Διυλιστήριο: Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης κλείνει, και με εισήγηση της συζύγου Χαρδούβελη. Οι θέσεις των κομμάτων !!!

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης κλείνει, και με εισήγηση της συζύγου Χαρδούβελη. Οι θέσεις των κομμάτων !!!

Η ιστορική Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης αποτελεί ουσιαστικά παρελθόν, καθώς η διοίκηση ανήγγειλε στους εργαζομένους της, την πρόθεσή της να κλείσει τα δύο από τα τρία εναπομείναντα εργοστάσιά της. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται να ταράξει τα νερά του success story της κυβέρνησης Σαμαρά, καθώς ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, που έχει αναλάβει την εξυγίανση της χώρας, κρίνει πως το κλείσιμο των εργοστασίων είναι προς όφελος της Οικονομίας. Το αξιοσημείωτο είναι πως τη μελέτη που εισηγήθηκε το κλείσιμο της ΕΒΖ την εκπόνησε εταιρία συμβούλων στην οποία η σύζυγος του κ. Χαρδούβελη εκτελούσε χρέη αναλύτριας.

Η εταιρία συμβούλων «Kantor» είχε αναλάβει την εκπόνηση αρκετών μελετών για έργα της κυβέρνησης Σαμαρά αλλά και για μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας. Μια από αυτές ήταν και η μελέτη για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η οποία, όπως λέει στο koutipandoras.gr ο πρόεδρος των εργαζομένων, Ευάγγελος Μπιμπισίδης, εκπονήθηκε και παρουσιάστηκε στη διοίκηση τον περασμένο Μάρτιο, συμπτωματικά τον ίδιο μήνα που η σύζυγος του Γκίκα Χαρδούβελη υπέβαλε την παραίτησή της από την εταιρία. Η Σούζαν Μπετζιάν βρισκόταν δοκιμαστικά στην εταιρία από τον Ιανουάριο, ενώ είχε πραγματοποιήσει ανάλυση πάνω στη Διεθνή Αγορά Ζάχαρης.

Πολλά ερωτηματικά εγείρονται όχι μόνο από αυτή την περίεργη σύμπτωση, αλλά και από το γεγονός ότι η διοίκηση της εταιρίας δεν γνωστοποίησε ποτέ το περιεχόμενο της μελέτης στους εργαζομένους, παρά μόνο ανακοίνωσαν πως οι συμβουλές της Kantor θα ακολουθηθούν κατά γράμμα.
“Μας είπαν πως προχωρούν με βάση τη μελέτη της Κάντορ”, δήλωσε ο κ. Μπιμπισίδης. “Μας είπαν πως θα υπάρξει αναστολή λειτουργίας στα δύο εργοστάσια και πως υπολογίζουν ανάκαμψη της εταιρίας σε 5 χρόνια. Το αν θα επαναλειτουργήσει κάποιο από τα εργοστάσια, θα εξαρτηθεί από την παραγωγή των αγροτών την επόμενη χρονιά. Όμως, ποιος αγρότης θα καλλιεργήσει τεύτλα δίπλα σε ένα κλειστό εργοστάσιο; Κανείς”, συμπληρώνει ο πρόεδρος των εργαζομένων.

Τα σχέδια της εταιρίας περιλαμβάνουν ακόμη την μετακίνηση των μισών εργαζομένων στο τελευταίο εργοστάσιο στο Πλατύ, ενώ οι υπόλοιποι θα μείνουν -άκουσον άκουσον- στα μέρη τους, ώστε να συντηρούν τα δύο κλειστά εργοστάσια!

Το μεθοδικό κλείσιμο μιας υγιούς εταιρίας

Με μια σωρεία αποφάσεων από το 2006 έως και σήμερα, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης έφτασε από μια υγιής και κερδοφόρα επιχείρηση που κάλυπτε τις ανάγκες Ελλάδας και Βαλκανίων σε ζάχαρη, να καταντήσει μια πτωχευμένη εταιρία που οδεύει προς την κάλαθο των αχρήστων.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, το κλείσιμο των εργοστασίων έρχεται ως συνέπεια των εξευτελιστικών τιμών που έδωσε, για άλλη μια χρονιά, στους αγρότες η ΕΒΖ, με αποτέλεσμα να μην καλλιεργηθούν πολλά στρέμματα. Συνολικά, φέτος καλλιεργήθηκαν 78.000 στρέμματα τεύτλων, από τα 428.000 στρέμματα που καλλιεργούνταν το 2005, όταν η εταιρία διαχειριζόταν και τα 5 εργοστάσιά της.

Κλείνει τα εργοστάσιά της, ξανά

Μέσα στην τελευταία 10ετία, η ΕΒΖ έκλεισε τα εργοστάσιά της σε Λάρισα και Ξάνθη, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ώστε αυτά να μετατραπούν σε εργοστάσια παραγωγής βιοαιθανόλης. Τα σχέδια δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Αυτή τη στιγμή, το εργοστάσιο στη Λάρισα χρησιμοποιείται ως συσκευαστήριο για εισαγόμενη ζάχαρη, ενώ το εργοστάσιο της Ξάνθης φιλοξενεί... αράχνες.

Στα τρία εργοστάσια (Ημαθία, Σέρρες, Ορεστιάδα) και συνολικά στην εταιρία, φέτος απέμειναν να εργάζονται 265 εργαζόμενοι από τους 1.300 που απασχολούνταν περίπου πριν από 10 χρόνια. Επίσης, έχει συρρικνωθεί στο ελάχιστο και ο αριθμός των εποχιακών εργαζομένων που σε φουλ ρυθμούς παραγωγής έφτανε περίπου τους 800 εργαζόμενους.
Τον περασμένο Μάρτιο, κηρύχθηκε άγονος και ο τρίτος διαγωνισμός για την πώληση του 82,3% της ΕΒΖ που ανήκει στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, κάτι που δείχνει την επιδίωξη των πολυεθνικών να αγοράσουν την ποσόστωση της εταιρίας υποβάλλοντας μια εξευτελιστική προσφορά.

Κλείσιμο “ψηφίζει” και η Πειραιώς

Η ΕΒΖ ήταν μια από τις λίγες μακροχρόνια επικερδείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Θυγατρική της ΑΤΕ, κάλυπτε τη ζήτηση ζάχαρης σε Ελλάδα και Βαλκάνια με την παραγωγή της επί σειρά ετών, μέχρι το 2006. Βάσει των τότε κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνδιαμόρφωσαν και υλοποίησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις, η Ελλάδα εκχώρησε σχεδόν το 50% της εθνικής ποσόστωσης σε ζάχαρη, με αποτέλεσμα σήμερα η ποσόστωση να είναι 158.000 τόνοι, από 300.000 που ήταν πριν και αντιστοιχούσε στις ανάγκες της χώρας.

Αν και θυγατρική της ΑΤΕ, η ΕΒΖ υποχρεωνόταν να δανείζεται από τη μαμά εταιρία και μάλιστα με το σχεδόν παράλογο επιτόκιο του 12%. Όταν η ΑΤΕ εξαγοράστηκε σκανδαλωδώς από την Τράπεζα Πειραιώς έναντι πινακίου φακής, τα χρέη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, ύψους 137 εκ. ευρώ (42 εκατομμύρια περισσότερα από όσα έδωσε η Πειραιώς για να ολόκληρη την ΑΤΕ), πέρασαν στον τραπεζικό κολοσσό.

Σήμερα, και η Πειραιώς προκρίνει τη λύση της αδρανοποίησης των εργοστασίων, προκειμένου να μειωθούν τα αυξημένα λειτουργικά κόστη της βιομηχανίας που σύμφωνα με την εταιρία έχουν εκτινάξει το κόστος παραγωγής στα 900 ευρώ τον τόνο όταν οι τιμές πώλησης έχουν πέσει κάτω από τα 500 ευρώ.

Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης είναι ένα μόνο παράδειγμα εταιρίας που εξωθείται στον εργασιακό Μεσαίωνα και την ανέχεια με μεθοδικές κινήσεις, ώστε να καταντήσει έρμαιο των ξένων επενδυτών. Την ίδια στιγμή οι κυβερνώντες διατείνονται την πλασματική ανάπτυξη μιας Ελλάδας που παραπαίει.

Σας παραθέτουμε τις επίσημες θέσεις των κομμάτων για το θέμα 

Νέα Δημοκρατία 


Τον Δεκέμβριο του 2011 η ΝΔ είχε βγάλει την ακόλουθη ανακοίνωση :
«Σε οικονομική κατάρρευση της Ε.Β.Ζ. μπορούν να οδηγήσουν τη φετινή χρονιά η συμπεριφορά της Διοίκησης και της Κυβέρνησης, γύρω από τη μεγαλύτερη Ελληνική βιομηχανία στον αγροτικό τομέα της χώρας».Τα παραπάνω ανέφερε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κοζάνης, κ. Γ. Κασαπίδης. Σύμφωνα με την Ν.Δ. η ανάλγητη στάση της Α.Τ.Ε., σε μια ιδιαίτερα ευνοϊκή περίοδο για τις τιμές της ζάχαρης διεθνώς, αλλά και τόσο κρίσιμη για την οικονομικότητα της καλλιέργειας στην Ελλάδα, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη απαξίωση της Ε.Β.Ζ.
Ειδικότερα στην ανακοίνωσή του ο κ. Κασαπίσης προσθέτει: «Ως αντιπολίτευση πιστεύουμε στον εθνικό ρόλο που διαδραματίζει η Ε.Β.Ζ. για τη χώρα, όχι μόνον στον τομέα της γεωργίας και του περιβάλλοντος, αλλά και στον ευαίσθητο γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας και της Θράκης.
Στηρίζουμε το αίτημα των τευτλοπαραγωγών για την ισχύ, στη φετινή χρονιά, του τιμολογίου των τεύτλων του 2009 και καλούμε την κυβέρνηση να πράξει το ίδιο. Η απόφαση είναι κρίσιμη και επείγει για την, όσο το δυνατόν, μεγαλύτερη προσέλκυση τευτλοκαλλιεργητών στην καλλιέργεια για τη νέα περίοδο, αφού η τιμή της ζάχαρης διεθνώς βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών. Για το λόγο αυτό, καταθέσαμε επίκαιρη ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας».
Τώρα όπως καταλαβαίνουμε απλά σιωπά !!! Καμία επίσημη ανακοίνωση

ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης αντιδρά και δεν συμφωνεί με το κλείσιμο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Παρόλο αυτά το επίσημο ΠΑΣΟΚ στηρίζει υπόγεια το κλείσιμο της βιομηχανίας Ζάχαρης μέσω του κυρίου Γκίκα Χαρδούβελη.

ΠΟΤΑΜΙ

ΤΙΠΟΤΑ !!!

Χρυσή Αυγή  

''Η μνημονιακή συγκυβέρνηση οδηγεί σε κλείσιμο την ΕΒΖ προς όφελος των διεθνών τοκογλύφων και των ξένων «επενδυτών». Μόνο η αξιοποίηση του εγχώριου παραγωγικού ιστού και η τόνωση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής μπορεί να αποδεσμεύσει τη χώρα από τις εισαγωγές και να την οδηγήσει σε τροχιά εξόδου από την κρίση''

ΚΚΕ

Επίκαιρη ερώτηση για το θέμα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης κατέθεσε προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, ζητώντας να πληροφορηθεί για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να μην κλείσει κανένα από τα τρία εργοστάσια της εταιρείας. Η βουλευτής ερωτά επίσης τους δύο υπουργούς γιατί δεν παράγεται ολόκληρη η ποσότητα των 160.000 τόνων στα τρία εργοστάσια και τι προγραμματισμός υπάρχει για την ανάπτυξη και όχι τη συρρίκνωση της τευτλοκαλλιέργειας και της εγχώριας παραγωγής ζάχαρης. Η κα. Μανωλάκου χαρακτηρίζει «εγκληματική» την απόφαση κλεισίματος των δύο εργοστασίων, που παράγουν ένα προϊόν που καταναλώνει κάθε σπίτι, αλλά καιαπαξίωσης μίας εταιρείας με μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες. «Αντί να προγραμματίζεται η ανάπτυξη των υπαρχόντων εργοστασίων, εν όψει και του 2017, αυτά απαξιώνονται και αποφασίζεται να κλείσουν», σημειώνει η βουλευτής του ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «απαράδεκτη και προκλητική», που θα αυξήσει την ανεργία και τη φτώχεια.

Ανεξάρτητοι Έλληνες

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μέσω του βουλευτή του νομού Έβρου Μαρίνου Ουζουνίδη έκαναν την ακόλουθη ανακοίνωση:
''Θα είναι η απόλυτη καταστροφή και ερήμωση για την περιοχή εάν το μοναδικό εργοστάσιο της βάλει λουκέτο τη στιγμή, μάλιστα, που η κυβέρνηση υποτίθεται ότι υποστηρίζει τον πρωτογενή τομέα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση το κλείσιμο του τελευταίου εργοστασίου του βόρειου Έβρου καθώς αυτό θα αποτελέσει πλήγμα για τη βιωσιμότητα της περιοχής, των εργαζομένων της αλλά και όλων των κατοίκων της.''
Ο συγκεκριμένος μάλιστα βουλευτής συμμετέχει στην ευαισθητοποίηση των άλλων βουλευτών του νομού και συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς για την άμυνα στην αναστολή της βιομηχανίας ζάχαρης.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στις 4/7/2012 κλιμάκιο βουλευτών του κινήματος η Αντιπρόεδρος της Βουλής Μαρία Κόλλια, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κώστας Μαρκόπουλος (αυτός που τώρα είναι στην ΝΔ. Άραγε τι θα κάνει ; Θα τιμήσει τον λόγο του ;) και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Τέρενς Κουίκ είχε συνάντηση με τους συνδικαλιστές εκπρόσωπους της ΕΒΖ, όπου δήλωσαν απόλυτη στήριξη στους εργαζομένους και μάλιστα είχαν ως συνέχεια και σειρά επαφών με τον Πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο.

ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει ως τετελεσμένο το κλείσιμο των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης», τονίζουν σε κοινή τους δήλωση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Λ. Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, Δ. Στρατούλης και Α. Σταμπουλής.

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προχώρησαν στη δήλωση αυτή μετά την ανακοίνωση της διοίκησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) για κλείσιμο των εργοστασίων στις Σέρρες και στην Ορεστιάδα.

«Η διοίκηση της ΕΒΖ με την απόφαση να αναστείλει την λειτουργία των δύο από τα τρία εργοστάσια στην χώρα μας (Ορεστιάδας και Σερρών) οδηγεί σε παραγωγική παρακμή την επιχείρηση, στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους στα εργοστάσια και στο οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο χιλιάδες αγρότες τευτλοκαλλιεργητές των γύρω από τα εργοστάσια νομών της Βορείου Ελλάδας», αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτουν, δεν αναγνωρίζει τέτοια τετελεσμένα και θα πάρει της αναγκαίες πολιτικές πρωτοβουλίες για την αποτροπή του κλεισίματος των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ, την επαρκή χρηματοδότηση και την λειτουργική και παραγωγική ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμό της Βιομηχανίας.

«Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να σταματήσουν να κάνουν τον τροχονόμο, να ανέχονται ή/και να ενθαρρύνουν τέτοιες αντιαναπτυξιακές, αντιεργατικές, αντιαγροτικές αποφάσεις που πλήττουν την ίδια την οικονομία της χώρας (αγροτική παραγωγή και μεταποίηση) και οδηγούν σε μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική ερημοποίηση της Βόρειας Ελλάδας», καταλήγει η δήλωση των τριών βουλευτών.

http://diulistirio.blogspot.gr/
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus