Διυλιστήριο: Ποια έργα υποδομών «μπαίνουν» στο «πακέτο Γιούνκερ»

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Ποια έργα υποδομών «μπαίνουν» στο «πακέτο Γιούνκερ»



Mε ΣΔΙΤ μέσα από το πακέτο Γιούνκερ και προτεραιότητα στις συνδυασμένες μεταφορές προωθεί το υπουργείο Υποδομών τη νέα γενιά έργων, ολοκληρώνοντας την πρόταση που θα καταθέσει εντός των ημερών στο υπουργείο Οικονομίας για την αξιοποίηση του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου.

Στη λίστα με τα έργα αναμένεται να συμπεριληφθούν ως «πακέτο», η επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου και της Αττικής Οδού μέχρι το Λαύριο μαζί με την αναβάθμιση του λιμένος Λαυρίου. Επίσης, το έργο της αναβάθμισης του λιμένα Αλεξανδρούπολης σε συνδυασμό με τις οδικές συνδέσεις με την Εγνατία Οδό αλλά και τους σιδηροδρομικούς άξονες Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης και Αλεξανδρούπολης – Ορμενίου.

Στην πρώτη γραμμή για το υπουργείο παραμένει η υλοποίηση της Γραμμής 4 του μετρό με άμεσο στόχο το Γαλάτσι-Ευαγγελισμός-Γουδί, η οποία σχεδιάζεται να ενταχθεί στο ίδιο πακέτο, δύο επεκτάσεις του μετρό της Θεσσαλονίκης προς Σταυρούπολη και Εύοσμο αλλά και τρία επιπλέον έργα.

Όπως ανέφερε χθες στο συνέδριο «Χρηματοδότηση Έργων και Επενδύσεων: Η Επόμενη Ημέρα» η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Υποδομών κ. Πέτη Πέρκα για το πακέτο Γιούνκερ προτείνονται επίσης ο κεντρικός σταθμός υπεραστικών λεωφορείων στον Ελαιώνα, η αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμός των συγκοινωνιών της Αττικής και η ανάπτυξη δικτύου υδατοδρομίων.

Στο ίδιο συνέδριο ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ του υπουργείου Οικονομίας, κ. Νίκος Μαντζούφας, σημείωσε πως οι δημόσιοι φορείς, αλλά και οργανισμοί του ιδιωτικού τομέα έχουν κληθεί να καταθέσουν προτάσεις επενδύσεων που μπορούν να ενταχθούν στο «πακέτο Γιούνκερ» μέχρι τις 30 Μαρτίου.

Στη συνέχεια τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών θα δημιουργήσουν ένα κατάλογο από 25 έργα προτεραιότητας, μη δεσμευτικού χαρακτήρα που θα μπορέσουν να λάβουν τη σχετική χρηματοδότηση. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα έργα να είναι ιδιωτικά ή όσα είναι δημόσια να υπάρχει και συμμετοχή ιδιωτών.

Η χώρα μας έχει καθυστερήσει να υποβάλλει τις δικές της προτάσεις, επισήμανση που έκανε χθες και ο αναπληρωτής επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα κ. Αργύρης Περουλάκης. Όπως είπε μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί, από άλλα κράτη – μέλη, επενδύσεις άνω των 60 δισ. ευρώ σε τομείς όπως η υγεία, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κ.α.

Πηγή

http://www.diulistirio.blogspot.gr/
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus