήματα για να ζουν;

Εσείς, μιλήστε ειλικρινά, αδημονείτε να φτάσετε στο χώρο εργασίας; Πείτε την αλήθεια, δεν σας ακούει κανένας, μόνο ο εαυτός σας.

Ξυπνάτε το πρωί χαρούμενοι και λέτε: “Τι ωραία! Πάω στη δουλειά μου. Θα κάνω υπέροχα πράγματα τις υπόλοιπες οκτώ ώρες.”

~

Δεν θέλω να κατηγορήσω ή να υποτιμήσω κανέναν άνθρωπο.

Η ανάγκη να ζήσουμε και να προσφέρουμε τα αναγκαία στους ανθρώπους που αγαπάμε, μας αναγκάζει να κάνουμε πράγματα που μισούμε.
Δεν θέλω να προσποιηθώ ότι είμαι κάτι παραπάνω ή κάτι διαφορετικό. Έχω δουλέψει -και δουλεύω- σε δουλειές υψηλού μόχθου και μηδενικής ευχαρίστησης.

Ικανοποιούμαι γιατί έτσι μπορώ να πληρώσω τους λογαριασμούς, να έχω την ψυχολογική διάθεση να αγαπήσω το παιδί μου και την σύντροφο μου, και να βρω λίγο χρόνο για να πιώ το κρασί μου και να γράψω.

Αυτό είναι το κλουβί μου: Στενό, φτωχικό, δικό μου.
Κι όπως ο Μαντέλα, το αγαπάω το κελί μου, τρώω το φαΐ μου και διαβάζω πολύ. Αλλά ποια είναι η απελευθέρωση που μπορώ να προσμένω;

~

Μ’ έκλεισαν εδώ μέσα από παιδί. Και βάφω τα κάγκελα, τα διακοσμώ, αντί να τα λιανίσω. Γιατί δεν ξέρω τι θα ‘κανα εκεί έξω, έξω από το κλουβί.

Τα πουλιά που γεννιούνται μέσα σε κλουβί δεν ξέρουν να πετάνε.

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Δήλωναν κατηγορηματικά ότι θα απαγορεύεται η υιοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια ...όμως τρεις μήνες μετά το "εξετάζουν".

Στην Ελλάδα που κατάφεραν να ωθούν στην αυτοκτονία ακόμα και τα μικρά παιδιά... η κυβέρνηση αδιαφορεί για τα προβλήματα των πολιτών και εκτελεί εντολές έξωθεν σε έναν παράλληλο κόσμο εκτός πραγματικότητας.

Σκίζεται ξαφνικά να προωθήσει την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια και να ολοκληρώσει το έγκλημα ! Το Σύμφωνο Συμβίωσης που συνεχίζουν να ΜΗΝ το επιλέγουν τα ομόφυλα ζευγάρια ...θα ακολουθήσει η δυνατότητα υιοθεσίας. Τόσο γελοίοι είναι στην κυβέρνηση, τόσο προσκυνημένοι, τόσο ανώμαλοι και τόσο ψεύτες.
Μέχρι να περάσει το Σύμφωνο Συμβίωσης ... δήλωναν κατηγορηματικά ότι θα απαγορεύεται η υιοθεσία. Και δεν πέρασαν ούτε τρεις μήνες ...για να ξαναφέρουν στο τραπέζι την ανωμαλία που επιβάλλουν οι σιωνιστές. 


Στο Ισραήλ ...όχι μόνο δεν επιτρέπεται σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομοφύλων ... αλλά δεν προβλέπεται ούτε καν Πολιτικός Γάμος . 


Τα ζευγάρια αλλοθρήσκων ...παντρεύονται στην Κύπρο αναγκαστικά.
Όμως οι πράκτορες του Ισραήλ φροντίζουν να νομοθετηθεί ακόμα και η υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια σε όλες τις χώρες πλην του Ισραήλ όπου προχθές καταψηφίστηκαν πανηγυρικά προτάσεις που αφορούσαν τα δικαιώματα των gay στο Ισραήλ.


Αργά ή γρήγορα θα έρθει και η σειρά τους γιατί στο στόχαστρο των Rothschild είναι και οι εβραϊκές παραδόσεις. Οι πρώτοι που αντιστάθηκαν στη δημιουργία του Ισραήλ ήταν οι Ορθόδοξοι Εβραίοι.

Οι Rothschild χρησιμοποίησαν τη δημιουργία του Ισραήλ για να παραστήσουν τους Μεσσίες και τους Εθνάρχες των Εβραίων ώστε να τους χρησιμοποιήσουν στα δικτατορικά τους σχέδια.

Σίμος

www.diulistirio.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Το «χαλί» της ντροπής! Οι ευρωβουλευτές «πάτησαν επι πτωμάτων» 17.306 προσφύγων



Ένα συγκλονιστικό, event φορτισμένων συμβολισμών πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο όπου στρώθηκε ένα ιδιότυπο «χαλί».

Είναι ένας μακρύτατος κατάλογος με 17.306 ονόματα ανθρώπων που πνίγηκαν προσπαθώντας να βρουν ασφαλέστερο καταφύγιο μακριά απ τις πατρίδες τους .
Οι ισχυροί του Ευρωκοινοβουλίου αναγκάστηκαν για να εισέλθουν στα γραφεία τους και τους κοινούς χώρους, να πατήσουν «επι πτωμάτων προσφύγων» .


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ποια έργα υποδομών «μπαίνουν» στο «πακέτο Γιούνκερ»



Mε ΣΔΙΤ μέσα από το πακέτο Γιούνκερ και προτεραιότητα στις συνδυασμένες μεταφορές προωθεί το υπουργείο Υποδομών τη νέα γενιά έργων, ολοκληρώνοντας την πρόταση που θα καταθέσει εντός των ημερών στο υπουργείο Οικονομίας για την αξιοποίηση του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου.

Στη λίστα με τα έργα αναμένεται να συμπεριληφθούν ως «πακέτο», η επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου και της Αττικής Οδού μέχρι το Λαύριο μαζί με την αναβάθμιση του λιμένος Λαυρίου. Επίσης, το έργο της αναβάθμισης του λιμένα Αλεξανδρούπολης σε συνδυασμό με τις οδικές συνδέσεις με την Εγνατία Οδό αλλά και τους σιδηροδρομικούς άξονες Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης και Αλεξανδρούπολης – Ορμενίου.

Στην πρώτη γραμμή για το υπουργείο παραμένει η υλοποίηση της Γραμμής 4 του μετρό με άμεσο στόχο το Γαλάτσι-Ευαγγελισμός-Γουδί, η οποία σχεδιάζεται να ενταχθεί στο ίδιο πακέτο, δύο επεκτάσεις του μετρό της Θεσσαλονίκης προς Σταυρούπολη και Εύοσμο αλλά και τρία επιπλέον έργα.

Όπως ανέφερε χθες στο συνέδριο «Χρηματοδότηση Έργων και Επενδύσεων: Η Επόμενη Ημέρα» η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Υποδομών κ. Πέτη Πέρκα για το πακέτο Γιούνκερ προτείνονται επίσης ο κεντρικός σταθμός υπεραστικών λεωφορείων στον Ελαιώνα, η αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμός των συγκοινωνιών της Αττικής και η ανάπτυξη δικτύου υδατοδρομίων.

Στο ίδιο συνέδριο ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ του υπουργείου Οικονομίας, κ. Νίκος Μαντζούφας, σημείωσε πως οι δημόσιοι φορείς, αλλά και οργανισμοί του ιδιωτικού τομέα έχουν κληθεί να καταθέσουν προτάσεις επενδύσεων που μπορούν να ενταχθούν στο «πακέτο Γιούνκερ» μέχρι τις 30 Μαρτίου.

Στη συνέχεια τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών θα δημιουργήσουν ένα κατάλογο από 25 έργα προτεραιότητας, μη δεσμευτικού χαρακτήρα που θα μπορέσουν να λάβουν τη σχετική χρηματοδότηση. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα έργα να είναι ιδιωτικά ή όσα είναι δημόσια να υπάρχει και συμμετοχή ιδιωτών.

Η χώρα μας έχει καθυστερήσει να υποβάλλει τις δικές της προτάσεις, επισήμανση που έκανε χθες και ο αναπληρωτής επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα κ. Αργύρης Περουλάκης. Όπως είπε μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί, από άλλα κράτη – μέλη, επενδύσεις άνω των 60 δισ. ευρώ σε τομείς όπως η υγεία, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κ.α.

Πηγή

http://www.diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Πλατφόρμα αναδόχων οικογενειών για παιδιά που εγκαταλείφθηκαν



Συζήτηση για κάλυψη των παιδιών που εγκαταλείπονται σε νοσοκομεία ξεκίνησαν οι παιδίατροι με το υπουργείο Εργασίας - πρόταση για ενδιάμεση δομή αντί των νοσοκομείων ή ιδρυμάτων

«Τα παιδιά αυτά δεν έχουν την ηρεμία να κοιμηθούν, από τα κλάματα των νεογέννητων. Έχουν συνέχεια ένα φως από πάνω τους, δεν αναγνωρίζουν αν είναι μέρα ή νύχτα. Είναι ξαπλωμένα όλο το 24ωρο. Αναζητούμε στο πρόσωπό τους μια έκφραση».

Με τα λόγια αυτά, περιγράφουν οι μαίες του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» την κατάσταση που επικρατεί με τα παιδιά που εγκαταλείπονται στα νοσοκομεία μετά τη γέννησή τους.

Την περιγραφή αυτή, χρησιμοποίησαν και οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, στη συνάντηση που είχαν με την Γενική Διευθύντρια Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας κ. Άρτεμη Δεδούλη, στην προσπάθεια να βρεθούν λύσεις που θα πάρουν τα παιδιά αυτά απ΄ τα νοσοκομεία και θα τους δώσουν την ευκαιρία ενταχθούν σε κάποια οικογένεια. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια προηγούμενης συνάντησης εκπροσώπων της Ένωσης Παιδιάτρων με τον Συνήγορο του Παιδιού.

Στην πρώτη συνάντηση με το υπουργείο Εργασίας (θα υπάρξει δεύτερη συνάντηση την επόμενη εβδομάδα), ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής κ. Κ. Νταλούκας, η Αντιπρόεδρος κ. Α. Σακαλίδου και ο Νομικός Σύμβουλος κ. Θάνος Αλεξόπουλος κατέθεσαν υπόμνημα που μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, αλλά αφορά ολόκληρη τη χώρα, για παράδειγμα παιδί 10 χρονών ζει σε νοσοκομείο της Κρήτης, χωρίς να έχει γίνει δυνατή η εξεύρεση κάποιας οικογένειας γι΄ αυτό.

Στο υπόμνημα σημειώνεται ότι "στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» που αποτελεί κέντρο προστασίας της ανύπανδρης μητέρας και του εκτός γάμου βρέφους, αλλά και στα υπόλοιπα παιδιατρικά νοσοκομεία, παραμένουν για σημαντικό χρονικό διάστημα βρέφη και παιδιά (συνήθως κατόπιν εισαγγελικής εντολής), χωρίς να ασθενούν.

Είναι τα παιδιά που πληρώνουν το τίμημα του σαθρού οικογενειακού περιβάλλοντος, της ηθικής υποβάθμισης, της οικονομικής κρίσης, της παραμέλησης, της κακοποίησης, της εξάρτησης από ουσίες, των ανηλίκων μανάδων, των ψυχικών ασθενειών, παραγόντων που συνδέονται ο ένας με τον άλλον".

Για την αντιμετώπιση του ζητήματος με τρόπο που να καλύπτονται οι ανάγκες των παιδιών αυτών, η Ένωση πρότεινε αφενός την δημιουργία μιας νέας δομής στο σύστημα πρόνοιας της χώρας, για την προσωρινή φιλοξενία των παιδιών, και αφετέρου, την ανάπτυξη μιας πλατφόρμας υποψηφίων αναδόχων γονέων, ώστε η μετάβαση των παιδιών σε ένα οικογενειακό περιβάλλον να γίνεται σύντομα.

Με τη δημιουργία της νέας δομής, τα παιδιά αυτά δεν θα αναγκάζονται να παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε νοσοκομειακές δομές αφού δεν είναι άρρωστα. Στο νέο χώρο, τα παιδιά θα μπορούν να φιλοξενούνται μέχρι την εξεύρεση από την πολιτεία της ανάδοχης οικογένειας που θα αναλάβει τη φιλοξενία τους για σύντομο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χωρίς να αποκλείεται και η περίπτωση της υιοθεσίας τους.

Με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της εγκατάλειψης παιδιών διεθνώς, καθώς τα παιδιά έχουν διαφορετικές ανάγκες από αυτές που μπορούν να προσφερθούν στα νοσοκομεία. Πρώτιστη παράμετρος είναι η έγκαιρη εξέλιξη της ανάθεσης των παιδιών στις ανάδοχες οικογένειες, για ελαχιστοποίηση των ψυχολογικών τραυμάτων τους, που πιθανόν να καταστούν καθοριστικά για τη μελλοντική τους ανέλιξη. Με τον τρόπο αυτό, θα αποσυμφορηθούν και τα παιδιατρικά νοσοκομεία, αλλά και θα μειωθεί ο αριθμός των παιδιών που προωθούνται σε ιδρύματα όπως το Μητέρα ή το αναρρωτήριο Πεντέλης.

Στο υπόμνημα σημειώνεται όμως, ότι "ο όρος «έγκαιρη ένταξη» προϋποθέτει τον εκσυγχρονισμό του τρόπου επιλογής αναδόχων οικογενειών, μέσα από ένα σύστημα που θα έχει προετοιμαστεί ήδη πριν να εκδηλωθεί το πρόβλημα, μια πλατφόρμα υποψηφίων αναδόχων γονέων, ώστε μόλις παρουσιαστεί η ανάγκη να καλούνται για να αναλάβουν ένα παιδί υπό την προστασία τους".

Πόροι για τη νέα δομή μπορούν να βρεθούν από επιμέρους κονδύλια που διασκορπίζονται στα παιδιατρικά νοσοκομεία, όπου τελικά τα παιδιά μόνο επιβιώνουν, χωρίς όμως τη δυνατότητα της ψυχολογικής και πνευματικής τους θωράκισης.

Η Ένωση μάλιστα θέτει και θέμα εθελοντικής προσφοράς από τα μέλη της για την ιατρική κάλυψη αυτών των παιδιών, υπογραμμίζοντας ότι στην κατεύθυνση αυτή θα συνδράμουν πολλοί, δεδομένης της κοινωνικής ευαισθησίας των Ελλήνων.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Κούκλε θες κολούρι;..

    Αλέξη δεν είπαμε να προσέχεις τις κακές παρέες;
Δεν σου' πε η μαμά σου για τους μουστακαλήδες, και τους άλλους περίεργους τύπους;

Σαν αυτούς που σου παίρνουν κουλούρι (θυμάσαι το ανέκδοτο: ''κούκλα θες κολούρι;'', που κατέληγε στο δικαστήριο με την γνωστή απορία-αγανάκτηση του Μήτσου: ''Ε, την @@μείς ή όχι κύριε πρόεδρε;''),
..ή που σε ανακηρύσσουν επίτιμο
διδάκτορα (διδάκτορα λέμε, όχι δικτάτορα. Αυτό είναι δικιά σου δουλειά. Γίνεσαι και μόνος σου),
..και μετά σου ζητάνε βαρκάδα και ό,τι προκύψει;

Τί θες τώρα;
Να μας κάνουν καμία ασέλγεια και να τρέχουμε στα δικαστήρια της Χάγης, των Βρυξελλών και όπου αλλού;
Εμ πεινασμένοι, έμ ξεβράκωτοι, εμ να μας φορτώνουν όλους τους πρόσφυγες αμανάτι,
..εμ και @@μημένοι;
Δεν κάνει. Θα σ' αποειδεί κι ο Θεός!

Ύστερα, βγαίνει εκείνος ο Πουστ, ο Μούσκ, ο κάπως τέλος πάντων, ο γιαλατζί Βησιγότθος,
..κι ευχαριστεί Σκόπια και Αλβανία γιατί τήρησαν τα συμφωνηθέντα ΣΑΣ κι έκλεισαν τα σύνορα.
Εσύ μας είχες γεμίσει αλογόμυγες πως πρόκειται για μονομερή ενέργεια των δύο γειτονικών χωρών.

Αλέξη να το προσέξεις αυτό. Αποτελεί παθολογική οντότητα στην ψυχιατρική.
Λέγεται μυθομανία.
Πώς λέμε κλεπτομανία; Α, να γειά σου. Στο λιγότερο ποινικό του όμως.
Πάντως είναι αρρώστια. Αν θεραπεύεται δεν ξέρουμε.
Νομίζουμε όμως πως μετά από κάποια ειδική θεραπεία σε αρμόδιο ίδρυμα,
..όλο και κάποιο ''χαρτί'' θα σου δώσουν για νάχεις το ακαταλόγιστο.

Προς το παρόν όμως, και όσο δεν παραδέχεσαι ότι είσαι ψεύτης, απατεώνας (πολιτικός λέμε, για τ' άλλα θα δούμε, αν και τα ίδια λέγαμε και για τον Άκη) και το κακό συναπάντημα,
..θα θεωρείσαι απ' τον λαό ως απολύτως υπεύθυνος για ό,τι μας συμβαίνει απ΄το καλοκαίρι και μετά,
..καθώς και για ό,τι μας συμβεί από 'δω κι εμπρός.

Βαδίζεις σε λάθος δρόμο και το ξέρεις.
Και προσπαθείς να τον ωραιοποιήσεις με ψευτιές.
Ενσυνείδητα. Και με πλήρη γνώση των συνεπειών.
Συνέπειες που πολύ γρήγορα θάρθουν για μάς.
Κι αν εμείς είμαστε έξυπνοι, θάρθουν και για σας.
Για σένα δηλαδή και την συγκυβέρνησή σου.

Προς το παρόν πορεύσου στον δρόμο που χάραξαν οι προηγούμενοι δωσίλογοι.
Και καλές Απόκριες!
Μασκαρά!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ξαφνικά "ξεπαγώνει" ο South Stream: Η Βουλγαρία μπαίνει στο σύμφωνο Ρωσίας-Ελλάδας-Ιταλίας


ΓΙΑΤΙ ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Β.ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟΝ Α.ΤΣΙΠΡΑ - SPUTNIK: "Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΑΡΕΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ"

των Θεόφραστου Ανδρεόπουλου και Βασίλη Καπούλα

Στην αναβίωση του "νότιου διαδρόμου" ή αλλιώς γνωστού ως "South Stream" προχωράει η Ρωσία με σκοπό τον αποκλεισμό της Τουρκίας από οποιονδήποτε μελλοντικό σχεδιασμό και την παράκαμψη της Ουκρανίας ως διαμετακομιστικού κέντρου του ρωσικού φυσικού αερίου, η οποία έχει πάψει από το 2014 μετά την ανατροπή του τότε νόμιμου προέδρου της χώρας Β.Γιανουκόνβιτς.

Μετά την υπογραφή προ δεκαπέντε ημερών στη Ρώμη από την ελληνική ΔΕΠΑ, την ιταλική Edison και την ρωσική Gazprom μνημονίου για την ανάπτυξη αγωγού φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς την Ιταλία έρχεται τώρα η Βουλγαρία και ζητά το "ξεπάγωμα" του South Stream όπως δήλωσε σήμερα ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Yuriy Sentyurin.

Δεν ήταν λοιπόν διόλου τυχαία η υπογραφή των τριών εταιριών καθώς συφώνησαν επί του πρακτέου για την κατασκευή του ρωσικού "νότιου διαδρόμου" από τα βουλγαρικά σύνορα μέχρι την Ιταλία!

Φυσικά εταιρείες σαν την Gazprom και την Edison που είναι κολοσσοί δεν θα προχωρούσαν σε τέτοια συμφωνία εάν δεν γνώριζαν ότι κάτι αλλάζει στην βουλγαρική πλευρά.

Ο Ρώσος υπουργός ενέργειας είπε "οι Βούλγαροι εταίροι ενεργά θέτουν το ζήτημα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για τον South Stream τουλάχιστον αυτή η πληροφόρηση έφτασε στο υπουργείο μας".

Σημειώνεται ότι μόλις χθες ο Σέρβος πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς δήλωσε ότι "ελπίζω να πραγματοποιηθεί ο South Stream παρά την πρότερη ακύρωσή του". Ούτε αυτή η δήλωση ήταν τυχαία, το πολιτικό timing έχει πάντοτε πρώτιστη σημασία και προπαντώς σημειολογία.

Θυμίζουμε ότι η Ρωσία τον Δεκέμβριο του 2014 λόγω της αρνητικής στάσης της ΕΕ ανακοίνωσε την απόρριψη του "South Stream"

Ο αγωγός θα περνούσε από τις Βουλγαρία, Σερβία και Ουγγαρία. Αντίθετα την θέση του πήρε η νέα χάραξη του Turkish-Greek Stream ο οποίος θα περνούσε από την Τουρκία και από τον Έβρο θα συνέχιζε μέσω του ελληνικού εδάφους.

Αυτό το σχέδιο όμως ακυρώθηκε, λόγω της απερίσκεπτης ενέργειας της Τουρκίας να καταρρίψει το ρωσικό μαχητικό στον συριακό ενάεριο χώρο (έκτοτε τα τουρκικά μαχητικά αποφεύγουν να πετάξουν στα συριακά σύνορα από τον φόβο της άμεσης κατάρριψης)

Πρόκειται λοιπόν για το πρώτο ρεαλιστικό βήμα που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην κατεύθυνση της αναβίωσης του ελληνοϊταλικού αγωγού ITGI και το οποίο μπορεί να καταστήσει δυνατή την υλοποίηση της περίφημης νότιας διαδρομής για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη δηλαδή ο ITGI θα λειτουργήσει σαν κομμάτι του South Stream.

Την ελληνική εταιρεία αερίου εκπροσώπησε ο διευθύνων σύμβουλος Θόδωρος Κιτσάκος, ενώ για την Gazprom έδωσε το παρών ο ισχυρός άνδρας Alexey Miller αλλά και ο διευθύνων της Edison Marc Benayoun.

Είχε προηγηθεί της τελετής υπογραφής του μνημονίου συναντηση του Miller με την υπουργό οικονομικής ανάπτυξης της Ιταλίας Federica Guidi, ενώ το παρών έδωσε και ο γενικός γραμματέας ΔΟΣ του ΥΠΕΞ Γ. Τσίπρας.

Η συμμετοχή στο εγχείρημα του αγωγού δύο μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών όπως η ΔΕΠΑ και η Edison δημιουργεί το απαραίτητο έδαφος, ώστε, σε αντίθεση με άλλες προσπάθειες που καταβλήθηκαν στο παρελθόν, το έργο να εξασφαλίσει τις απαραίτητες εγκρίσεις και να παρακάμψει εμπόδια που στο παρελθόν δεν επέτρεψαν σε ανάλογα σχέδια να προχωρήσουν.

Όπως αναφέρει η κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από τις τρεις εταιρείες, ΔΕΠΑ, Edison και Gazprom, η συμφωνία αποτυπώνει το ενδιαφέρον των συμβαλλόμενων μερών για μια όδευση προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία – μέσω της Μαύρης Θάλασσας και μέσω τρίτων χωρών – στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στην Ιταλία.

Για το σκοπό αυτό, τα συμβαλλόμενα μέρη προτίθενται να εκμεταλλευθούν και αξιοποιήσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό το έργο που έχει ήδη πραγματοποιηθεί από τη ΔΕΠΑ και την Edison, στο πλαίσιο του έργου ITGI Poseidon.

Το σημερινό τηλεφώνημα του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν στον Α.Τσίπρα μόνο εθιμοτυπικό δεν ήταν καθώς ήθελε να τον ενημερώσει για την αλλαγή πολιτικής που κυοφορείται στην Βουλγαρία ως προς το σχέδιο της "νότιας διαδρομής".

Η συμφωνία αποτελεί άμεση απειλή για τον αγωγό που προέρχεται από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας και Ελλάδας και καταλήγει στην ιταλική περιοχή της Απουλίας

Η αλήθεια είναι ότι το χάος στη Λιβύη, σε συνδυασμό με την έναρξη στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ στην χώρα αυτή, θα μείωνε σημαντικά τον εφοδιασμό σε πετρέλαιο της χώρας, ενώ η ιταλική ζήτηση για φυσικό αέριο είναι σχετικά ανεξέλεγκτη.

Έτσι οι Ιταλοί αναγκαστικά θα σκεφτούν τον εαυτό τους όπως και πρέπει να κάνει ο καθένας.

Στο επίκεντρο του νέου γύρου των δραστηριοτήτων της Gazprom στη νότια Ευρώπη ευρίσκεται και η Βουλγαρία όπου προωθείται νέα ενεργειακή συμμαχία.

Στη Βάρνα, προβλέπεται η κατασκευή ενός νέου κόμβου φυσικού αερίου.

Η Ελλάδα έχει προσφέρει στην Ρωσία την τεράστια γεωστρατηγική δυνατότητα πρόσβασης προς τη Μεσόγειο Θάλασσα, και παράκαμψης του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων και αποφυγή των τουρκικών "ορέξεων" (δείτε σχετικά πατώντας ΕΔΩ)

Σε περίπτωση επιδείνωσης των σχέσεών της Ρωσίας με την Τουρκία, η Ελλάδα θα απομείνει ως κύρια χώρα διέλευσης των ρωσικών εμπορευμάτων.

Η πρόταση αυτή πραγματοποιήθηκε ως γνωστό από το Εμπορικό Επιμελητήριο του Έβρου. Σύμφωνα με τον Εμπορικό Επιμελητήριο , τα ρωσικά φορτία μπορούν να παραδοθούν σε ένα από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας ( Βουλγαρία) και στην συνέχεια θα μεταφέρονται δια ξηράς προς την Μεσόγειο Θάλασσα.

"Μπορούμε να εργαστούμε μαζί σε διαφορετικές περιοχές λαμβάνοντας υπόψιν ότι η πόλη έχει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια που επιτρέπει να παρακαμφθεί ο Βόσπορος και τα Δαρδανέλλια" είπε ο Ευάγγελος Λαμπράκης, Δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης στο RIA Novosti το οποίο σημειώνει πως η Αλεξανδρούπολη είναι η πρωτεύουσα του νομού Έβρου.

Το βασικό σχέδιο είναι να μεταφέρονται με φορτηγά τα εμπορεύματα στην Αλεξανδρούπολη και μετά να φορτώνονται σε πλοία και να πηγαίνουν στα λιμάνια προορισμού τους, παρακάπτοντας τα Δαρδανέλλια.

Η διοίκηση της Συμφερόπολης και το Εμπορικό Επιμελητήριο του Έβρου υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας που στοχεύει στην ανάπτυξη των κοινωνικο-οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Κριμαίας και της ελληνικής περιοχής αναφέρουν τα ρωσικά ΜΜΕ.

Ο Δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης, E.Λαμπράκης δήλωσε σχετικά: "To ενδιαφέρον μας είναι πολύ σοβαρό. Μπορούμε να συνεργαστούμε σε πολλές περιοχές λαμβάνοντας υπόψιν ότι η πόλη έχει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια που επιτρέπει την ανταλλαγή αγαθών παρακάμπτοντας Βόσπορο και Δαρδανέλια. Η Αλεξανδρούπολη μπορεί να γίνει ενεργειακός σύνδεσμος με τρεις αποθήκες πετρελαίου, σταθμός LNG (Τερματικός σταθμός Υγροποιημένου φυσικού αερίου) και αιολική ενέργεια. Μπορούμε να ανταλλάξουμε τεχνολογίες με την Κριμαία. Επιπλέον ο Έβρος είναι μια περιοχή με πολύ ανεπτυγμένη αγροκτηνοτροφία. Τρέφει σχεδόν ολόκληρη την Ελλάδα. Μπορούμε να δούμε τι χρειάζεται το κάθε μέρος και να προχωρήσουμε σε ανταλλαγή αν είναι απαραίτητο".

Υπενθυμίζουμε ότι αναμένεται να κατασκευαστεί ο πλωτός σταθμός LNG του ομίλου Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO στο Γερμανικό κανάλι ARD : ''Πρόσφυγες φιλάνε τα χέρια ζευγαριού Ελλήνων που τους ανοίγουν το σπίτι τους''

Σε γερμανικό ρεπορτάζ από την Ειδομένη η σκηνή

Συγκίνηση προκαλεί video από την Ειδομένη που μετέδωσε το γερμανικό κανάλι ARD με ηλικιωμένο ζευγάρι Ελλήνων που ανοίγει το σπίτι του σε πρόσφυγες για να μπορέσουν να πιουν καθαρό νερό και να κάνουν ένα ντους.

Το video από το ρεπορτάζ γερμανικού καναλιού δείχνει την πρόσφυγα να φιλάει τα χέρια της κυρίας Ελένης. Εκείνη της λέει: «Όχι κορίτσι μου, μη σε παρακαλώ», την αγκαλιάζει και οι δυο τους ξεσπάνε σε κλάματα. "Κάνουμε ότι μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε"λέει ο κύριος Χρήστος και μετά από λίγο δακρύζει και αυτός.




Πηγή

http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....