Διυλιστήριο: 12/01/14
ροη αναρτησεων

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

"Αθήνα 1944: Το βρώμικο μυστικό της Βρετανίας": άρθρο από την theguardian

Μια μέρα που άλλαξε την ιστορία: τα πτώματα άοπλων διαδηλωτών  που πυροβολήθηκαν από την αστυνομία και το βρετανικό στρατό στην Αθήνα στις 3 Δεκεμβρίου 1944.Photograph: Dmitri Kessel/Time & Life Pictures/Getty Images
"Ακόμη και σήμερα το βλέπω καθαρά, δεν ξέχασα. Τους αστυνομικούς να πυροβολούν τον κόσμο από τη στέγη της Βουλής. Τα νέα παιδιά να κείτονται σε λίμνες αίματος, όλοι να τρέχουν σε απόλυτο πανικό".

Με αυτά τα λόγια του -16χρονου τότε - ποιητή Τίτου Πατρίκιου, ξεκινά άρθρο - αφιέρωμα στον Guardian με τίτλο "Αθήνα 1944: Το βρώμικο μυστικό της Βρετανίας" σχετικά με τα Δεκεμβριανά, τα αιματηρά γεγονότα που σηματοδότησαν την έναρξη του ελληνικού Εμφυλίου.

Το άρθρο εξηγεί πώς ο βρετανικός στρατός που ακόμη πολεμούσε τους Γερμανούς, έδωσε όπλα στους Έλληνες συνεργάτες των Γερμανών και πυροβόλησε ένα άοπλο πλήθος που θέλησε να υποστηρίξει τους αντάρτες, με τους οποίους οι Βρετανοί ήταν αλληλέγγυοι τα τρία προηγούμενα χρόνια του πολέμου.

Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, του 1944 ο κόσμος που συμμετείχε στην τεράστια διαδήλωση κρατούσε ελληνικές, αμερικανικές, βρετανικές και σοβιετικές σημαίες, τιμώντας τους συμμάχους κατά των Γερμανών.

"Θεωρούσαμε ότι θα ήταν μια διαδήλωση σαν όλες τις άλλες. Κανείς δεν περίμενε ότι θα ακολουθούσε ένα λουτρό αίματος", θυμάται ο Πατρίκιος,για την ημέρα που σκοτώθηκαν 28 άμαχοι και εκατοντάδες τραυματίστηκαν.

Εξηγώντας τη στάση της Βρετανίας ο Guardian γράφει πως ο Τσώρτσιλ, συντάχθηκε με το ΕΑΜ στη διάρκεια του πολέμου αφού ο αγώνας των ανταρτών κατά των Γερμανών, εξυπηρετούσε τα βρετανικά σχέδια.

Βλέποντας όμως πως η ισχύς και η δημοφιλία του ΕΑΜ ήταν ισχυρότερη από ό,τι επιθυμούσε και θα στεκόταν εμπόδιο στο σχέδιά του να κρατήσει την Ελλάδα εκτός της κομμουνιστικής επιρροής και να επανορθώσει τη μοναρχία, άλλαξε πλευρά, δείχνοντας τώρα εύνοια στους υποστηρικτές του Χίτλερ και στρεφόμενος κατά των παλιών του συμμάχων.

 Churchill αφήνοντας HMS Ajax για να παρακολουθήσουν ένα συνέδριο στην ξηρά. Η Αθήνα φαίνεται στο παρασκήνιο. Φωτογραφία: Crown copyright. IWM / Αυτοκρατορικό Πολεμικό Μουσείο

Περιγράφοντας την Μάχη της Αθήνας που ακολούθησε μεταξύ των βρετανικών δυνάμεων και του ΕΛ.ΑΣ. ο κ. Πατρίκιος θυμάται τα βρετανικά πολεμικά να βομβαρδίζουν θέσεις των ανταρτών. "Οι όλμοι έπεφταν βροχή και τα αεροπλάνα στόχευαν τα πάντα. Ακόμη και σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, ο ήχος των αεροπλάνων στις ταινίες με κάνει να ταράζομαι", αναφέρει για όσα έζησε τότε.

"Ιστορία που δεν ειπώθηκε"

Το άρθρο σημειώνει ότι η βρετανική επέμβαση προκάλεσε τον ελληνικό Εμφύλιο και μιλά για έναματωμένο επεισόδιο στην ιστορία της Βρετανίας, μία "ιστορία που δεν ειπώθηκε", που έχει παραμείνει στο σκοτάδι για τους Βρετανούς - ίσως από ντροπή, ίσως από αλαζονεία ή και από έλλειψη ενδιαφέροντος.

Τα παραπάνω γεγονότα είναι παντελώς άγνωστα στους Βρετανούς που έρχονται στην Ελλάδα για να θαυμάσουν τις αρχαιότητες ή που χορεύουν στα νησιά, όπως στην ταινία "Mamma-Mia", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η κληρονομιά αυτής της προδοσίας στοίχειωσε την Ελλάδα, η σκιά της πλανήθηκε πάνω από τις ταραχές και τη βία που ξέσπασε το 2008, μετά τη δολοφονία του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου από ένα αστυνομικό - επεισόδια που ονομάστηκαν "Δεκεμβριανά" - που άνοιξαν πάλι μία άβυσσο μεταξύ δεξιών και αριστερών, σημειώνει το άρθρο.


Ο ιστορικός Αντρέας Γερολυμάτος αναφέρει πως "τόσο η εξέγερση του Δεκεμβρίου του 44 όσο και ο Εμφύλιος, επηρεάζουν το παρόν".


"Γιατί δεν υπήρξε ποτέ συμφιλίωση. Στη Γαλλία ή στην Ιταλία αν είχες πολεμήσει τους Ναζί, ήσουν σεβαστός στην κοινωνία μετά τον πόλεμο, άσχετα από την ιδεολογία σου. Στην Ελλάδα όμως έπρεπε να συνεχίσεις να πολεμάς ή σε φυλάκιζαν και σε βασάνιζαν, εκείνοι που είχαν συνεργαστεί με τους Ναζί, με τις εντολές των Βρετανών" συνεχίζει.

"Ποτέ δεν υπήρξε αναγνώριση αυτού του εγκλήματος και ένα μεγάλο μέρος όσων συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα, είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι ποτέ δεν αναγνωρίσαμε το παρελθόν μας", τονίζει.

"Χρήσιμοι σύμμαχοι" των Βρετανών

Το άρθρο περιγράφει την Ελλάδα κατά το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου, πρωθυπουργό τον γερμανόφιλο Μεταξά και βασιλιά τον αγγλόφιλο Γεώργιο Β' και μια Αριστερά, ενδυναμωμένη από τα κύματα των φιλελεύθερων μικρασιατών προσφύγων, που αριθμούσαν αρκετούς διανοούμενους.

Μεταξάς και βασιλιάς ήταν σφόδρα αντικομμουνιστές. Ο Μεταξάς απαγόρευσε το ΚΚΕ, τα μέλη του, οι "συμπαθούντες" και όσοι δεν δέχονταν την "εθνική ιδεολογία" του καθεστώτος συλλαμβάνονταν, φυλακίζονταν και στέλνονταν στην εξορία.

Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος ο Μεταξάς αρνήθηκε το τελεσίγραφο του Μουσολίνι και τάχθηκε με τους Βρετανούς. Οι Έλληνες πολέμησαν γενναία τους Ιταλούς, αλλά δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στηΒέρμαχτ. Ως το τέλος του Απριλίου του 1941, οι δυνάμεις του Άξονα είχαν καταλάβει τη χώρα.

Οι Έλληνες - αρχικά αυθόρμητα και αργότερα οργανωμένα - αντιστάθηκαν.

"Οι δεξιοί και οι μοναρχικοί φάνηκαν λιγότερο ταχείς από τους αντιπάλους τους στην απόφαση να αντισταθούν στην κατοχή και έτσι μας ήταν λίγο χρήσιμοι" αναφέρει βρετανική υπηρεσία ειδικών επιχειρήσεων.

Έτσι, φυσικός σύμμαχος της Βρετανίας έγινε το ΕΑΜ, μία συμμαχία αριστερών και αγροτικών κομμάτων με κυρίαρχη την επιρροή του ΚΚΕ - χωρίς ωστόσο το ΚΚΕ να ταυτίζεται με το ΕΑΜ - και ο ΕΛΑΣ, ο στρατιωτικός βραχίονας του ΕΑΜ.
Στα γόνατά τους: Γυναίκες διαμαρτύρονται κατά των σκοτωμών, η οποίοι οδήγησαν για περισσότερο από ένα μήνα
σε οδομαχίες στην Αθήνα. Φωτογραφία: Dmitri Kessel/The LIFE Picture Collection/Getty



Ο τρόμος της Κατοχής

Το άρθρο σημειώνει πως δεν μπορεί κανείς να "υπερβάλλει" την τρόμο της Κατοχής στην Ελλάδα. Ο ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ, στο βιβλίο του "Στην Ελλάδα του Χίτλερ", περιγράφει τα "μπλόκα" κατά τα οποία οι κάτοικοι περικυκλώνονταν από τις κατοχικές δυνάμεις και κουκουλοφόροι έδειχναν υποστηρικτές του ΕΛΑΣ στη Γκεστάπο και τα Τάγματα Ασφαλείας - που είχαν οργανωθεί από τις κατοχικές κυβερνήσεις - για να τους εκτελέσουν.

Ο βιασμός γυναικών ήταν ένας συνηθισμένος τρόπος για να αποσπούν "ομολογίες". Μαζικές εκτελέσεις γίνονταν δημόσια προς εκφοβισμό, σοροί κρεμασμένων έμεναν να κρέμονται σε δέντρα υπό τη φύλαξη ταγματασφαλιτών, για να μην τα πάρουν.

Σε αντίποινα, οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ επιτίθεντο καθημερινά στους Γερμανούς και στους δωσιλόγους. Το ανταρτικό κίνημα γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά είχε βάσει στην ύπαιθρο. Η Βρετανία συνέδραμε τον ΕΛΑΣ και κορυφαία στιγμή της συνεργασίας ήταν η ανατίναξη του Γοργοποτάμου.

Ως το φθινόπωρο του 1944, η Ελλάδα είχε καταστραφεί από την Κατοχή και την πείνα. Μισό εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν, το 7% του πληθυσμού. Ο ΕΛΑΣ στο μεταξύ απελευθέρωσε αρκετά χωριά και σχημάτισε μια εκλεγμένη κυβέρνηση.

Μετά την ήττα των Γερμανών και την απόσυρση των γερμανικών στρατευμάτων, ο ΕΛΑΣ είχε 50.000 ενόπλους έξω από την πρωτεύουσα και τον Μάιο του 1944 συμφώνησε στην άφιξη των Βρετανών και στο να θέσει τους στρατιώτες του στις εντολές του βρετανού στρατηγού Σκόμπι.

Έξι ημέρες ελευθερίας

Στις 12 Οκτωβρίου οι Γερμανοί αποχώρησαν από την Αθήνα. Ορισμένοι μαχητές του ΕΛΑΣ βρίσκονταν ήδη στην πρωτεύουσα και γιόρτασαν τον φρέσκο αέρα της ελευθερίας, τις έξι ημέρες μεταξύ της αποχώρησης των Γερμανών και της άφιξης των Βρετανών.

Ένας από αυτούς, ο 92χρονος Μανώλης Γλέζος, είναι ένα μύθος στη σύγχρονη Ελλάδα. Μία μορφή που ξεχωρίζει στο Ευρωκοινοβούλιο σήμερα, ένας άνθρωπος με "μεγαλείο που σε κάνει να νιώθεις ταπεινός", όπως αναφέρει το άρθρο.

"Μέχρι σήμερα οι Βρετανοί λένε πως απελευθέρωσαν την Ελλάδα και την έσωσαν από τον κομμουνισμό" λέει. "Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα. Ποτέ δεν απελευθέρωσαν την Ελλάδα. Η Ελλάδα ελευθερώθηκε από την Αντίσταση, από διάφορες ομάδες Ελλήνων μαχητών, όχι μόνο από το ΕΑΜ. Στις 12 Οκτωβρίου ήμουν στους δρόμους. Οι άνθρωποι φώναζαν για 'Ελευθερία' , 'Λαοκρατία', 'Εξουσία στο Λαό'.

αντιστράτηγος Ρόναλντ Σκόμπυ (κέντρο), ο οποίος, στις 5 Δεκεμβρίου του 1944, επέβαλε το στρατιωτικό νόμο
και διέταξε τον αεροπορικό βομβαρδισμό του Μετς, εργατικής συνοικίας των Αθηνών.Photograph: Dmitri Kessel/The LIFE Picture Collection/Getty



"Αποκατάσταση" των ταγμάτων ασφαλείας


Όταν έφτασαν οι Βρετανοί στις 18 Οκτωβρίου εγκατέστησαν προσωρινή κυβέρνηση υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου και ετοιμάζονταν να επαναφέρουν τον βασιλιά. "Από τη στιγμή που ήρθαν ο κόσμος και η Αντίσταση τους χαιρέτισε ως συμμάχους. Δεν υπήρχε τίποτα άλλο παρά σεβασμός και φιλία για τους Βρετανούς, δεν είχαμε ιδέα ότι παραδίδαμε τη χώρα και τα δικαιώματά μας" αναφέρει. Ήταν θέμα χρόνου το ΕΑΜ να αποχωρήσει από την προσωρινή κυβέρνηση.

Οι Βρετανοί φοβούνταν πως το ΕΑΜ και οι κομμουνιστές θα καταλάμβαναν την Αθήνα.

Ο δε Γλέζος υποστηρίζει πως αυτό που ήθελαν ήταν η Ελλάδα να κυβερνάται από τους πολίτες. "Δεν υπήρχε σχέδιο κατάληψης της Αθήνας, όπως υποστήριζε συνεχώς ο Τσώρτσιλ. Αν θέλαμε να καταλάβουμε την Αθήνα, θα το κάναμε πριν φτάσουν οι Βρετανοί" υπογραμμίζει.

Κατά τη διάρκεια του Νοέμβρη, οι Βρετανοί δημιούργησαν νέα Εθνοφρουρά, η οποία θα εκτελούσε τα χρέη αστυνομίας και θα αφόπλιζε τους μαχητές, στην πραγματικότητα τον ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με τον ιστορικό κ. Γερολυμάτο, ο αφοπλισμός δεν ίσχυσε για όσους συνεργάστηκαν με τους Ναζί. "Στα μέσα Νοεμβρίου, οι Βρετανοί άρχισαν να αποφυλακίζουν υπεύθυνους των Ταγμάτων Ασφαλείας και ορισμένοι από αυτούς απέκτησαν νέες στολές. Ο βρετανικός στρατός συνέχισε να προσφέρει προστασία στους δωσιλόγους και να βοηθά την ενσωμάτωσή τους στον ελληνικό στρατό και στην αστυνομία", αναφέρει.

Σύμφωνα με τον Γερολυμάτο, περίπου 12.000 ταγματασφαλίτες αποφυλακίστηκαν από την φυλακή στο Γουδή και ενσωματώθηκαν στην νέα Εθνοφρουρά, ενώ 228 ενσωματώθηκαν ξανά στο στρατό.

Σε αυτές τις συνθήκες συνέβησαν τα Δεκεμβριανά. Στη διαδήλωση της 3ης Δεκεμβρίου, συμμετείχαν ομάδες από ανθρώπους που ζητούσαν δημοκρατία, σοσιαλιστές, κομμουνιστές, αντιμοναρχικούς κ.α.

Η "πολύχρωμη" πορεία όδευε προς το Σύνταγμα. Η αστυνομία είχε βάλει εμπόδια αλλά αρκετές χιλιάδες τα πέρασαν και κατευθύνθηκαν προς την πλατεία. Όταν δόθηκε το "παράγγελμα", έπεσε βροχή πυροβολισμών.

Αστυνομικοί πυροβολούσαν από τη στέγη της Βουλής και βρετανοί από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Οι πυροβολισμοί προς το πλήθος κράτησαν μισή ώρα. Ωστόσο ο κόσμος συνέχιζε να έρχεται, μέχρι που η πλατεία γέμισε με 60.000 ανθρώπους, αναφέρει το άρθρο. Μετά από αρκετές ώρες, ομάδες βρετανών στρατιωτών "καθάρισε" την πλατεία, ωστόσο η Μάχη της Αθήνας ξεκινούσε.

Ο Γλέζος που υπέφερε από φυματίωση - που του είχε αφήσει ο βασανισμός του από τη Γκεστάπο - ήταν άρρωστος εκείνη την ημέρα, ωστόσο όταν έμαθε τί είχε συμβεί σηκώθηκε και βγήκε στους δρόμους. "Θυμάμαι που έρχονταν από την Ιερά Οδό. Εμείς σκάβαμε ένα όρυγμα, εγώ εξουδετέρωσα τρία τανκ" αναφέρει. "Χύθηκε πολύ αίμα, έχασα πολλούς καλούς φίλους. Ήταν δύσκολο να χτυπάμε Άγγλους, να σκοτώνουμε βρετανούς στρατιώτες - υπήρξαν σύμμαχοί μας. Όμως τώρα είχαν κηρύξει τον πόλεμο στον ελληνικό λαό" αναφέρει.

Ο Γλέζος λέει πως οι Βρετανοί είχαν φτάσει να εγκαταστήσουν ομάδες ελεύθερων σκοπευτών στην Ακρόπολη. "Ούτε οι Γερμανοί δεν το είχαν κάνει αυτό. Στόχευαν τις δυνάμεις του ΕΑΜ, αλλά εμείς δεν πυροβολούσαμε προς αυτούς για να μην καταστρέψουμε το μνημείο", λέει.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου

Επιμέλεια: Ντίνα Μιχαλοπούλου

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Στο σφυρί μέρος της εκκλησιαστικής περιουσίας: Πότε και τι θα πουληθεί. Πώληση 82 στρεμ. στον Αστέρα !!!


Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα να γίνει η πρώτη σημαντική προσπάθεια της νεότευκτης Εταιρείας Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, να προωθήσει σε ανοιχτούς διεθνείς οργανισμούς, κάποια στρέμματα προς πώληση.

Σύμφωνα με τα Παραπολιτικά σε πρώτη φάση η προσπάθεια ξεκινάει με 82 στρέμματα δίπλα στον Αστέρα, τα οποία έχουν κινήσει ήδη το ενδιαφέρον αρκετών επίδοξων αγοραστών, τόσο ξένων όσο και Ελλήνων. Η Εταιρεία είχε σκοπό να ξεκινήσει τη διαδικασία τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά η καθυστέρηση ήταν κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη.

Αφενός υπάρχει το πρακτικό πρόβλημα της μετεγκατάστασης του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης που φιλοξενείται στην έκταση και συγκεκριμένα στον αριθμό 28 της οδού Απόλλωνος στο Λαιμό της Βουλιαγμένης. Για το εν λόγω θέμα έχει δρομολογηθεί η μετεγκατάσταση σε ισάξιο ακίνητο της αρχιεπισκοπής και οι διαδικασίες προχωρούν.

Αφετέρου υπήρχε το θέμα της προσπάθειας επίτευξης της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης μεταξύ των μελών της Ιεράς Συνοδού για την εκκίνηση του προγράμματος αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας. Υπήρχαν διαφόρων ειδών ενστάσεις, με μια από αυτές να αφορά την ανησυχία να προσελκύσει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών όλη την επενδυτική προσοχή σε βάρος ανάλογων κινήσεων άλλων μητροπόλεων.

Το θέμα είχε τεθεί σε συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις αρχές Οκτωβρίου από την Προεδρία του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου. Είχε χαρακτηριστικά επισημάνει πως «απαιτείται να υπάρχει ομοφωνία στο θέμα της αξιοποιήσεως της Εκκλησιαστικής Περιουσίας, γιατί η οικονομική ανεξαρτησία αποτελεί αναγκαίο όρο για την απρόσκοπτη συνέχεια της διακονίας μας προς τον Λαό».

Έκτοτε το θέμα φέρεται να αντιμετωπίστηκε, όπως αναφέρουν κύκλοι που έχουν γνώση των σχετικών διεργασιών. Τρίτο, τέλος, είναι το ζήτημα του ευρύτερου επενδυτικού κλίματος για την Ελλάδα λόγω πολιτικής αβεβαιότητας, που επισημάνθηκε στην αρχιεπισκοπή τόσο από τους συμβούλους της Cushman & Wakefield όσο και από παράγοντες της αγοράς.

Το ακίνητο στη Βουλιαγμένη

Το ακίνητο στη Βουλιαγμένη έχει αρκετή ζήτηση και φέρεται να διεκδικείται τώρα τόσο από τους νέους ιδιοκτήτες του Αστέρα, το αραβο-τουρκικό επενδυτικό σχήμα Jermyn Street, όσο και από Έλληνες επιχειρηματίες που παγίως συγκαταλέγονται μεταξύ των δυνητικά ενδιαφερομένων. Πρόκειται ειδικότερα για τους ομίλους Προκοπίου, Κωσταντακόπουλου και Μαρτίνου, το ενδιαφέρον των οποίων για τα ακίνητα των νοτίων προαστίων είναι έμπρακτο και αντικατοπτρίζεται στο εκτενές χαρτοφυλάκιο ακινήτων της περιοχής που ορισμένοι εξ αυτών κατέχουν.

Στο ρόστερ των πιθανών αγοραστών πρέπει πάντως να προστεθεί και ο όμιλος Λάτση με δεδομένη τη μεγάλη εμπλοκή της οικογένειας στην περιοχή, σημειώνουν άλλες πηγές. Όσον αφορά στο Κατάρ που έχει κάνει συζητήσεις με την Αρχιεπισκοπή διατυπώνονται αμφιβολίες για το κατά πόσον θα συμμετάσχει τελικά στην διεκδίκηση του ακινήτου αφού «η εμπειρία του από την Οξιά είναι αποθαρρυντική» αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες. Όμως κύκλοι κοντά στην Εκκλησία ξεκαθαρίζουν πως «οι σχέσεις της με το εμιράτο είναι πολύ πιο καλές από ό,τι φαντάζονται οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ του ελληνικού real estate».Tα υπόλοιπα «φιλέτα» και το θεσμικό πλαίσιο

Ο «πιλότος»

Η αξιοποίηση του ακινήτου της Βουλιαγμένης αντιμετωπίζεται από την ιεραρχία ως «πιλότος» για την εισφορά στην «Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας ΑΕ» και άλλων ακινήτων. Εφόσον υπάρχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα θα εισφερθούν και τα 1.200 στέμματα της περιοχής Φασκομηλίας, στην παραθαλάσσια περιοχή από λίμνη Βουλιαγμένης έως Βάρκιζα, και πιθανόν τμήματα των 25 χιλιάδων στρεμμάτων στην Πεντέλη. Η αξιοποίηση θα αφορά σε μακροχρόνιες μισθώσεις και όχι εκχώρηση της γης.

Υπενθυμίζεται πως κινήσεις έχουν γίνει και για άλλες μητροπόλεις. Ήδη από τις αρχές του 2014 ολοκληρώθηκε, παραδόθηκε και παρουσιάστηκε στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος η μελέτη-καταγραφή της περιουσίας της Ελληνικής Εκκλησίας από την PricewaterhouseCoopers. Στην όλη προσπάθεια καθοριστικό ρολό έχει το Δικηγορικό Γραφείο Μπερνίτσα. Για αυτό άλλωστε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος τίμησε στα μέσα Οκτωβρίου με τον χρυσό σταυρό του Αποστόλου Παύλου, την ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Ελλάδος, τους νομικούς Μαρίνο και Παναγιώτη Μπερνίτσα. Όπως επισήμανε σε εκείνη την Σύνοδο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος «λίγοι γνωρίζουν το τι έδωσε η Εκκλησία στη χώρα. Το 1952 προσέφερε από τα σπλάχνα της 750.000 στρέμματα γης, 600.000 στρέμματα βοσκοτόπων και δάση και 150.000 στρέμματα αγρών. Όσα παρέμειναν, λίγα αλλά μεγάλης αξίας, δεσμεύτηκαν με βαριές αλυσίδες, με πέντε και έξι νόμους με τους οποίους επιβαρύνεται το κάθε κτήμα.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Αμίν Νταντά εκ Καλαμάτας..

    Την δόξα του τριτοκοσμικού φύλαρχου-δικτάτορα της Ουγκάντα, Ιντί Αμίν Νταντά, ζήλεψε ο δικός μας παλικαρόπουλος.

Και είπε να του ετοιμάσουν μιά φιέστα εκεί στο Ναύπλιο, επίσης τριτοκοσμικού τύπου με αεροπλάνα να υπερίπτανται και κανόνια να βαράνε,
..την καθαγιασμένη ώρα που θα τον ανακήρυτταν ''επίτιμο δημότη'', και θα του παρέδιναν το ''χρυσό κλειδί'' της πόλης!
(για τα υπόλοιπα τιμαλφή των πολιτών είπε πως θα έστελνε το ΣΔΟΕ την επόμενη)

Δηλαδή την ώρα που ο κόσμος πεινάει, την ώρα που εξανδραποδίζεται όλη η κοινωνία,
..την ώρα που ετοιμάζονται να κόψουν κι άλλο μισθούς και συντάξεις, να αυξήσουν τα όρια συνταξιοδότησης,
..την ώρα που υποσχέθηκαν στην τρόϊκα να αυξήσουν το ΦΠΑ στον τουρισμό(!),
..την ώρα που το 25%(!) των επιχειρήσεων έχουν βάλει λουκέτο τα τελευταία πέντε χρόνια,
..''άρτον και θεάματα''. Ή μάλλον, μόνον θεάματα!
Έτσι. Για να δείξει την τάχα δημοφιλία του και την ''δύναμή'' του!

Ξέχασες ρε συ μαγκόπουλε, τα πέτρινα χρόνια της ενατένισης του ταβανιού, που σαν έβγαινες στην πλατεία και στις καφετέριες, εκεί στην Καλαμάτα, κάνανε πως δεν σε βλέπουνε και κοιτούσαν τάχα μου αλλού; Και που πήγαινες να τους χαιρετίσεις με το ζόρι;
Ζήλεψες τώρα τιμές αρχηγού κράτους τρομάρα σου;
Τώρα ''στα ξεβγάλματα'', που λεν και στο χωριό σου; Συμμαζέψου.

Ένας ευφυής άνθρωπος (που δεν είσαι), που έχει κάνει όσα έχεις κάνει εσύ, θα φρόντιζε τώρα στα τελευταία της εξουσίας του να περνάει απαρατήρητος.
Θα προσπαθούσε περισσότερο να τον ξεχάσουν παρά να χοροπηδάει σα χιμπατζής δώθε-κείθε.
Θα προσπαθούσε να αποχωρήσει αξιοπρεπώς (λέμε τώρα), αφού δεν μπόρεσε τίποτε άλλο σωστό να κάνει.

Πόσο ταιριαστό είναι πιά στην περίπτωσή σου το πασίγνωστο ποίημα του μεγάλου Αλεξανδρινού, Απολείπειν ο θεός Aντώνιον.
Και πόσο κάνεις τα πάντα για να επιβεβαιώσεις ότι σε αντίθεση με τον σπουδαίο συνονόματό σου, εσύ ήσουν ανάξιος ''μιάς τέτοιας πόλις''!

Μωραίνει γαρ Κύριος ον βούλεται απολέσαι!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Το "χρυσό κλειδί" και οι αποδοκιμασίες

Η μοίρα θέλησε να γίνω πρωθυπουργός της χώρας στις πιο δύσκολες στιγμές των τελευταίων δεκαετιών, αλλά αυτές οι δύσκολες στιγμές δεν θα κρατήσουν ακόμα πολύ, τόνισε πριν από λίγο από την αίθουσα του Βουλευτικού στο Ναύπλιο, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά την τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη της πρώτης Πρωτεύουσας της Ελλάδος, που σήμερα γιόρτασε τα 192 χρόνια απελευθέρωσής της.
Ο Πρωθυπουργός, στον οποίον απονεμήθηκε και το "χρυσό κλειδί" της πόλης, από τον δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο, ανέφερε ότι το Ναύπλιο έχει μεγάλη ιστορία και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους.


Παράλληλα, υπογράμμισε, πως για τον ίδιο, η πόλη του Ναυπλίου αποτελεί καταφύγιο ξεκούρασης, τους Ναυπλιώτες τους θεωρεί οικογένειά του και τους ευχαρίστησε γιατί τον τιμούν με τη φιλία και την αγάπη τους. Η Πύλος και το Ναύπλιο, αποτελούν τους τόπους της ξεκούρασής μου, τόνισε.


Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι αγάπησε το Ναύπλιο ως δεύτερη πατρίδα του και τόνισε: «Βοηθώ να γίνουν όλα όσα έπρεπε να έχει κάνει η πολιτεία επί χρόνια. Με πολύ χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του Ανάβαλου που προχωρά πλέον η ολοκληρωμένη του αξιοποίηση, για την υδροδότηση ολόκληρου του κάμπου της Αργολίδας. Εξέλιξη που επιτέλους μετά από σαράντα χρόνια θα αλλάξει και την εικόνα, αλλά και της προοπτικές ολόκληρης της περιοχής κι αυτό δεν είναι "θα", είναι κάτι που έχει τελειώσει και μπαίνει μπροστά».


Αποδοκιμασίες και συνθήματα


Την ίδια στιγμή, στο κέντρο του Ναυπλίου εκατοντάδες διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Μάλιστα υπήρξε ένταση όταν επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό.









Πηγή

http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Απόφαση "βόμβα" του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αντισυνταγματικό το αναδρομικό ψαλίδισμα των συντάξεων


Σύμφωνα με πληροφορίες η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε αντισυνταγματικές τις αναδρομικές περικοπές των συντάξεων των ενστόλων όλων των σωμάτων, των πανεπιστημιακών καθηγητών και των διευθυντών γιατρών του ΕΣΥ.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια έκρινε αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) την κυβερνητική πράξη αναδρομικού περιορισμού των συντάξεων των στρατιωτικών που έγινε, τον Αύγουστο του 2012.

Μάλιστα, στην περίπτωση των συνταξιούχων ενστόλων η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου σχεδόν ομόφωνα (27 υπέρ και 2 κατά) αποφάνθηκε ότι ο νόμος 4093/2012 (Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016) καταργήθηκε με τον νεότερο πρόσφατο νόμο 4307/2014.

Κατά συνέπεια, έκριναν οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ότι η κυβερνητική πράξη περιορισμού των συντάξεων των ενστόλων δεν έχει «νόμιμο έρεισμα και είναι άνευ αντικειμένου».

Τελικά, το Ελεγκτικό Συνέδριο ακύρωσε την κυβερνητική απόφαση που μείωσε το ύψος των συντάξεων και διαβίβασε ,απευθείας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), εντολή για άμεση αναπροσαρμογή των συντάξεων στα προ του Αυγούστου 2012 επίπεδα.

Κατόπιν αυτών, το ΓΛΚ, θα αναπροσαρμόσει τις συντάξεις των στρατιωτικών στα επίπεδα του 2012.

Παράλληλα, το ΓΛΚ σύμφωνα με το πνεύμα της δικαστικής απόφασης θα επιστρέψει άμεσα στους συνταξιούχους ενστόλους τα ποσά των συντάξεων τους που παρακρατήθηκαν μέχρι τώρα.

Όπως είναι γνωστό, οι περικοπές στις συντάξεις των ενστόλων όλων των σωμάτων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, κ.λπ.) και των ειδικών μισθολογίων, όπως είναι των καθηγητών των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των γιατρών διευθυντών του ΕΣΥ έγιναν κατά τις επιταγές του πλαισίου του νόμου 4093/2012.

Παράλληλα, οι περικοπές των συντάξεων των ενστόλων παραβιάζουν επιπρόσθετα και το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, καθώς δεν προκύπτει από κάποιο στοιχείο ότι η αναδρομική μείωση των συντάξεων υπαγορεύτηκε από λόγους γενικότερου δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος.

Πανεπιστημιακοί καθηγητές και γιατροί ΕΣΥ

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σε διάσκεψη και πάλι, κεκλεισμένων των θυρών με πλειοψηφία (21 υπέρ και 8 κατά), έκρινε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι είναι αντισυνταγματικό το αναδρομικό «ψαλίδισμα» των συντάξεων που έγιναν τον Αύγουστο του 2012 σύμφωνα με το νόμο 4093/2012 στους συνταξιούχους δυο κατηγοριών του ειδικού μισθολογίου.

Δηλαδή, στους συνταξιούχους του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (καθηγητών) και στους γιατρούς διευθυντές του ΕΣΥ.

Οι δύο αυτές κατηγορίες συνταξιούχων (καθηγητές και γιατροί) ζητούσαν να κηρυχθούν αντισυνταγματικές οι μειώσεις που επέφερε στις συντάξεις τους αναδρομικά από 1.8.2012 έως σήμερα ο νόμος 4093/2012.

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έκρινε ότι οι περικοπές των συντάξεων παραβιάζουν τις διατάξεις του Συντάγματος που κατοχυρώνουν την ισότητα, την αναλογικότητα, την αξιοκρατία και την ιδιοκτησία, κ.λ.π.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Εκτός ελέγχου το ελληνικό χρέος. Στα 557,8 δισ Ευρώ !!!

Του Σωτήρη Καψώχα

Στο ιλιγγιώδες ποσό των 557,8 δισ. ευρώ ανέρχεται το κρυφό και φανερό δημόσιο χρέος της χώρας, με αποτέλεσμα να καθίσταται εκ των προτέρων αδύνατη -με καθαρά οικονομικούς και μαθηματικούς τρόπους- τη διαχείρισή του.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του κράτους, το 2014 το χρέος της κεντρικής διοίκησης θα διαμορφωθεί στα 321,8 δισ. ευρώ, αλλά με βάση τα κρυφά σημεία του προϋπολογισμού και των εθνικών λογαριασμών εκτοξεύεται στο δυσθεώρητο ύψος των 557,8 δισ. ευρώ, το οποίο προκύπτει από:

- 84 δισ. ευρώ που αφορούν συμφωνίες ανταλλαγής βραχυχρόνιων τίτλων (swaps).

- 75 δισ. ευρώ που αφορούν συμφωνίες ανταλλαγής μακροχρόνιων τίτλων (swaps).

- 55 δισ. ευρώ χρέος φορέων της γενικής κυβέρνησης, οι οποίοι έχουν λάβει δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

- 10 δισ. ευρώ χρέος φορέων της γενικής κυβέρνησης, οι οποίοι έχουν λάβει δάνεια χωρίς την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

- 7 δισ. ευρώ χρέος φορέων εκτός της γενικής κυβέρνησης και

- 5 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου, τις οποίες δεν έχει πληρώσει.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....